REKONDICE VE ZDERAZI

Publikováno 28.09.2020 20:03 Odbočka Kyjov


Obrázek

Celý pobyt jsme měli rozdělený do tří sektorů - dopolední s rehabilitací, odpolední poznávací a večery vzdělávací. A hlavně program jsme zaměřili na posílení imunity, ať již ranními rozvičkami, dopolední regenerací  těla, odbourání únavy, stresu a co nejdelším pobytem na čerstvém vzduchu, což v současné době je prioritou.

Odpoledne jsme trávili buď na poznávacích zájezdech, nebo kondičních vycházkách spojených se vzdělávacím programem. Tak jsme navštívili vzdálený Žďár nad Sázavou s poutním kostelem na Zelené Hoře a zámecké interaktivní muzeum, dále areál zámku Nové Hrady, v Proseči Muzeum dýmek a Planetární stezku. Hned první den nám pan starosta zajistil průvodce Skalním obydlím přímo ve Zderazi, vycházkou jsme se prošli k Záchranné stanici Pasíčka, geoparku Brána do pravěku a nějakým omylem jsme se ocitli na základně vojenské techniky, určené pro vzdělávání dětských táborů a prozkoumali jsme taktéž uzavřený žulový lom pár metrů od  našeho ubytování. A protože bylo období hub, tak naší průvodci sbírali a sušili...

Večery jsme měli zaměřené na trénink paměti a ostatních smyslů - procvičili jsme si poznáváním pochutin čich, hmatem jsme poznávali předměty  denní potřeby, procvičili jsme jazykolamy, zkusili jsme hmatovou tichou poštu a jiné zajímavé, pro mnohé nové techniky. Taktéž jsme roztáčeli kolo štěstí, kde pod každým políčkem  byl ukryt úkol zaměřený na zdokolovaní běžného života nevidomých či posílení sebevědomí. Jeden večer jsme měli soutěžní, mnozí se prvně seznámili s hmatovou hrou Qardo.

Věříme, že všichni odjížděli odpočatí jak měli být, zahlceni novými poznaky jak jsme chtěli aby byli, se zkultivovanými těly jak chtěli sami.

Hned po příjezdu, na klubovém setkání, jsme pro naše členy pomocí dataprojekoru promítli komenovanou prezentaci všech nádherných míst, která jsme za ten týden stihli navštívít.


Obrázky

účastníci rekondičního pobytu účastníci rekondičního pobytu
Poutní kostel na Zelené Hoře Poutní kostel na Zelené Hoře
Zámek Nové Hrady Zámek Nové Hrady
Muzeum motokol Nové Hrady Muzeum motokol Nové Hrady
zámecký sál Nové Hrady zámecký sál Nové Hrady
Muzeum dýmek Muzeum dýmek
Planetární stezka Planetární stezka
Skalní obydlí ve Zderazi Skalní obydlí ve Zderazi
Roubenka ve Zderazi Roubenka ve Zderazi
Geopark Brána do pravěku Geopark Brána do pravěku