Roztoky, Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy

Publikováno 02.04.2019 09:43 Hejčová Alena


Obrázek

Památka k návštěvě:

Roztoky, Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy

Aktualizováno: 9. 2. 2024

Lokalita:  mapa

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy sídlí v areálech roztockého zámku a Braunerova mlýna, situovaných na levém břehu Vltavy nedaleko Prahy v blízkosti vlakového nádraží ve městě Roztoky.

Možnosti prohlídky:

V současné době muzeum nabízí dvě komentované prohlídky vybraných prostor zámeckého areálu.

V rámci první se návštěvníci seznámí s objektem zámku a jeho stavebně-historickým vývojem prostřednictvím haptických 3D modelů s popisky v Braillově písmu, které jsou situovány na zámecké půdě přístupné po schodišti nebo výtahem s obsluhou. Časová náročnost této prohlídky je cca 45 minut.

V rámci druhé komentované prohlídky je možné navštívit historickou zámeckou kuchyni z přelomu 18. a 19. století s haptickou částí, která je situována v přízemí zámku s přímým vstupem z nádvoří. Časová náročnost této prohlídky je cca 50 minut. Zároveň je možné ji rozšířit o přípravu jednoduchého dobového jídla s aktivním zapojením účastníků a následnou ochutnávkou na místě, časová náročnost cca 100 minut. Stejně jako u jiných prohlídek, i zde je nutné objednat se předem.

Na nádvoří zámku se nachází kostelní zvon z kostela Stětí sv. Jana Křtitele v Ořechu od zvonaře Brikcího z Cinperka z roku 1590. Zámek je obklopen parkem volně přístupným v rámci otevírací doby muzea, přístup do areálu je možný také podchodem z vlakové stanice Roztoky u Prahy.

Objednávání:  Konkrétní prohlídku a domluvu programu je třeba vždy předem objednat a domluvit na pokladně muzea v rámci otevírací doby.

Kontakt: tel.: 420 233 029 060 — pokladna, e-mail  pokladna@muzeum-roztoky.cz  

Otevírací doba: Celoroční provoz muzea středa až neděle 10:00 – 18:00.

Vstupné: ZTP 0 Kč, ZTP/P 0 Kč, doprovod 0 Kč. Prohlídka s ochutnávkou dobových pokrmů je zpoplatněna. Cena dle domluvy při objednávání prohlídky.

Trasa: 

Vlakem: Vystoupíte ve vlakové stanici Roztoky u Prahy a podchodem se dostanete přímo do areálu muzea. Procházíte bránou, vlevo se nachází objekt multimediální archeologické expozice Archevita. Vydáte se rovně podél nízké kamenné zídky, až narazíte na objekt hospodářského zázemí, kavárny a pokladny. Druhými dveřmi vstoupíte do pokladny. V pokladně si můžete zakoupit vstupenky a upomínkové předměty a z ní pak společně s průvodcem pokračovat do objektu zámku. Ve stejných prostorách jako pokladna se nachází i muzejní kavárna.

Autobusem: vlevo před budovou vlakového nádraží se nachází autobusová zastávka Roztoky, nádraží. Odtud se vydáte vlevo. Chodník se později stáčí vlevo a ke krátkému tunelu pod železniční tratí, za nímž se nachází brána do zámeckého parku. Hned za branou se nachází první objekt v areálu, na jeho rohu odbočíte vlevo a prvními dveřmi, před nimiž je jeden schod nahoru, vstoupíte do pokladny. V pokladně si můžete zakoupit vstupenky a upomínkové předměty a z ní pak společně s průvodcem pokračovat do objektu zámku. Ve stejných prostorách jako pokladna se nachází i muzejní kavárna.

Vyhledat spojení

Web objektu: 

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy

web s informacemi o objektu:

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy na Wikipedii

Středočeské muzeum všemi smysly - hmatové modely

Přístupnost stránek je prověřena programem JAWS a NVDA. Přístupnost je vyhovující. 

Poznámka:

Vstup s vodicím psem je vítán.

WC se nachází v kavárně vedle pokladny nebo v přízemí zámeckého nádvoří.

Informace jsou platné k datu aktualizace.

Fotogalerie: Zonerama

Audio pozvánka k přímému poslechu i ke stažení v Mp3


Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | Středočeské muzeum a zámek Roztoky u Prahy audiopozvánka