Praha, Muzeum hlavního města Prahy

Publikováno 16.04.2019 14:23 Hejčová Alena


Obrázek

Památka k návštěvě:

Praha, Muzeum hlavního města Prahy

Aktualizováno 16.10.2023

Lokalita: mapa

Muzeum hlavního města Prahy se nachází v ulici Na Poříčí 52/1554, Praha 8, v těsné blízkosti autobusového nádraží Praha Florenc.

Vedlejší budova – Dům U Zlatého prstenu se nachází v Týnské ulici č. 630/6, vedle Staroměstského náměstí, Praha Staré město. 

Možnosti prohlídky:

Hlavní budova v ulici Na poříčí je od  15. 6. 2020 pro veřejnost uzavřena z důvodu dlouhodobé rekonstrukce vnitřních prostor.

Dům U Zlatého prstenu na Starém městě v ulici Týnská nabízí také komentované prohlídky s haptickými předměty a dětskou činnostní hernu s názvem Po stopách Karla IV., která je zaměřená na dobu Karla IV.. Je zde 5 zastavení: tržiště, krejčovská dílna, kuchyně, trůnní sál, stavebnice a audio nahrávky s krátkými ukázkami dobové hudby a Karlova vlastního životopisu. V prvním patře je stálá expozice Praha Karla IV., což je audiovizuální program, představující architektonické proměny Prahy v tomto období. Nově nabízí haptický program pro návštěvníky se zrakovým omezením: Co po sobě zanechali Pražané Karla IV. Více informací zde.

Objednávání:  Prohlídky objednávejte nejlépe e-mailem, případně telefonem.

Kontakt:  telefon 721 330 470  e-mail  lektori1@muzeumprahy.cz

Otevírací doba:  Hlavní budova uzavřena z důvodu rekonstrukce. Dům U Zlatého prstenu denně kromě pondělí 9:00 až 18.00.

Vstupné: na komentované prohlídky s lektorem ZTP/P 50 Kč, ZTP 50 Kč, doprovod 0Kč. Prodej vstupenek končí 30 minut před ukončením otevírací doby.

Trasa:

Dům U Zlatého prstenu: Vlakem: Ze stanice Praha hlavní nádraží se před budovou dáte vpravo a stále v přímém směru dojdete k přechodu pro chodce bez signalizace na ulici Bolzanova. Zde přejdete přechod pro chodce bez signalizace a dvoje tramvajové koleje, a za nimi odbočíte vpravo na tramvajovou zastávku. Odsud pojedete tramvají č. 15, směr Kotlářka. Na zastávce Malostranské náměstí vystoupíte a budete pokračovat ve směru jízdy cca 10 m, vlevo přejdete přes přechod pro chodce bez světelné signalizace a opět odbočíte vlevo na zastávku autobusu MHD. Odsud pojedete autobusem č. 194 a vystoupíte na zastávce Staroměstské náměstí. Dále budete pokračovat ve směru jízdy autobusu rovně a pak doprava tak, že budete kopírovat roh Staroměstského náměstí. Minete palác Kinských a u Domu U Kamenného zvonu odbočíte vlevo do Týnské ulice, kterou projdete v přímém směru. Na jejím konci se Dům U Zlatého prstenu nachází.

Autobusem: Trasováno od výstupní hrany na autobusovém nádraží Florenc Praha: Vydáte se po směru jízdy autobusu, kolem nové nádražní budovy, kterou budete mít po levé straně. Dále půjdete kolem vstupu do metra a parkoviště – bude po pravé straně. Potom po chodníku, který vede šikmo přes travnatou část prostranství. Pak odbočíte vlevo a budete pokračovat po chodníku, vedoucím souběžně s rušnou silnicí. Dále pod nadzemní šestiproudovou komunikací a za ní vpravo přejdete přes 2, za sebou následující přechody pro chodce bez světelné signalizace. Za nimi odbočíte vpravo k zastávce autobusu MHD s názvem Florenc. Odsud pojedete autobusem č. 194, a vystoupíte na zastávce Mariánské náměstí. Zde půjdete cca 15 metrů proti směru jízdy autobusu, zahnete vpravo na přechod pro chodce bez signalizace a opět vpravo po chodníku cca 15 m na protější zastávku autobusu MHD. Zde nastoupíte do autobusu MHD opět s č. 194 a vystoupíte na zastávce Staroměstské náměstí. Dále budete pokračovat ve směru jízdy autobusu rovně a pak doprava tak, že budete kopírovat roh Staroměstského náměstí. Minete palác Kinských a u Domu U Kamenného zvonu odbočíte vlevo do Týnské ulice, kterou projdete v přímém směru. Na jejím konci se Dům U Zlatého prstenu nachází.

Metrem: Z autobusového nádraží Praha Florenc a Praha, hlavní nádraží pojedete metrem trasy C, ve stanici Muzeum přestoupíte na metro trasy A a vystoupíte ve stanici Staroměstská. Odsud půjdete ulicí Kaprovou přes náměstí France Kafky a středem Staroměstského náměstí dojdete do ulice Týnské, v níž se Dům U Zlatého prstenu nachází.

Vyhledat spojení

Poloha a přístup k objektu a orientace v něm pro lepší představu nevidomých

Dům U Zlatého prstenu se nachází na Starém Městě pražském hned vlevo od starobylého kupeckého Týnského dvora -  Ungeltu. Jde o tvarově komplikovanou stavbu. Je v něm umístěna expozice Muzea města Prahy s názvem Praha Karla IV. – středověké město.

První zmínka o domě pochází z roku 1402, v roce 1429 je už zmiňován jako dům U Zlatého prstenu. Dnešní základní dispoziční podobu získal v 15. století, kdy došlo ke stavebnímu propojení dvou starších objektů. V prvním patře domu jsou uchovány zlomky pozdně gotických nástěnných maleb a malovaný renesanční strop. Expozice je umístěna v přízemí, prvním a druhém patře. Třetí patro slouží k výstavám.

K domu lze dojít ze Staroměstského náměstí úzkou Týnskou uličkou. Dřevěné vchodové dveře vedou do vstupní síně, v níž je umístěna pokladna. U pokladny je také místo setkání s objednaným lektorem, který může připravit haptickou stezku Praha Karla IV. – středověké město v malém přednáškovém sále. Dům je bezbariérový, je zde označený a ozvučený výtah a označené schody.  

Web objektu: Muzeum hlavního města Prahy 

Web s informacemi o objektu: Muzeum hl.m.Prahy na Wikipedii

Přístupnost stránek je prověřena programem JAWS a NVDA. Přístupnost je vyhovující. 

Poznámka: 

Sledujte mimořádná opatření vlády, a v případě plánované návštěvy kontaktujte muzeum.

WC je přístupné v rámci otevírací doby muzea, kustodi rádi navedou. 

Do obou objektů Muzea Hlavního města Prahy vodicí psi mohou.

Informace jsou platné k datu aktualizace.

Fotogalerie: 

Muzeum hl.m.Prahy - hlavní budova, ul. Na Poříčí

Muzeum hl.m.Prahy - Dům U Zlatéo prstenu, ul. Týnská

Audio pozvánka k přímému poslechu i ke stažení v Mp3


Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | Muzeum hl.m.Prahy audiopozvánka