SKRYTÉ PŘÍRODNÍ KRÁSY

Publikováno 18.09.2016 18:26 Odbočka Havlíčkův Brod


Obrázek

SKRYTÉ PŘÍRODNÍ KRÁSY

    O tom, že příroda svoji nejkrásnější tvář často skrývá, se můžeme přesvědčit i v malebném údolí řeky Doubravy. Toto krásné a tajemné zákoutí patří k jednomu z mých oblíbených míst, kam se ráda vracím.

   Již mnoho a mnoho vody proteklo divokou Doubravou,

kde nám i pan Janeček vyprávěl mnoho zajímavostí.

Není snad otázka, která by našeho průvodce zaskočila.

Určitě budete všichni souhlasit, že mu patří zasloužený obdiv a poděkování.

   Mezi osadou Bílek a Horní mlýn u Chotěboře je vyznačena 4,5 km dlouhá naučná stezka Údolí Doubravy, která návštěvníka vede kaňonovitým údolím. Řeka zde vytváří malebná a divoká zákoutí s balvanitým řečištěm a četnými peřejemi. Čistá řeka poskytuje zázemí mnoha ohroženým živočichům i rostlinám.

   Kdo vystoupá na skalní věž, zvanou Čertův stolek, odměnou mu bude pohled do údolí. Podle jedné pověsti na tomto stolku hodoval sám čert ve snaze svést k hříchu postícího se poustevníka. Podle verze druhé obrovský kámen upustil čert, který škodil stavitelům hradu Sokolov a byl ze své neblahé činnosti vyrušen kohoutím zakokrháním.

   Dnes vítá tento čert návštěvníky Chotěboře. Zhotovil jej známý sochař Michal Olšiak.

   Za zmínku stojí i skalnatý ostroh Sokolohrady, hojně využívaný horolezci jako tréninková stěna.

   Na této skále je umístěna pamětní deska kněze, profesora chotěbořského gymnázia a básníka Františka Boštíka, který ve své básnické sbírce “U zpívajících vod“ z roku 1939 opěvuje krásy Podoubraví.

   Na vrcholu jsou dochovány nepatrné zbytky hradu Sokolov, patřícího loupeživým rytířům.

   Řada dalších přírodních útvarů má rovněž svá jména, většinou spojená s pověstí o jejich vzniku, například Točitý vír, Mikšova jáma atd.

   I T.G. Masaryk v roce 1906 byl okouzlen touto přírodou.

   Dalo by se ještě dlouho psát o přírodní rezervaci Údolí Doubravy v chráněné krajinné oblasti Železné hory.

   Pokud si chcete udělat jenom krátký výlet, odpočnout si a ocitnout se na pár hodin v jiném světě, stačí obout dobré boty, zdolat malé překážky a určitě nebudete litovat.

 

napsala a fotky poskytla Eliška Polanská


Obrázky