Naše společná rekreace = turistika, poučení, nácvik i zábava

Publikováno 14.07.2016 14:41 Odbočka Česká Lípa


Obrázek

Naše společná rekreace  =  turistika, poučení, nácvik  i zábava

 

Chcete si odpočinout lenošením nebo aktivně?  Na naší odbočce máme jasno. No přeci aktivně! A kde jinde než tam, kde je nám dobře. A to je na Myslivnách v penzionu Lyžařská bouda u paní Hany Doskočilové. Myslivny jsme navštívili již po několikáté a některé výlety nikdy nevynecháme. Tradičně k nim patří výšlap na vrchol hory Luž a sestup k vodní nádrži Naděje. Nebylo tomu jinak ani tentokrát. A tak jsme během jednoho dne zdolali výškový rozdíl kolem 350m. V krásné přírodě Lužických hor pokaždé nacházíme  i další zajímavá místa. Svou krásou nás okouzlil Sirný pramen, který  se sírou kromě barevných útvarů na dně mělkého kruhového jezírka o průměru asi pěti metrů nemá nic společného. V železité vodě zde žije bakterie Leptothrix ochracea. Na vycházce do Horní Světlé jsme poznávali rostliny a u jedné chaloupky jsme měli možnost poznávat i různé bylinky a to čichem i hmatem. Cestou k našim cílům jsme procvičovali chůzi s průvodcem a chůzi s bílou holí. Jemnou motoriku pak sběrem borůvek, ze kterých nám paní Doskočilová udělala výborné tvarohové a zmrzlinové poháry. Pochutnali jsme si i na ochutnávce ovčích sýrů a brynzy, kterou pro nás připravila majitelka ovčí farmy paní Vlaďka Beranová z Varnsdorfu.

Oba společné večery jsme prožili vyprávěním, četbou úsměvných citátů a zpěvem za doprovodu kláves (Lída Chalupová), kytary (Hana Doskočilová) a flétny (Jakub Řehořek). A také přípravou našich dalších společných akcí. Už se moc těšíme například na Lužické sportovní hry.

 

Děkujeme paní Haně Doskočilové a panu Jiřímu Horákovi za skvělou atmosféru na jejich penzionu. A děkujeme spolubydlící mladé rodině se třemi dětmi, která pro nás měla pochopení. Všichni byli moc milí.

 


Obrázky