Návštěva Krtka ve Vrchlabí

Publikováno 28.02.2023 10:41 Odbočka Trutnov


Obrázek

 

Po delší době jsme navštívili nedaleké Vrchlabí a to budovu Krtek - Krkonošské centrum enviromentálního vzdělávání. Pracovnice Krnapu nás seznámila se samotnou budovou.

"Autorem stavby je Ing. arch. Petr Hájek (www.hajekarchitekti.cz). Díky tvaru a zpracování se stala středem pozornosti architektů, designerů, stavitelů i ostatní veřejnosti. Samotná stavba je z venku nenápadná, a tedy není konkurentem staletí stojícího zámku, bývalého augustiniánského kláštera nebo budovy Správy KRNAP v jejím těsném sousedství. Tvar KCEV Krtek sice vychází z topologie Krkonoš, běžný návštěvník bude ale jejich reliéf ve stavbě hledat jen těžko. Pro hledání souvislostí mezi Krtkem a Krkonošemi je třeba rozluštit tzv. Hájkův kód, což je nový program pro druhostupňové a starší žáky, ale i rodiny s dětmi i bez dětí.

V KCEV Krtek je přednáškový sál pro cca 80 osob (včetně 2–5 vozíčkářů) vybavený špičkovou prezentační a nahrávací technikou, malá laboratoř pro 16 studentů s mikroskopy a stereolupami, malá galerie a knihovna. O vytápění se stará tepelné čerpadlo."

zdroj: www.krnap.cz

V budově Krtka jsme navštívili výstavu velkoformátových fotografií přírody. Následovala ukázka kožešin, rohů a parohů živočichů žijících v Krkonoších. Vše jsme si mohli osahat. Nakonec nás ještě pracovnice místní záchranné stanice živočichů seznámila s jejich činností a prací a ukázala nám i živá zvířata, která jsou zrovna teď v záchranné stanici. Mohli jsme si i pochovat ježka, jedna z nás to zkusila, ale rychle od toho – od něho - dala ruce pryč…


Obrázky