Návštěva arcibiskupského zámku v Kroměříži

Publikováno 18.09.2017 10:37 Odbočka Kroměříž


Obrázek

Ve středu 13. září se uskutečnilo domluvené setkání s našimi přáteli z Oblastní odbočky Kyjov v Kroměříži.

Poté, co jsme se s Kyjovskou výpravou pod vedením paní Zdeny Indgrové přivítali, byl hlavním cílem našeho zájmu arcibiskupský zámek, kde pro nás byla připravena prohlídka. Na zámku jsme byli uvítáni naší průvodkyní paní Kateřinou Šalerovou, která nás provedla reprezentačními sály a instalovaným tzv. letním bytem v prvním patře zámku. Ve druhém patře pak Manským sálem, Hudebním kabinetem a Starou knihovnou.

Nejprve nám v Loveckém sále krátce povyprávěla o historii zámku a jeho stavebním vývoji a ve všech následujících sálech se nám, zrakově znevýhodněným, snažila co nejvíce přiblížit vzhled místností a jejich vybavení. Podrobně nám popisovala mobiliář a umělecká díla v jednotlivých sálech, materiál použitý k jejich výrobě, zpracování a způsob zdobení. U některých děl z velké sbírky obrazů nám popisovala jejich náměty a k nim se vážící legendy. Ve Sněmovním sále nám pak paní průvodkyně pořídila vzpomínkovou skupinovou fotografii. V posledním sále prohlídky, ve Staré knihovně, jsme paní Šalerové poděkovali za úžasný výklad a zajímavé zážitky při prohlídce a rozloučili se s ní.

Byl právě nejvyšší čas na oběd zamluvený v jídelně Arcibiskupského gymnázia. O ten se bylo třeba nejprve poprat s přesilou vyhladovělých studentů, ale paní Hanzalová s dalšími dobrovolnicemi nám oběd vybojovala, a tak jsme si mohli pochutnat na špenátové polévce a španělském ptáčku s rýží.

Prožili jsme krásné setkání s Kyjovskými přáteli a den plný příjemných a zajímavých zážitků.

Jan Kurek

 

 


Obrázky