Ohlédnutí za uplynulým tréninkem paměti

Publikováno 07.12.2022 09:21 Odbočka Tábor


Obrázek

Ohlédnutí za uplynulým tréninkem paměti

Na počátku zazněla věta: „Já si určitě nebudu nic pamatovat.“ A na konci pobavení i údiv, jak lze studovat číslice. Víte na příklad, jak dlouhá je Čínská zeď? Zavřete oči a představte si, že na ní právě stojíte. Berete do ruky dalekohled, abyste se podívali na její konec (aha dalekohled má dvě čočky připomínající osmičku). Zvednete dalekohled, ale ouha, na čočkách jsou dvě klapky (klapky připomínají opět osmičku). Klapky zvednete a vidíte, jak k Vám letí pěti-hlavý čínský drak (5 hlav symbolizuje pětku). Ale nejedná se o draka ledasjakého, on je totiž invalidní, protože má jenom jednu nohu (jednička). No a máme to, Čínská zeď je dlouhá 8851 km. A to byste teprve měli slyšet, co za úžasné příběhy vymysleli účastníci. Např.:  

…sedmero krkavců (7) chodilo celý týden (7) okolo rybníka (0)… (Milan)

….úřednice mě rozevřenou dlaní (ukázala 5 prstů) zastavila, a proto jsem jí vytrhnul tužku (1) z ruky a zlomil jí vejpůl (2)… (Jiří)

…týden synů (7) a týden děvčat (7) tancovalo v máji (5) kolové tance (0) nekonečně dlouho (8) od pondělí do pátku (5) kolem Májky (1) v páru (2) a pak si unavení sedli na židli (4)… (Ivanka)

A zde ještě příběh vč. komentáře od Emilky:

Prvního prosince jsem byla na aktivizaci „trénink paměti“ kde Jiří popsal a předvedl techniku zapamatování si čísel do dlouhodobější paměti. Po vysvětlení následovaly praktické ukázky.

A po příchodu domů jsem vyzkoušela na mnou vybraném telefonním čísle. Zde je:

…Ve středu (3) jsem šla nekonečnou ulicí (8) a vstoupila přesně v poledne (12) do knihovny. Bloudím mezi regály, nic nevidím (0). bloudím i v dalším patře, nic nevidím (0). tu mi padne zrak na titul „Pátá dohoda od Miguela Ruize“ (5). doma nasazuji brýle (8) a vím, že celý týden (7) budu číst oblíbenou knihu…

Telefonní číslo do knihovny v Táboře je 381 200 587. Už je nezapomenu.

A k čemu je taková hra dobrá? Přijďte a já Vám to prozradím na dalším tréninku paměti. A ujišťuji Vás, že po zvládnutí paměťových technik pro Vás už nebude žádný problém zapamatovat si jakékoliv číslo, slovíčko, hlavní město  nebo prostě text, či jméno.

 

Jiří Sálus 


Obrázky

Trénink paměti Trénink paměti
Trénink paměti 2 Trénink paměti 2
Trénink paměti 3 Trénink paměti 3