Pražírna

Publikováno 04.07.2023 21:24 Odbočka Kyjov


Obrázek

V roce 2015 bratři Výletové otevřeli v Kyjově první pražírnu kávy. Nenechali nic náhodě, všechno náležitě prokonzultovali s odborníky. Poznávali, o čem vlastně kávová kultura je a jaké jsou její trendy. Takže v první fázi kávu jenom připravovali. A v tento moment už jsme si domlouvali besedu o pražení, spojenou s ochutnávkou. Ale na tu jsme museli ještě nějaký ten pátek sečkat, než se pořídí pražička a než se s ní majitel seznámí a zdokonalí natolik, aby nám mohl být profesionálním průvodcem svým podnikem.

A nadešel den, kdy jsme se dočkali a měli příležitost se zaposlouchat jak se staví sen o zprovoznění kvalitního podniku, ve kterém dopřejí lidem pohodu a klid, správně připravenou prvotřídní kávu i jiné kvalitní produkty, které jinde v Kyjově nenajdou. Jak se ta skvělá káva praží, ochutnat několik různých vůni a chutí. Celkem jsme koštli 6 druhů kávy z rozlišných koutů světa. Ta skvělá chuť kávy zde je hlavně díky šetrnému způsobu pražení, aby vynikla přirozená chuť dané oblastí pěstování a způsobu zpracování.

Už víme, že pokud z této pražírny chceme připravit espresso. Je třeba kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení. Ovšem pokud si chceme připravit kávu filtrovanou, ideální je spotřebovat ji co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma a jemnější chuť. Bylo to příjemné dopoledne, plné nového poznání, a hlavně byla beseda připravena tak, že si z ní mnoho odnášeli i nevidomí.


Obrázky