Oblastní shromáždění SONS Příbram

Publikováno 30.06.2023 16:00 Odbočka Příbram


Obrázek

Jak už je naším zvykem, pravidelně se scházíme. Krom menších akcí v průběhu roku uspořádáme vždy takhle před pomyslnými prázdninami jedno větší. V průběhu roku se větším také nebráníme, ale naše červnová je už jakýmsi zavedeným pravidlem. Na letošní jsme vybrali datum 26. června.

Vždy se dá čekat hojná účast. Například letos bylo domluveno snad pětadvacet lidí. A jen málo z nich nedorazilo.

Nevíme, tedy vlastně samozřejmě ano, jestli za to může pohodová atmosféra, náš šarm, nebo vlastnoručně dělané chlebíčky, ale vždy to výborně vyjde.

Do jídelníčku jsme zařadili i některé veganské pomazánky. Nikomu to nevadilo asi z důvodu, že jsme zmíněné chlebíčky vždy ještě dozdobili uzeninou, nebo sýrem. Ale základ je důležitý, to bychom měli vědět. Hlavní je totiž vůbec nic nepodceňovat a k množství pomazánek z vajíček a hermelínů, přidat také nějakou tu cizrnu, řepu a množství zeleniny. Jednak máte dobrý pocit z toho, že byste konečně mohli sníst něco zdravého. A pak se to samozřejmě i stane. Vždyť kdo chce, může salámy a sýry z chlebíčku štítivě odstranit.

A tak jsme jich nadělali zhruba sto.

No považte, tohle kupovat, to bychom se nedoplatili. Navíc u kupovaných chlebíčků většinou obsahujících salát s majonézou jsme v horku nechtěli riskovat.

Už tradičně je na jídelníčku i tiramisu, které tvoří Radka.

Protože naše kancelář není pro takové množství lidí dostatečně velká, posezení děláme buď venku za budovou, na takovém úzkém dvorku, nebo v aule. Protože sídlíme v bývalé základní škole, jsou přízemní prostory perfektní. Dříve jimi pobíhaly houfy dětí, dnes slouží jako odpočinková zóna starším generacím.

Venku sedíme spíše podle počasí. Pokud je větší teplo jako letos, nedá se tam zalézt do stínu. Pokud je ale zase polojasno jako minulý rok, dají se čekat přeháňky s deštěm. Uklízet narychlo stoly a občerstvení se nám pochopitelně nechce, takže jsme rádi za kompromis přízemí, větráku a otevřených dveří, jak je ostatně poznat i z přiložených fotek.

Naši klienti a příznivci jsou většinou starší. Krom lidí ze SONSu nám doprovodný program připraví i Sbor Fit Senior. Dámy se vždy posilní a pak lidové písně zapějí. Radka doprovází na kytaru, kdo chce na menší – chrastivé nástroje. Naše vytrvalá dobrovolnice Jitka většinou obíhá klienty „pro jejich objednávky“ a já myju nádobí, Radka hraje, Andy hýří nápady a komunikuje.

Přítomni bývají i psi, většinou vodící. Bohužel jsme při přípravě občerstvení zjistili, že Prada, která chodí s Andreou ráda soutěží. Možná to o ní víte, že se občas umístí v nejrůznějších soutěžích. No a u nás trénuje na to, jak rychle se dá vdechnout jídlo. Protože ona nic nekouše, rovnou to nasaje, zatváří se spokojeně a pak to vyzvrací. Takhle se připravuje o patky z rajčat, patky veky a salátové okurky. To může.

Nebo jí možná křivdím a bylo prostě jen vedro.

Na programu, jak už jsem zmínila, bývá společný zpěv. Krom něj samozřejmě i nějaké to plánování příštích akcí. Přijímáme nápady na cokoli, ať to zní jakkoli šíleně.

Doprovodnou složkou programu bývá moment překvapení, kdy se může stát úplně cokoli. Nerada bych třeba zažila situaci, kdy bude nutné někoho křísit, ale počítáme s tím, že i to se může stát. Naštěstí v poslední době Radka prošla kurzem první pomoci.

Akce končí, až se většina lidí unaví, většina jídla sní. Tentokrát se to stalo mezi čtvrtou a pátou hodinou odpolední. Tak akorát.

Tak snad ve zdraví přečkáme léto a budeme se těšit na další setkání.


Obrázky