Pelhřimov, Muzeum rekordů a kuriozit

Publikováno 23.07.2020 08:45 Hejčová Alena


Obrázek

Památka k návštěvě: Pelhřimov, Muzeum rekordů a kuriozit

Lokalita: mapa 

Muzeum rekordů a kuriozit se nachází přímo v historickém centru města, v blízkosti zastávky MHD Karlovo náměstí. Dělí se na expozice Muzeum rekordů a kuriozit a Zlaté české ručičky, které sídlí ve dvou cca 500 m od sebe vzdálených objektech. Muzeum rekordů a kuriozit sídlí v kamenné historické věži na ulici Palackého 47, vzdálené cca 50 m od zastávky MHD Karlovo náměstí. Expozice Zlaté české ručičky sídlí v prvorepublikové vile se zahradou v ulici Nábřeží rekordů a kuriozit, cca 250 m od Karlova náměstí se zastávkou MHD.  

Možnosti prohlídky:

Muzeum rekordů Pelhřimov patří k atraktivním turistickým cílům, které jsou dostupné i nevidomým návštěvníkům. Ti mohou sami po hmatu obdivovat rozměry a tvary venkovních exponátů, nebo využít ochotného přístupu pracovníků muzea, kteří jim nejenom poskytnou výklad, ale také zpřístupní více exponátů, které jsou jinak uzavřeny ve vitrínách.

V Muzeu rekordů a kuriozit vám k haptické prohlídce zapůjčí například 30 cm vysoký funkční motocykl, kytaru vyrobenou ze střešní tašky nebo maxi smetáček na podlahu a další.

V expozici Zlaté české ručičky je z volně přístupných exponátů k osahání k dispozici například čtyřmetrový plyšový medvídek. Některé z předmětů vyrobených ze sirek k haptické prohlídce vyndají z vitrín. K tomuto objektu náleží zdarma přístupná velká zahrada, na níž kromě obřího kuchyňského nádobí, jako například polévkový hrnec o objemu 2 300 litrů, dvoumetrový trychtýř, nebo dvoumetrová čajová konvice, naleznete i sochy vyřezávané motorovou pilou. Mezi obřími exponáty je také půltunový mamut v životní velikosti, upletený z březového proutí.

Objednávání: Speciální prohlídku si můžete objednat do obou expozic, a nebo jen do expozice Zlaté české ručičky telefonem nebo emailem nejlépe alespoň 5 dní předem.

Kontakt: email: muzeum@dobryden.cz nebo agentura@dobryden.cz  a  telefon 777 601 304

Otevírací doba:  denně od 9 do 17 hodin. 

Vstupné:

Do obou expozic včetně zahrady: ZTP 120 Kč, ZTP/P 120 Kč, doprovod 0 Kč.

Pouze expozice Zlaté české ručičky se zahradou ZTP 60 Kč, ZTP/P 60 Kč, doprovod 0 Kč. Kromě slevy ZTP vám poskytnou ještě 50% slevu na vstupné. Pro ostatní  informace o vstupném hledejte tady.

Trasa: 

Vlakem: Před nádražní budovou popojdete rovně k hlavní silnici a dáte se vlevo po chodníku směrem do centra. Po levé straně minete vlakový přejezd a půjdete stále rovně, až ke světelné křižovatce. V přímém směru přejdete přechod pro chodce a půjdete stále rovně po chodníku podél rušné hlavní silnice, kterou budete mít stále po pravé straně. Nyní budete pokračovat po chodníku, který míří mírně vlevo přes malý park a vyúsťuje u Kaple Panny Marie Bolestné. Zde přejdete přes přechod pro chodce bez signalizace a půjdete stále rovně a dolů ulicí Nádražní přes další přechod, a opět budete pokračovat po levém chodníku, který se stáčí doleva. Následuje malý přechod pro chodce, za nímž se dáte mírně vpravo kolem parkoviště a budete pokračovat průchodem pod Rynáreckou bránou stále v přímém směru ulicí Poděbradovou na Masarykovo náměstí, které má tvar čtverce. Náměstí projdete středem do protějšího rohu a dáte se vpravo do ulice Palackého, kudy dojdete až k Jihlavské bráně, kde se nachází Muzeum rekordů. Délka trasy cca 1,8 km. Můžete využít i autobusy MHD. Vyhledat spojení 

Autobusem: Z autobusového nádraží, ze zastávky č.7, která je nejvíce na okraji, přejdete komunikaci kolmo na protější chodník, po kterém se dáte vpravo k hlavní silnici. Před přechodem pro chodce zahnete vlevo na chodník, který vede parkem a vyúsťuje u Kaple Panny Marie Bolestné. Zde přejdete přes přechod pro chodce bez signalizace a půjdete stále rovně a dolů ulicí Nádražní přes další přechod, a opět budete pokračovat po levém chodníku, který se stáčí doleva. Následuje malý přechod pro chodce, za nímž se dáte mírně vpravo kolem parkoviště a budete pokračovat průchodem pod Rynáreckou bránou stále v přímém směru ulicí Poděbradovou na Masarykovo náměstí, které má tvar čtverce. Náměstí projdete středem do protějšího rohu a dáte se vpravo do ulice Palackého, kudy dojdete až k Jihlavské bráně, kde se nachází Muzeum rekordů. Délka trasy cca 1,8 km. Můžete využít i autobusy MHD.

Vyhledat spojení

Trasa od Muzea rekordů a kuriozit k expozici Zlaté české ručičky: Po vyjití z Muzea rekordů v průchodu pod Jihlavskou bránou se dáte vpravo a dále po pravém chodníku k silnici. Zde odbočíte opět vpravo, přejdete přes světelný přechod pro chodce, který bude vlevo, a na protějším chodníku odbočíte vlevo. Tudy budete pokračovat po pravém chodníku podél komunikace přes Karlovo náměstí až k přechodu pro chodce, před kterým odbočíte vpravo. Dále půjdete stále v přímém směru po pravém chodníku, ulice V. B. Juhna, cca 100 metrů až ke vchodu do prvorepublikové vily, kde sídlí expozice Zlaté české ručičky.

Poloha a přístup k objektu a orientace v něm – pro lepší představu nevidomých

Muzeum rekordů a kuriozit se nachází přímo v historickém centru města, v blízkosti zastávky MHD Karlovo náměstí. Dělí se na expozice Muzeum rekordů a kuriozit a Zlaté české ručičky, které sídlí ve dvou cca 500 m od sebe vzdálených objektech. Muzeum rekordů a kuriozit sídlí v kamenné historické věži na ulici Palackého 47, vzdálené cca 50 m od zastávky MHD Karlovo náměstí. Expozice Zlaté české ručičky sídlí v prvorepublikové vile se zahradou v ulici Nábřeží rekordů a kuriozit, asi 250 m od Karlova náměstí se zastávkou MHD.  

Muzeum rekordů a kuriozit sídlí ve věži. Je to 5 patrová kamenná historická budova s půdorysem ve tvaru čtverce a úzkým točitým schodištěm. Přístup ke věži je z ulice Palackého. Od zastávky MHD z Karlova náměstí je vzdálena cca 50 m. Jde se po chodníku, po rovině. Pokladna se nachází v prvním patře. Vnitřní prostory věže jsou krásné a členité, návštěva je tedy vhodná s doprovodem.

Expozice Zlaté české ručičky sídlí v prvorepublikové rodinné vile, která se nachází cca 250 m od zastávky MHD na Karlově náměstí. Jde se po chodníku ulicí V. B. Juhna, z velmi mírného kopečka a po rovině. Budova vily, která stojí v severní části zahrady ve tvaru trojúhelníku, má přízemí a dvě patra. Je přístupná po širokém kamenném schodišti se zábradlím nebo výtahem, který vám zprovozní průvodce. Pokladna se nachází v přízemí. V budově je k dispozici neoznačený výtah a v prvním patře je přístupné neoznačené WC. Velká oplocená zahrada s obřími předměty je volně přístupná z chodníku a jsou na ní i lavice a stolky k odpočinku.

Webové stránky objektu: Muzeum rekordů a kuriozit

Web s informacemi o objektu: Agentura Dobrý den Pelhřimov

Přístupnost stránek prověřena programem JAWS a NVDA. Přístupnost je vyhovující.

Poznámka:

Vodicí psi do obou objektů mohou.

WC pro návštěvníky je přístupné v rámci otevírací doby v expozici Zlaté české ručičky.

Informace jsou platné k datu zveřejnění.

Fotogalerie: Zonerama

Audio pozvánka k přímému poslechu i ke stažení v Mp3 


Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | Muzeum rekordů a kuriozit audiopozvánka