Povídáme si s...

Publikováno 16.03.2016 19:55 Odbočka Havlíčkův Brod


Obrázek

POVÍDÁME SI ..  ..TENTOKRÁT S TEREZOU ŠNAJDR STÝBLOVOU

   Posloucháte Český rozhlas Dvojku? Díváte se na vysílání České televize? Pokud ano, jistě jste z rádia slyšeli milý hlas či na obrazovce viděli sympatickou moderátorku Terezu Šnajdr Stýblovou. Protože pochází z Havlíčkova Brodu, kde v současnosti také s rodinou žije, považujeme ji tak trochu “za svoji”, a proto jsem ji požádala o rozhovor.

1. Jak jste se k práci moderátorky dostala a jaké byly začátky?

Neplánovaně. I když mě čeština vždycky bavila, i jako předmět ve škole. :) Psala jsem básničky, povídky, jezdila po literárních soutěžích, a každá naše návštěva musela povinně vytrpět můj recitační přednes. :) Chtěla jsem být ale herečka. To nevyšlo, nicméně kamarádi z amatérského souboru mě navedli tím správným směrem - prý by mi to slušelo v televizi a rádiu. A tak jsem se ještě během studií na vysoké škole ocitla v regionálním studiu ČRo Region na Vysočině. Začátky byly krásné, a sparťanské - vysílali jsme z půdy, spali přímo v redakci na zemi a rádio se “učili”. :) Televize přišla později, to už byly na světě mé holčičky, dvojčátka, a já šla na konkurz do Sama doma. A vyšlo to.

2. Co Vás na tom nejvíc baví a přitahuje?

Vždycky, když nějaký rozhlasák tvrdil, že je na mikrofonu závislý, že bez něj nemůže žít, přišlo mi to jako klišé. Ale ono na tom opravdu něco je. Žít bez něj dokážu, ale strašně mi chybí. Baví mě v tom studiu všechno, od tlačítek na vysílacím pultu přes červené světlo “on air” až po mikrofon. Mám ráda tu chvíli těsně před tím, než se červená rozsvítí. A je to alchymie, cítíte, že tam ten posluchač je, kdy vám to ladí, kdy vás bere, a rád slyší. Navíc, lidský hlas je opravdu silný nástroj. :)

3. Se kterým z kolegů v Českém rozhlase 2 se nejvíc zasmějete a pobavíte?

Milovala jsem společná Dobrá rána s Jirkou Holoubkem. On je má krevní skupina, a opravdu jsme se spřátelili. Smáli jsme se do éteru, i mimo něj. Takže s ním, a taky s Reginou Květoňovou.

4. Máte ráda Vysočinu? Jste patriot, nebo dáváte přednost cestování? 

Cestuju ráda, ale ještě raději se vracím domů. Jsem opravdu domácí balík, a popravdě jsem si na gymnáziu, kdy jsem chtěla hrát divadlo, a herecký svět si naplno vychutnávat, ani nepředstavovala, jak “obyčejný” život jednou povedu. Myslím to v dobrém! Když se vrátím do našeho domečku, vždycky si vydechnu, že jsem doma. :)

5. Kdybyste mohla jeden den jenom odpočívat a cokoli si přát, jak by to vypadalo?

Já bych chtěla začít odpočívat aktivně! Takže jít si zacvičit, projet se na kole, zaplavat si, a na závěr třeba sauna, a úplná tečka dobrá večeře. A nebo kino, divadlo, koncert.

6. Tento rozhovor vychází i v časopise, vydávaném pro osoby se zrakovým handicapem. Máte nějakou konkrétní, osobní zkušenost, setkání se světem nevidomých a slabozrakých?

Za tuhle otázku jsem ráda. Dlouho jsem neměla žádnou zkušenost, ale pak jsem začala běhat a jezdit na kole pro Nadační fond ČRo, sbírku Světluška, která pomáhá právě nevidomým a slabozrakým. Šlapala jsem do pedálů a měla klapky přes oči, abych si aspoň náznakem vyzkoušela, jaké to je “nevidět”. Na trojkole vždycky jede nevidomý sportovec, minule to byla úžasná mladá žena, která nevidí od narození, a přesto mi dokázala popsat barvy, a jak vypadal kapr, kterého ulovila. Neuvěřitelné! Byla jsem I v kavárně Potmě, a jen zalít si kávu horkou vodou, když opravdu nevidíte na krok, byla fuška. A vzpomínám si, že na vysoké škole se mnou češtinu studovala nevidomá Míša, obrovsky statečná holka s neuvěřitelnou vyřídilkou. Kam se na ni hrabu! :) Mám obrovský respekt ke všem, kteří se v životě perou s jakýmkoli hendikepem.

7. Které jsou tři Vaše nejoblíbenější knížky? Jakou hudbu máte ráda?

Na rozdíl od mého tatínka, který si oblíbené knížky čte po čase znovu a znovu, se já k přečteným kouskům nevracím. Až na výjimku, a to bylo Dobrodružství Toma Sawyera. :) To jsem jako malá holčička milovala. Aktuálně Pipi Dlouhá punčocha, kterou čtu svým dcerkám, a ohromně se u toho bavíme, no a z četby pro dospělé Žítkovské bohyně od Kateřiny Tučkové. Hudba? Michael Jacskon je jen jeden. :) Ale mám ráda I Annie Lennox, Lindu Perry, obecně taneční muziku, u nás Annu K. A Vypsanou fiXu.

8. Prosím o Vaše oblíbené motto- citát:

“Buď chytrá, blbejch je dost”. Jan Werich.

foto: ČT/Jiří Sláma

Děkuji a přeji hodně úspěchů

a pohody.

Za SONS H.Brod

Marie Heilandová