PŘEDNÁŠKA V SENIOR POINTU V HAVLÍČKOVĚ BRODĚ

Publikováno 10.06.2017 19:15 Odbočka Havlíčkův Brod


 

V 10 hodin dopoledne zhruba třem desítkám posluchačů představil pan Zdeněk Běhounek, majitel optiky v Havlíčkově Brodě, který spolupracuje s naší odbočkou SONS (několik členů se přednášky zúčastnilo). Srozumitelným způsobem, „stravitelným“ pro laiky, přiblížil vlastnosti a funkce různých druhů brýlových čoček, objasnil výhody a nevýhody jednotlivých materiálů (sklo, plast) a možnosti jejich úprav. Podrobně se věnoval problémům, se kterými se potýkají lidé, kteří začínají používat multifokální brýle. Zároveň odpovídal na naše dotazy.

Po malé přestávce pokračoval v přednášce oční lékař MUDr. Jan Lackovič z polikliniky na Kalinově nábřeží v Havlíčkově Brodě. Nejprve předvedl model oka a jeho částí, vysvětlil jejich funkce. „Kdybych se zapomněl a používal příliš mnoho odborných termínů, tak mne upozorněte,“ vyzval nás pan doktor. Ale toho nebylo třeba. Velmi příjemným hlasem a naprosto srozumitelně nás seznamoval s nejčastějšími chorobami a neduhy, které naše oči mohou trápit. Při vysvětlování syndromu slzících očí a nutnosti používání umělých slz většina posluchačů souhlasně pokyvovala, stejně tak při zmínce o zákalcích ve sklivci - to jsou ty mušky, které chceme plácnout a ony, potvůrky, vždycky utečou jinam. 

Pan doktor dále hovořil o šedém zákalu - kataraktě, který je dnes díky úžasným pokrokům v oční chirurgii velmi dobře operovatelný a naprostá většina pacientů je nadmíru spokojena se svým znovu nabytým zrakem. Na řadu přišel podstatně nebezpečnější problém, tzv. zelený zákal, glaukom. Řeč byla o obou jeho alternativách, té pomalé můžeme předcházet pravidelnými kontrolami hodnot nitroočního tlaku, případně kapkami, které tlak snižují. Dále jsme se věnovali věkem podmíněné makulární degeneraci sítnice, což je nemoc, která mnoha lidem opravdu mění život. Bohužel, zde lékařská věda stále hledá odpovědi a řešení. Následovaly další informace a obecné dotazy, konkrétní odpovědi.

Témat bylo mnoho, ale po půldruhé hodině jsme již museli pana doktora propustit. Přednáška byla velmi zajímavá, a tím nejdůležitějším poselstvím bylo zdůraznění důležitosti prevence a péče o zrak.