Rozhlasová kampaň pro letošní ročník Bílé pastelky

Publikováno 27.09.2017 09:16 Šváb Radek


Obrázek

Již zítra startuje na Rádiu Frekvence 1 kampaň na podporu veřejné sbírky Bílá pastelka, která vyvrcholí ve středu 11. října, kdy probíhá po celé republice sbírkový den. Spot pro letošní ročník namluvil herec Jan Vondráček, kterému bychom rádi poděkovali.
Pokud byste spot kampaně nestihli v rádiu, můžete si jej poslechnout v přiloženém souboru.

Životopis Jana Vondráčka

Jan Vondráček vystudoval gymnázium a po vojně, strávené v Armádním uměleckém souboru, a po angažmá v mosteckém Divadle rozmanitostí a pražském Volném spojení režisérů nastoupil studium na katedře alternativního a loutkového divadla DAMU. Po jeho řádném ukončení v roce 1994 s celým ročníkem a Janem Bornou založili Dejvické divadlo. Odtud s tímto souborem a několika kolegy z divadla Labyrint v čele s režisérkou Hanou Burešovou odešel do Divadla v Dlouhé, kde společně založili nový soubor. K divadelním inscenacím rovněž skládá a aranžuje hudbu. Výborně zpívá a hraje na několik hudebních nástrojů.

Jeho nesporné činoherní kvality pak prověřily mnohé role, za hlavní úlohu Lelia v Goldoniho Lháři získal několik cen za herecký výkon, především Cenu Alfréda Radoka za mužský herecký výkon za rok 2005. Po dlouholeté režijní spolupráci s Janem Bornou v Divadle v Dlouhé se v roce 2012 také ujal první samostatné režie představení Kdyby tisíc klarinetů v Divadle pod Palmovkou. Před filmovou kamerou se objevil například v koprodukčním snímku Pokoj v duši (2009), kde hrál kněze Marka. V roce 2013 ztělesnil ve snímku Příběh kmotra roli Tipla, komplice hlavního hrdiny v podání O. Vetchého.

Několik zajímavých příležitostí mu dala rovněž televize. V roce 2014 si zahrál v seriálu České století roli Oldřicha Černíka. Ve filmu Hlas pro římského krále (2016) byl představitelem francouzského krále Karla IV. Sličného, v seriálu Já, Mattoni (2016) si zahrál roli Lea von Mattoniho, syna hlavního představitele.

Rozsáhlá je rovněž jeho práce v dabingu. Jeho hlas se stal známý především díky seriálu Mentalista, kde mluví hlavní postavu Patrika Janea. V roce 2010 obdržel za tento dabérský výkon diváckou Cenu Františka Filipovského.

Kromě toho, že umí střídat několik odlišných hlasů, je profesionální dabér, pracuje v Českém rozhlase a načítá audioknihy, umí také dobře zpívat (navíc se změněným hlasem), což dokázal při namluvení audiokazety od Supraphonu - Hobit, podle předlohy J. R. R. Tolkiena, kde je mnoho písní i postav, přesto ji ale Vondráček zvládl namluvit i nazpívat sám.

Herecká filmografie

2017     Hurvínek a kouzelné muzeum

             Přání k mání

2016     Řachanda

             Já, Mattoni

             Mordparta

             V.I.P. vraždy

2015     Svatojánský věneček

             Labyrint

             Policie Modrava

             Vraždy v kruhu

2014     Gottland

             Život a doba soudce A. K.

             České století

2013     Příběh kmotra

             Sanitka 2

2012     Modrý tygr

             Probudím se včera

2011     Alois Nebel

             Lidice

a mnoho dalších.


Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | Rozhlasový spot pro Bílou pastelku 2017