Naše online besedování

Publikováno 23.02.2021 15:01 Odbočka Kyjov


Obrázek

Přímý kontakt s našimi členy, klienty, už nám schází počertech hodně. Osobní kontakt, prima atmosféra při pravidelných aktivitách, kde se pokaždé každý o kousek posune, či jednorázové poznávací, vzdělávací akce nemůže nahradit semo-tamo ucho na telefonu.
V této prapodivně nelehké době jsme vděčni za online setkávání. Jenže, nelze takto komunikovat úplně se všemi našimi milými. Někdo asistivní kompenzační pomůcky nevlastní, někdo potřebuje individuální přístup s těmito novotami, což jsme schopni zajistit. A díky této nové službě kterou zajišťuje naše pracovnice se počet našich pravidelných pondělních online setkávání pravidelně zvyšuje. Každý týden se nám ohlásí nový, zaškolený účastník.
Ale nezústáváme jenom u pravidelného pokecu kde, kdo nebo co, snažíme se minimálně 2x měsíčně tato setkání rozšířit i o besedy. Zveme na ně zajímavé lidi, kteří obohatí náš obzor, kteří svým obsahem přinesou informace využitelné v našich životech a taky účast na těchto besedách nabízíme ostatním zrakově postiženým zájemcům z celé republiky, připojí se k nám i ze Slovenska.
V únoru jsme mezi nás pozvali předsedu Aktiv klubu SONS ČR, z.s. Vojta Železník nám prozradil jak přišel k myšlence sdružit mladé, aktivní, zrakově postižené lidi. Dozvěděli jsme se více o činnostech Aktivklubu, účasti na cestovatelském festivalu, který se uskutečnil v roce 2019 v Olomouci. Poutavé bylo vyprávění o cestách Aktivklubu do zahraničí, především o Miláně a Barceloně. Jelikož se naší online besedy zúčastnili i slovenští zrakově postižení a nebylo jich málo, bylo pro ně překvapující, že mladí  "aktivisté" mají za sebou i putování po Velké Fatře.
Druhou pozvanou byla pracovnice Tyflopomůcek v Praze, paní Suková. Tato profesionálka každým coulem velmi hravě odprezentovala nabídku jejich prodejny včetně novinek. Nechyběla ani názorná, zvuková ukázka některých kompenzačních pomůcek a informace o novém přístupu do online prodejny. Docela obsáhlá byla i debata ze strany zúčastněných posluchačů, která bez tří byla rovná třicítka :-). Většina dotazů se kupodivu točila kolem kuchtění, ale jak se ukázalo, byla velkým přínosem pro pána, který zřejmě teprve velmi krátkou dobu přišel o zrak a vyřešil si zde rozhled v oblasti společenských her. A to je přesně ten důvod, proč tématické besedy děláme touto rozšířenou formou - tak u některé neshle!


Obrázky



 


Video