Představujeme naše stálé sociálně aktivizační služby: Malý klub vaření.

Publikováno 02.03.2016 09:19 Odbočka Česká Lípa


Obrázek

Proč právě Malý? Protože Velký klub vaření vedou tři skvělé kuchařinky Věrka, Zdenička a Evička a vaří až s patnácti uživateli, výborná tradiční jídla. V Malém klubu nás vaří méně a zkoušíme trochu netradiční recepty (viz dřívější příspěvky). Takto si u nás v klubovně vaříme jednou za měsíc, všichni kdo mají chuť se zapojit, se zapojí a to včetně třech chlupáčů. A co jsme si uvařili tentokrát?

 

Dne 26. 2. 2016 jsme si v malém klubu vaření připravili slané listové šátečky. Víte že, listové těsto vzniklo v r. 1600 ve Francii? Vzniklo náhodou pod rukama chudého cukráře Glauda Geléeho. Listové těsto vzniklo jako nepovedený chléb s kusem másla. My jsme si listové těsto sice koupili, ale Vy si ho můžete udělat doma. Dnes Vám přinášíme recept na dvě náplně.

Šátečky s párkem: z listového těsta si vytvoříme čtverce, které potřeme hořčicí, poklademe plátkovým sýrem a párkem. Párek si na konci rozřízněte (jako když opékáte buřty na ohni). Konce listového těsta přehněte přes sebe, potřete žloutkem a posypte lněným a sezamovým semínkem. Pekli jsme 25 minut na 180 ˚.

Šátečky se špenátem: na oleji zpěníme cibuli a necháme povolit mražený listový špenát, poté vypneme sporák, přimícháme drcený česnek a pokrájenou nadrobno nivu. Šátečky přehneme na půl tak, aby vznikl trojúhelník. Potřeme žloutkem, posypeme sezamovým a lněným semínkem a upečeme. Cca 20 minut na 180 ˚.


Obrázky