POVÍDÁME SI S ...

Publikováno 04.02.2017 15:25 Odbočka Havlíčkův Brod


Obrázek

 

  1. Pane Nejedlý, můžete se nám představit a říci o sobě něco bližšího?

Je mi 61 let, narodil jsem se na Vysočině a rodiče se pak přestěhovali do Prahy. Na Vysočinu jsem se po letech opět vrátil. Dlouho jsem žil v Pelhřimově a před rokem jsme s manželkou opustili ruch města a vyměnili ho za klidný život na vesnici. Nyní bydlíme v Častrově. 16 let pracuji v pelhřimovské nemocnici, kde rozvážím jídlo z kuchyně na jednotlivá oddělení.

  1. Kdy a jak se stalo, že Vás minerály začaly zajímat?

Přiznám se, že mineralogie mě dříve nikdy nezajímala. Až v roce 1994 jsem se začal věnovat stánkovému prodeji a naskytla se mi možnost prodávat kamenné přívěsky v krabičkách, na kterých byl i název kamene, takže téměř nebylo potřeba vědět o nich více. Postupem času k tomu přibývaly i jiné druhy minerálů (přírodní i různě opracované), takže bylo nutné se o nich něco dozvědět a naučit. No a tak se z toho vyklubal můj nynější obchod a zároveň i koníček.

  1. Čím na Vás zapůsobily a co v nich nacházíte?

Zapůsobily na mě svojí rozmanitostí, krásou, nádhernými kresbami i svou neopakovatelností, protože dva stejné kameny zkrátka neobjevíte.

  1. Který kámen Vám tzv. sám vklouzne do ruky a máte k některému konkrétnímu bližší vztah?

Který kámen mi sám vklouzne do ruky? Není to konkrétní druh. Někdy je to malý kamínek, který mě zaujme svým tvarem či barvou a skončí v mé kapse. Jindy jde o podstatně větší kus, ten už se do kapsy nevejde, a proto zdobí náš byt. S manželkou jsme si oblíbili kameny, kterým říkáme „zrůďáčci“, mají nějakou „vadu“, například puklinu, vrostlici nebo nějakou zvláštnost. Máme jich doma poměrně dost. Je však jeden, o kterém bych se chtěl blíže zmínit, a to je nádherná drúza brazilského křišťálu. Objevil jsem ji při nákupu ve velkoobchodě a hned mě zaujala. Ukázal jsem ji manželce a šel jsem zjistit cenu. Bohužel byla tak vysoká, že na stánku by byl kámen téměř neprodejný, tak jsem ho smutně vrátil. Vzápětí ho koupila manželka, ale ne k dalšímu prodeji, nýbrž jako dárek pro mne. Nyní zdobí naši křišťálovou polici a dělá mi stále radost.

  1. Cestujete za nimi hodně? Nakupujete nebo i sám rád hledáte?

Jak jsem se již zmínil, pro kameny jezdíme většinou do velkoobchodů. S obchodním zástupcem jednoho z nich jsem se seznámil již před patnácti lety a velmi dobře spolupracujeme dodnes. Jmenuje se Honza stejně jako já. A do třetice nás doplňuje další Honza, který sám kameny nejen sbírá, ale i zpracovává. Umí se na kámen podívat a vytvořit z něho krásné věci. Od něho pochází většina pyramid, špiček a nábrusů z českých a slovenských kamenů. Sám kameny nesbírám, ale jeden vlastní nález máme. Před lety jsme při procházce našli na poli křišťálovou drúzičku. No, a pokud někam vyjedeme, ať už po Čechách nebo do zahraničí, vždy si pro sebe alespoň jeden kámen přivezeme.

  1. Setkáváte se s kameny, které mají zvláštní příběh?

Nesetkávám se s kameny, ale s lidmi, kteří mi o kamenech různé příběhy vypráví.

  1. Může se stát, že na některého člověka může v určité situaci některý kámen působit negativně? Jak poznáte, který ke komu patří, nebo necháváte na lidech, aby si vybírali sami?

Stalo se mi, že se jedné zákaznici líbil růženín, který však neměla ve svém znamení a chtěla si koupit pouze takový kámen, jaký k jejímu znamení patří. Nakonec si vybrala jaspis. Po týdnu ke stánku přišla znovu, jaspis již neměla, zahodila jej, protože jí nedělal dobře. Vybrala si růženín a byla spokojená. Pokud někoho zajímá, jaké kameny k jeho znamení patří, ukáži, které to jsou, ale raději nechávám zákazníky, aby si vybrali takový kámen, který se jim líbí. Lidé často kupují kameny podle momentální nálady, rozpoložení, ale i životní situace (ať radostné či smutné).

  1. Vím o Vás, že nejste „jen“ obchodník, ale máte ke kamenům silný vztah a znalosti, je pro Vás důležité dělat lidem radost a potěšit je. Jak vnímáte jejich reakce a vztah k té neživé kráse?

Reakce jsou opravdu rozmanité. Jednou takovou skupinou jsou děti. Nejdříve rozzářené oči a potom spousta bezprostředních otázek, na které vždy rád odpovím. Někteří lidé se přijdou jen tak podívat a popovídat si a jiní zas, jak říkají, chodí nasát energii a pohodu. Jsou i tací, kteří řeknou, že je to pracholap či zbytečnost. Ale i je muselo něco zaujmout, když se zastavili. Pochopitelně mám raději ty pozitivní. Osobně s kameny neléčím, ani s nimi nečaruji. Nejraději je prodávám jako hezké kousky přírody.

  1. Minerálům věnujete zřejmě hodně času. Zbývá Vám ještě na jiné záliby, na rodinu, na odpočinek?

Zaměstnání a kameny nám společně s manželkou (naštěstí ji to baví také) zabírají spoustu času a tak jsme rádi, když zbyde nějaký čas na rodinu a na další koníček – na zahrádku. Jinak už moc času není, a proto se těším na důchod, snad ho bude více.

  1. Na závěr Vás poprosím o Váš oblíbený citát- motto…

Když vám kámen udělá jenom radost, vůbec to není málo...

 

Děkuji za zájem a všem čtenářům přeji mnoho hřejivých paprsků.

 

Za všechny čtenáře Havlíčkobrodského Paprsku Vám děkuji za radost, kterou působíte, za čas, který jste nám věnoval a přeji hodně zdraví, radosti, spokojenosti a pohody.

                                                       Marie Heilandová