Poslední pátek v roce a kam to bude, no přece na Javorník. A na který? Však na Velký.

Publikováno 03.01.2024 07:48 Odbočka Vsetín


Obrázek

Účastníci vsetínské odbočky SONS a také odjinud - Nového Jičína, Ostravy z Karviné. Dohromady 17 členů. Nejmladší turistce bylo 8 a nejstarší 80 let. Sešli jsme se na vlakovém nádraží ve Valašském Meziříčí a vystoupili ve Veřovicích z přeplněného vlaku. A šlo se.

Zdolat převýšení skoro 600 m na trase necelých 7 km rychlostí 3,4 km/h do kopce bylo v poklidném tempu. Jediný oddech byl na odpočívadle zvané Kantorka. Tady po občerstvení limonády ze hrušky a jablíčka a trochou vánočního cukroví se pokračovalo dále. Po obou stranách výstupu tekly rozvodněné potoky, které přehlušovaly vítr. Na vrcholu Javorníku byl tento vítr mnohem větší až bouřlivý. Vylezli jsme i na rozhlednu, kdy vykouklo slunce a koukli jsme se na sever do Lašska a na jih na naše Valašsko. V místní hospůdce jsme se občerstvili, dali si polévku a i když ten nával turistů v místnosti byl veliký, jsme to zvládli. Cestu zpět dolů jsme absolvovali v pohodě a i Jarda o holích to také zvládl.

Po cestě nám předsedkyně SONS Liduška Pavelková popřála hodně zdraví a aktivit v novém roce 2024 tak, jako i my jí. A ve VALMEZU jsme se rozloučili s tím, že se těšíme na další společné turistické aktivity.

Zdraví Lubomír Stromšík


Obrázky