Návštěva Zašové nás nadchla

Publikováno 02.05.2023 09:51 Odbočka Vsetín


Obrázek

Počasí nám ráno příliš nepřálo, to nás ale neodradilo od toho, abychom uskutečnili plánovaný turistický výlet do Zašové. S uživateli služby jsme se dopravili linkovým autobusem do uvedené obce a naše první kroky vedly ke krásnému poutnímu místu Stračka. Vyslechli jsme si zajímavou historii tohoto vzniklého místa, a kdo měl zájem, nabral si sebou do láhve vodu z léčivého pramene nebo se jen napil z hrnečku či si omyl své oči. Někteří uživatelé si hapticky prohlédli sochu Panny Marie obklopenou květinami a svíčkami. Poté jsme se vydali dále, abychom si prohlédli nově vyrobený Zašovský orloj. V 10:00 hod. se otevřela dvířka a postupně se nám ukazovaly různé pohádkové postavy (Křemílek a Vochomůrka, Rumcajs, Golem..). Průvodci podrobně popisovali jednotlivé postavy i celkový pohled na orloj tak, aby si jej mohly osoby se zrakovým postižením lépe představit. Uživatelé si mohli osahat dřevěný plot, na kterém byly zavěšeny pěkné barevné hrnky. Opodál stál strom Frňákovník, ze kterého „rostly“ dřevěné různě velké nosy. Velmi nás to pobavilo.

Naše další kroky mířily k menší dřevěné vyhlídce, kde jsme mohli vystoupat po žebříku nahoru a kochat se krásami okolí. Průvodci podrobně popisovali přírodu kolem, která se již probouzela v plném květu.

Závěr našeho putování patřil oblíbené hře bowling, který jsme si společně zahráli v místní Orlovně. Hráli jsme na dvou dráhách, kdy na jedné soutěžili uživatelé služby ze Vsetína a na druhé z Valašského Meziříčí. U této hry jsme se dobře pobavili a také tím ukončili pěkný turistický výlet. Nešlo tak ani o výsledky hry jako spíše o pobavení a rozptýlení. Někteří se poté ještě přesunuli do místní restaurace, kde se občerstvili.

Návštěva Zašové nás všechny mile nadchla a již nyní se těšíme na další místa, která navštívíme a poznáme krásy našeho okolí.

 

Bc. Kristýna Vaňková


Obrázky