Přednáška o zdravé výživě a zdravém životním stylu

Publikováno 29.08.2019 09:51 Odbočka Zlín


Obrázek

Přednášku začal povídáním o tom, co všechno spadá pod pojem "zdravý životní styl". Dozvěděli jsme se, že je to nejen zdravá a vyvážená strava a dostatek pohybu, ale také další faktory, které naše zdraví ovlivňují. Například zdravý spánek (kdy je důležité nejen jeho dostatek, ale také prostředí ve kterém spíme), dále také prostředí, které nás obklopuje během dne, zda máme možnost občas vyjít si do přírody, a v neposlední řadě také úroveň stresu, který běžně zažíváme. 

Poté jsme se již zabývali samotným stravováním, kdy nám Petr vysvětlil základní složky potravin (tuky, cukry, bílkoviny), vitamíny a minerály apod. a vyjmenoval nám různé "diety" - kde dieta neznamená jen tu redukční, ale obecně způsob stravování, tedy například dieta vegetariánská, dieta jaterní atd. Při debatě o různých druzích potravin, kterým bychom se měli vyhýbat, nejvíce upozorňoval na to, že dieta má být pestrá a vyvážená, že není třeba úplně z jídelníčku vyškrtnout všechny "nezdravé" druhy potravin, stačí, když budeme jíst s rozumem, tzv. všeho s mírou.

Nejvíce času asi zabraly dotazy, což je pochopitelné, jelikož každý z nás je jiný a lišíme se ve svém způsobu života, včetně stravování, množství spánku a pohybu či mírou stresu, který zažíváme.

Beseda všechny členy zaujala, kladli dotazy už i během celé přednášky a Petr na všechny vždy podal obsáhlou odpověď. 

Tímto mu děkujeme, že si na nás udělal čas a přišel mezi nás! 

 

Text a foto: Bc. Eva Benešová


Obrázky

Průběh přednášky Průběh přednášky
Průběh přednášky Průběh přednášky