Ohlédnutí za létem 2017

Publikováno 13.09.2017 12:04 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

 

 

 

 

 

OHLÉDNUTÍ ZA LÉTEM 2017

 

 

O velkých prázdninách se dá stihnout opravdu hodně věcí. Přesvědčili se o tom naši zrakově postižení členové, když se společně se svými rodinami a přáteli zúčastňovali nabytého letního programu, jenž jsme pro ně na šumperské odbočce připravili. Výběr aktivit nebyl jednoduchý, ale nakonec se nám podařilo naplánovat rekondiční pobyty, celodenní výlety, zajímavé besedy a návštěvy atraktivních míst v okolí i mimo šumperský region.

Hned druhý týden v červenci někteří z nás vyrazili na rekondiční cyklopobyt do Blanska. Pod vedením dvou našich skvělých pracovnic tento týden plný sportovního vyžití a získávání nových dovedností probíhal bez nejmenších problémů a všech 20 účastníků z řad členů i jejich průvodci si odvezli spoustu nových zážitků, poznatků a najetých kilometrů. Realizaci tohoto cyklopobytu podpořilo město Šumperk.

Milovníci historických automobilů si pak přišli na své v úterý 11. července 2017 v Olomouci. Zde jsme se zúčastnili komentované prohlídky ve Veterán Aréně a rozšířili jsme si tak vědomosti o existenci a vývoji automobilů v minulém století. Po sytém obědě jsme se přesunuli do Tyflopomůcek, kde si někteří z nás zakoupili potřebné pomůcky pro slabozraké a nevidomé.

V pátek 21. července 2017 se v naší klubovně konala již pravidelná beseda s PhDr. Danou Markovou, a to tentokrát na téma „Vztahy a my“. Společně jsme nahlédli do světa vztahů na pracovišti, v rodině, mezi přáteli a do vztahů k sobě samým. Toto čtyřhodinové povídání s aktivním zapojením všech zúčastněných bylo každopádně vítaným zpestřením.

Na nejteplejší den tohoto léta připadl výlet na jižní Moravu. Z velkého pařáku do pařáku ještě většího vyrazila skupinka nejodolnějších členů a pracovníků naší odbočky. Cílem byla exkurze v areálu Živá voda a v archeoskanzenu v Modré nedaleko uherského Hradiště. Seznámili jsme se zde s původními druhy ryb a vodní flóry, vykoupali jsme se v přírodním biotopu, prošli jsme 8 metrů dlouhý tunel pod vodní hladinou a v babiččině zahrádce jsme si přivoněli k více i méně známým bylinkám.

I okolí Šumperka nabízí spoustu atraktivních míst, které stojí za to navštívit. Jedním takovým místem je i soukromý Fauna park v Horní Lipové, kde jsou k vidění i exotická zvířata, jako jsou přátelští papoušci, divoké šelmy, skákající klokani a další. Vypravili jsme se sem v úterý 22. srpna 2017, abychom strávili pěkné chvíle obklopeni tamějšími netradičními domácími mazlíčky

Jak se těžilo zlato a co k tomu bylo potřeba jsme zjišťovali poslední týden v srpnu, když jsme navštívili zlatokopecký skanzen Zlatorudné Mlýny ve Zlatých horách. Při komentované prohlídce věrohodných replik středověkých hornických mlýnů nám bylo prozrazeno, jak proces získávání zlaté rudy několk staletí probíhal a co všechno těžba zlata obnášela. Po prohlídce skanzenu čekalo na naši hladovou skupinku opékání buřtíků nebo posezení v místním kiosku.

Všechny aktivity jsme přizpůsobovali počasí i možnostem a přáním účastníků. A tak volba na horké letní dny byla jasná. Ve čtvrtek 17. srpna 2017 jsme společně zavítali na zábřežský plavecký bazén. Nově otevřená venkovní část v těchto dnech s nadprůměrnými teplotami přilákala houfy po ochlazení a odpočinku toužících lidí, mezi kterými jsme byli i my. Zaplavali jsme si, našli nové přátele a domů jsme se vraceli s bronzovou kůží a skvělým pocitem.

Letní program zahrnoval i návštěvu Termálního parku ve Velkých Losinách, kam již pravidelně jezdíme načerpat nové síly. Této návštěvy se zúčastnilo více než 30 lidí. Byli mezi nimi také děti a přátelé našich zrakově postižených členů a vzhledem k vysokému počtu zájemců jsme usoudili, že tato návštěva nebude poslední.

Mezery v našem progrmu jsme vyplnili prezentacemi pomůcek pro zrakově postižené, které nám přijeli udělat firmy Sagitta a Adaptech. Představili nám nové produkty a řadě z nás pomohli udělat si představu o tom, co na trhu s pomůckami pro nevidomé a slabozraké existuje.

 

 Za účast na akcích v rámci letního programu naší odbočky všem děkujeme a těšíme se na další setkání.

 

Libuše Skálová

 

 

 

 

 

 


Obrázky

Cyklopobyt Blansko Cyklopobyt Blansko
Cyklopobyt Blansko 2 Cyklopobyt Blansko 2
Veterán Aréna Veterán Aréna
Veterán Aréna 2 Veterán Aréna 2
PhDr. Dana Marková PhDr. Dana Marková
Živá Voda Živá Voda
Živá voda 2 Živá voda 2
Velehrad Velehrad
Fauna park Fauna park
Fauna park 2 Fauna park 2
Zlatorudné mlýny Zlatorudné mlýny
Zlatorudné mlýny 2 Zlatorudné mlýny 2
Zlatorudné mlýny 3 Zlatorudné mlýny 3
Sagitta Sagitta
Adaptech Adaptech
Adaptech 2 Adaptech 2