Na raftech z Kácova do Českého Šternberka.

Publikováno 16.12.2021 16:21 Novotný Karel


Obrázek

Na raftech z Kácova do Českého Šternberka.

Nevidomí a slabozrací se čím dál tím víc zapojují do aktivit, které se dříve zdály téměř nemožné. Dnes nevidomí s pomocí průvodců lezou po horách, jezdí na tandemových kolech a také sjíždějí řeky na raftech. Tato aktivita je však velmi těžká na organizaci. Především je nutné zajistit zkušené vodáky, kteří musí nevidomým a zrakově postiženým usilovně pomáhat. Od těchto asistentů je vyžadována rychlá reakce a především přesné pokyny, kterými se musí nevidomí řídit.

Letos bylo uspořádání sjíždění Sázavy ještě mnohem náročnější. Když na jaře bylo dostatek vody, protikoronová opatření nedovolila vyrazit na vodu. V letních měsících klesl stav vody natolik, že sjíždění řeky bylo omezené. Nakonec jsme museli opustit myšlenku sjíždět nejkrásnější a také nejnáročnější úsek z Týnce nad Sázavou do Pikovic. Společnost Bisport nám připravila rafty v Kácově, a tak jsme mohli vyrazit směrem do Českého Štemberka. Tato část řeky pro vodáky není tak zajímavá, protože zde není tolik jezů a voda teče mnohem pomaleji. Nakonec se však ukázalo, že i tento úsek je pro nevidomé velmi zajímavý. Vnímání okolí řeky všemi smysly je možná ještě intenzivnější v místech, kdy není potřeba rychlého pádlování a rozhodování, kudy pojedeme. I to, že na řece bylo jen málo lodí, se ukázalo jako velká výhoda, především pro intenzivnější vnímání poklidného proplouvání krásnou klidnou přírodou.

Navázání nových přátelství, pohyb na čerstvém vzduchu a prožití nezapomenutelných zážitků bylo hlavním důvodem, proč pořádání takových akcí má smysl. V roce 2022 bychom chtěli pokračovat s vidinou zapojení rodinných příslušníků a kamarádů zrakově postižených.

 Tato akce by se nemohla konat bez finanční podpory městské části Praha 5. Děkujeme.

 


Obrázky

Rafty 2021 Rafty 2021
Rafty 2021 Rafty 2021
Rafty 2021 Rafty 2021
Rafty 2021 Rafty 2021
Rafty 2021 Rafty 2021
Rafty 2021 Rafty 2021
Rafty 2021 Rafty 2021
Rafty 2021 Rafty 2021
Logo Praha 5 Logo Praha 5