Nové a nejlepší

Publikováno 21.03.2024 14:00 Odbočka Příbram


Obrázek

Původně plánované tvoření z pedigu a pryskyřice se nám v pondělí 18. března smrsklo jen na tvoření z pedigu. Proč? No protože dělat oboje jsme si nakonec netroufli, navíc bychom to asi ani nestihli, také proto, že ani jedno jsme do onoho záhadného pondělního dne, kdy se všechno dařilo, nedělali. Nebylo na místě věci uspěchat, právě naopak. Cílem bylo se pobavit, naučit se něco nového a užít si výsledek. Tvoření z pryskyřice momentálně působilo nebezpečně, pálivě, lepkavě a nepředvídatelně, zvolili jsme proto tu mírumilovněji vypadající alternativu.

Objednali jsme již připravené pedigové sady pro začátečníky, jejichž výsledkem mohlo být například malé ptačí krmítko i s ptáčkem, mělké, či hlubší košíčky (s víčkem, bez něj). Zůstala nám jen dvojice andělů, kteří se k předvelikonočnímu času trochu nehodí. Ale andělé jsou trvanliví a my víme, že až přijde jejich chvíle, před hbitými prstíky nadšených tvořivců se neschovají.

Sada obsahuje dostatečné množství materiálu na zhotovení věci na přiloženém obrázku a podložku s dírkami, se kterou se začíná. Stačí pak vědět, jak začít a tvoření zbytku jde v podstatě samo. Jako návod posloužilo video šikovné lektorky, zbytek už byl na nás.

Zájemců se sešlo osm, přičemž já nakonec tvořila jen fotky, ale mám v plánu potají si sadu s pedigem koupit a v domácích podmínkách se do toho pustit. A to by v tom byl čert, abych si nevyrobila párek křesílek, plus stoleček k tomu. Jo, moment, to jsem onehdá viděla dělat jednu šikovnou dívčinu z bambusu, což je tedy rozhodně jiný matroš, než ten, který jsme měli. Jenomže my jsme načerpali množství inspirace a už se téměř ničeho nebojíme, takže třeba jednou dojde i na exotiku.

No a teď se tedy obšírně a oklikou dostávám konečně k tomu novému a nejlepšímu tvořeníčku, jaké jsme měli kdy tu možnost na odbočce v Příbrami vyzkoušet. Ony přívlastky dostalo od lidí, kteří si odpolední aktivitu pochvalovali. Na začátku se všichni trochu báli. Shodli se na tom, že vlastně netuší, do čeho jdou. V průběhu výroby se hrozně uvolnili, hýřili vtipem a dobrá nálada byla tak hustá, že by se z ní daly plést košíky.

Nové a nejlepší. Totiž to, co jsme ještě nikdy nedělali a rovnou se to maximálně povedlo. Myslím, že podobně minulý rok dopadlo například pletení pomlázek a už teď jsem zvědavá, co nás překvapí příště.

Co je to ten pedig?

Internet říká, že: Pedig je přírodní materiál, který se dováží z tropů jihovýchodní Asie. Jedná se o vnitřní část stonku ratanové liány Calamus rotang neboli ratanu. Tato liána má stonek silný pouze několik centimetrů a dlouhý až 100 metrů. Dřevo má velmi světlou barvu, podobnou lipovému dřevu.

Zamyšlení

Umíte si představit stometrový kusanec, s nímž bychom museli pracovat, dokud by bylo s čím? Namočit by se to muselo minimálně v dětském nafukovacím bazénku… Dovedete odhadnout, co by z toho mohlo vzniknout? Ve chvílích nadšení jsme totiž opravdu dostali šílený nápad, a sice že bychom naší psí kolegyni Pradě upletli pelíšek. Momentálně tenhle nápad není úplně na prvním místě, ale ve chvíli vzniku byl geniální a realizovatelný. Fenku jsme plánovali v poloze vleže obkreslit na karton, abychom získali představu o pevném základním kusu, dnu pelíšku, které bychom pak museli oplést… No ale to už je jiný příběh.

Než začnete:

Před začátkem výroby čehokoli se materiál namočí do vody. My použili klasickou plastovou misku, kam jsme smotané kousky ponořili. Ještě vlhký se materiál lépe tvaroval a držel, kroutil a opracovával.

Krom toho se pedig může i barvit, nebo dodatečně všelijak zdobit. Je to takový vděčný materiál, z něhož výsledky překvapí.

Tak zase příště u něčeho jiného.

Jana Dvořáčková

 


Obrázky