Rekondiční pobyt Luhačovice 21. - 27. 8. 2017 aneb byli jsme v Luhačovicích

Publikováno 15.09.2017 12:03 Odbočka Olomouc


Obrázek

Luhačovice jsou největšími moravskými lázněmi s dlouhodobou tradicí. Vyvěrá tu sedmnáct minerálních pramenů se zvýšeným obsahem jódu, železa, kyseliny borité, fluoru a dalších prvků. Každou hodinu se na povrch dostane patnáct tisíc litrů minerální vody o teplotě deset až dvanáct stupňů. Tyto prameny jsou jedny z nejúčinnějších v Evropě a využívají se k pitným kúrám, inhalacím a minerálním koupelím. Lázněmi protéká říčka Horní Olšava, zvaná také Šťavnice.  

Samotné lázně jsou architektonickým skvostem, zejména díky Dušanu Samuelovi Jurkovičovi, který byl významným architektem, jenž tu na počátku 20. století zanechal nesmazatelnou stopu. Jeho stavby jsou vysoce ceněny a Luhačovicím dávají zvláštní lidový a zároveň noblesní charakter. Luhačovice jsou obklopeny krásnou přírodou a silným čistým a zdravým ovzduším.

Nu, a do tohoto moravského ráje se vydala v pondělí 21. srpna skupina členů našeho olomouckého SONSu a dalších spřátelených odboček na rekondiční týdenní pobyt v počtu 36 účastníků. 

Po ubytování v hotelu Harmonie jsme si v odpoledních hodinách prohlédli nejbližší okolí hotelu. Večer jsme vydatně povečeřeli 
a po jídle se sešli v kongresovém sále s našimi organizátory a vedoucími pobytu panem Janem Příborským, paní Marií Kebrdlovou 
a slečnou Klárkou Nádvorníkovou, kteří nás seznámili s programem na celý příští týden. Dopolední část byla pro účastníky povinná, odpolední a večerní program byl již dobrovolný. Hostem prvního večera byla manažerka hotelu paní Martina Lacigová. Od ní jsme se dověděli něco málo o historii a provozu našeho hotelu. Závěrem nám slíbila, že nás příští večer seznámí s léčebnou metodou, zvanou kryoterapie. 

Úterní program po snídani začal naplno, pracovali jsme ve dvou skupinách, první skupina pod vedením Klárky Nádvorníkové 
a druhá pod vedením Marušky Kebrdlové. V klubu Pamatováček jsme procvičovali mozkové závity, až se z nich kouřilo. V bazénu jsme prošli intenzivním cvičením, takže i ti, co klepali zpočátku ve vodě kosu, se rozjařili, bazén jim byl náhle malý, voda zvýšila pocitově teplotu o pět stupňů a všem se vodní aktivity zalíbily.  

Odpoledne jsme podnikli komentovanou prohlídku po lázních se zastavením u léčivých pramenů sv. Josefa, Vincentky a Dr. Šťastného s možností ochutnávky a zbyl i čas na kafíčko. Večer jsme si vyzkoušeli účinky kryoterapie na vlastním těle. Paní Lacigová, manažerka hotelu a velká propagátorka této metody přišla opět mezi nás s bombou stlačeného dusíku a ten pak aplikovala na bolavá místa, teplota aplikované dusíkové páry byla asi mínus sto třicet stupňů. Mnozí si pak ještě tuto terapii doobjednali, aby vylepšili svůj zdravotní stav. 

Další dny se odehrávaly v podobném duchu a my se ani na minutu nenudili. Vyzkoušeli jsme si chůzi s nordicwalkingovými holemi
a došli až na nedalekou luhačovickou přehradu. Ve středu jsme navštívili zámek a zoologickou zahradu v Lešné, ve čtvrtek zhlédli významné stavby architekta Jurkoviče: prvorepublikové Sluneční lázně, léčebný dům Jestřabí a překrásný Jurkovičův dům, který je malebný nejen z vnějšku, ale i uvnitř. Obdivovali jsme jídelnu se zajímavým lustrem, krásné stropy a kazetové obklady stěn, stylové dveře, výtahy, schodiště a recepci. Na kolonádě jsme pak popíjeli Vincentku za zvuků klavíru a promenádního koncertu. Sluníčko se na nás smálo a my měli stále dobrou náladu. 

V pátek nám naši organizátoři připravili soutěžní dopoledne, tzv. Luhačovickou šestku. Soutěžili jsme ve sportovně zábavných disciplínách a úkoly jsme plnili s klapkami na očích, to abychom měli všichni rovné podmínky, vidoucí i nevidoucí. Byla to zajímavá sonda do života nevidomých přátel a dobrá zkušenost, kterou při naší činnosti dobrovolníků určitě využijeme. Po večerech jsme si mohli zahrát stolní hry, které jsou určeny pro slabozraké a nevidomé a jsou zajímavé i pro nás vidoucí. 

Ale jak se říká konec dobrý, všechno dobré, a tak to bylo i v sobotu. Večer jsme strávili v radostném duchu, přestože šlo vlastně 
o loučení. Náš rekondiční pobyt byl u konce. Naše vedení vyhodnotilo uplynulý týden a došlo také na vyhlášení výsledků z páteční soutěže, všichni zúčastnění byli odměněni drobným dárkem. Mnohým se večer ani nechtělo do postele a pořád bylo co povídat.

Po celou dobu nám přálo i počasí, a tak budeme rádi vzpomínat na hezky strávený čas na rekondici v Luhačovicích v roce 2017.

Marta Cvoligová


Obrázky