Odbočka Havlíčkův Brod a geocaching

Publikováno 19.05.2016 20:28 Odbočka Havlíčkův Brod


Obrázek

 

   Členové naší odbočky SONS Havlíčkův Brod se- až na výjimky- s těmito pojmy a jejich obsahem seznámili poprvé při besedě s panem Jarošem ze Štoků, který nám o tomto originálním druhu turistiky vyprávěl. Žádný správný  kačer se nechlubí počtem nalezených schránek, ale že je velice úspěšný, to prozradit mohu. Vyprávěl tak zaníceně a poutavě, že nás doslova svým nadšením nakazil a my se rozhodli to zkusit.

   Mezi zmiňované výjimky patří naši členové Marta a Mirek Wasserbauerovi, kteří geocaching také již delší dobu provozují.

   Když se naše „hůlkové komando“ poprvé vydalo do ulic Havlíčkova Brodu a postávali jsme u Hnátova kamene na mostě přes řeku Sázavu, byla to ještě akce nanečisto. Připravil ji právě Mirek a už mu ta funkce zůstala. Podruhé jsme lovili při putování po sochách Michala Olšiaka, v překrásné přírodě kolem Žďáru nad Sázavou.

  Třetí vycházka, na kterou jsme se vydali v pondělí 2. května 2016 po oblastní radě, odstartovala opět u mostu přes Sázavu. Všichni jsme si nalezenou „kešku“ našli a osahali, načež bylo orazítkováním a zapsáním dne a hodiny oficiálně stvrzeno její odlovení. Podle indicie „ztracené kameny“ jsme se přesunuli na náměstí k nedávno objevené historické studni, kde nám náš vedoucí kačer ukazoval a předčítal složité vyhledávání a propočítávání dalších kroků a informoval o různých stupních obtížnosti.

   Poté jsme vykročili směrem na horní konec náměstí, kde bylo naše úsilí korunováno úspěchem v podobě další objevené, nenápadné skrýše s pokladem. Objevila ji šikovně hmatající Hana Fikarová. Opět razítko, datum a čas, ať na náš účet něco přibude! Pokračovali jsme do parku za kostelem. Najednou jsme se dostali mimo ruch a shon centra, procházeli jsme se pěšinkami mezi svěže zelenou plochou trávníku a krásně nám k tomu prozpěvovali ptáci, usazení ve větvích stromů.

   Zastavili jsme se u sochy hudebního skladatele Bedřicha Smetany, který zde- sice nepříliš úspěšně- studoval na nedalekém gymnáziu. Podle podrobných instrukcí a za pomoci i nejmladšího účastníka, desetiletého Toníka, se nám podařilo kešku objevit a zapsat další úspěšný lov. Ještě vrátit do původního stavu tak, jak je povinností každého a pravidly geocachingu stanoveno. Počasí nám přálo, vycházka prospěla našemu zdraví a dodala sebedůvěry.

   Možná, že se počínání naší skupinky, která se posunovala tak trochu jako figurky na šachovnici, zdálo některým okolojdoucím spoluobčanům mírně podivné, i když jsme se opravdu snažili být co nejnenápadnější! J

   Trpělivý vedoucí a správce našeho účtu Mirek již může plánovat další akci, tentokrát ven z města do přírody.

Za odbočku Havlíčkův Brod Marie Heiladnová


Obrázky