Ohlédnutí za létem 2016

Publikováno 24.09.2016 09:11 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

 

OHLÉDNUTÍ ZA LÉTEM 2016

SONS ŠUMPERK

 

 

Prázdniny jsou chtě nechtě u konce a s nimi i letní program aktivit naší šumperské odbočky. A co vlastně léto přineslo? Pro členy, klienty i jejich rodiny a doprovody jsme připravili celou škálu akcí a bylo z čeho vybírat. Společně jsme vyrazili na výlety po blízkém okolí i za hranice šumperského regionu, na exkurze, pobyty, účastnili jsme se besed a také jsme sportovali. Cílem bylo jediné. Vyplnit volný čas našich členů a vnést do jejich života nové zážitky a rozptýlení.

Pro některé z nás prázdniny začaly rekondičním pobytem na tandemových kolech v Moravské Nové Vsi. Naši zrakově handicapovaní účastníci společně se svými doprovody křižovaly na dvojkolech cesty jižní Moravy, dokud jim síly stačily. Kromě posilování fyzické a psychické kondice si procvičili chůzi a orientaci v neznámém prostředí s doprovodem i pomocí bílé hole, komunikaci s cizími lidmi a učili se týmové spolupráci. Týden plný pohybu se uskutečnil díky finančnímu příspěvku Města Šumperka.

Druhý pobyt, který se v rámci letních prázdnin konal, byl rekreační pobyt v Chorvatsku pro zrakově postižené a jejich rodiny. Tentokrát pobyt neprobíhal v v Drveníku jako minulý rok, nýbrž nedaleko města Makarská. Účastníci zájezdu si užívali krásného počasí, ochutnávali jídla cizích krajů a nabírali síly do dalších pracovních dnů.

V průběhu prázdnin pak proběhla i celá řada jednodenních akcí. Poté, co jsme se dozvěděli, jak působí stravování na psychiku člověka a naopak, jak psychika ovlivňuje stravování v podání PhDr. Dany Markové, jsme se tentýž týden vydaii  do Termálního parku ve Velkých Losinách. Plavání a koupání přineslo téměř 30 lidem uvolnění svalové i nervové soustavy a spoustu zábavy a osvěžení.

Následoval výlet do vizovického zámku, kde skupinka 12 osob z řad našich členů prošla druhý okruh prohlídky zaměřený na drobnější předměty a na život služebnictva.

První srpnový čtvrtek jsme jeli na exkurzi a ochutnávku perníku do pardubického Muzea perníku. Této akce se zúčastnili malý i velcí. Všichni jsme se na chvíli ocitli v pohádkovém světě a užívali si kouzelného prostředí plného zábavných okamžiků. Prošli jsme se peklíčkem, nebíčkem, seznámili se s ježibabou a bohudík (nebo bohužel?) nikdo neskončil na lopatě v peci. Z výletníku vyzařovala spokojenost a nadšení z krásně vydařeného dne.

Poslední prázdninové dny byly ve znamení přírody a květin. S otevřenou náručí nás přivítali na soukrromé Ekofarmě ve Vikýřovicích, kde nám dali ochutnat kozí sýr a tvaroh, u velkého ohniště si opekli buřtíky a celý den jsme strávili v klidu na čerstvém vzduchu.

Květné zahrady v Kroměříži byly poslední zastávkou na cestě letními akcemi. Zde na nás čekala příjemná průvodkyně, která špatně vidícím zprostředkovala pomocí svého velmi květnatého komentáře prohlídku celé zahrady. Milovníci květin a bylinek si přišli na své. Různě barevné a tvarově velmi rozmanité květy upoutaly pozornost a vykouzlili úsměvy na našich tvářích. Kde neposloužil  zrak, tam přišly na řadu čich a hmat a nikdo tak nebyl ochuzen o skvělý zážitek a pocit.

Mezery v letním programu vyplnily sportovní aktivity. Zahráli jsme si bowling a navštívili jsme kuželnu, kde všichni zúčastnění ukázali svou bojovnost a cit pro hru. I když tyto dny počasí nepřálo, společně jsme se bavili a užívali možnosti strávit volný čas ve skupině fajn lidí. .

 

Jednou počasí vyjde, jindy zase ne. Důležité ale je, že to naše členy neodradilo a letního programu aktivit se s nadšením účasnitli. Děkujeme.

 

Za šumperskou odbočku SONS

Libuše Skálová


Obrázky

PhDr Dana Marková PhDr Dana Marková
Vizovice zámek Vizovice zámek
Vizovice zámek 2 Vizovice zámek 2
Vizovice zámek 3 Vizovice zámek 3
Muzeum perníku Muzeum perníku
Muzeum perníku 2 Muzeum perníku 2
Ekofarma Vikýřovice Ekofarma Vikýřovice
Ekofarma Vikýřovice 2 Ekofarma Vikýřovice 2
Květná zahrada Kroměříž Květná zahrada Kroměříž
Květná zahrada Kroměříž 2 Květná zahrada Kroměříž 2
Květná zahrada Kroměříž 3 Květná zahrada Kroměříž 3