POZOR NA ŠMEJDY

Publikováno 03.04.2020 08:43 Odbočka Semily


Obrázek

Dovoluji si publikovat na našem webu informace z "jiných" relevantních  zdrojů

 

Vážení přátelé,

i přes složitou situaci spolupracujeme s Energetickým regulačním Úřadem, protože energetičtí šmejdi zneužívají důvěry občanů i dnes a vůbec se nebojí nouzového stavu.

Národní rada osob se zdravotním postižením se domluvila s Energetickým regulačním úřadem na sérii přednášek, které nás učí, jak se bránit energetickým šmejdům. Přednášková činnost, bohužel, byla dočasně přerušena kvůli opatřením v nouzovém stavu. Energetičtí šmejdi však nespí a i dnes nabízejí nevýhodné smlouvy, ať už nás osloví u domovních dveří nebo po telefonu.

Ve spolupráci s Českým rozhlasem a Energetickým regulačním úřadem proto k tomuto tématu připravujeme speciální vysílání v rámci pořadu Káva o čtvrté, které proběhne živě již v pondělí 6. dubna 2020 od 16:00 na stanici ČRo Dvojka. Vysílání můžete nejenom poslouchat, zapojit se můžete i se svými dotazy. Nedejte šmejdům šanci, poznamenejte si termín do svých kalendářů a již v pondělí se těšíme na slyšenou!

Fakta jsou následující. Energetičtí šmejdi se rychle přizpůsobují podmínkám, nouzový stav nevyjímaje. Spotřebitelé hlásí, že byli podvedeni, když je navštívil „dobrák“ s nabídkou roušek, za které nechtěl nic jiného než podpis. Ve skutečnosti šlo však o souhlas s převodem k novému dodavateli energie. Pokud podomním prodejcům dveře neotevíráte, což děláte jenom dobře, stejně to na vás zkusí po telefonu. Stačí, abyste jim kývli na nezávaznou přihlášku do aukce energií, a o pokutu za několik tisíc máte s velkou pravděpodobností vystaráno. Telefonický prodej přitom nikdo v nouzovém stavu neomezil, naopak ještě zesílil.

Podrobností shrnuje mj. tisková zpráva vydaná ERÚ:

https://www.eru.cz/-/pozor-na-energeticke-smejdy-nouzoveho-stavu-se-neboji-zneuzivaji-ho

Vážení přátelé, věřím, že si pořad naladíte, protože vám může dobře poradit.

Přeji vám všechno dobré.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR