"Moravský Jadran"

Publikováno 13.08.2023 20:57 Odbočka Kyjov


Obrázek

Na srpen jsme si naplánovali jednodenní autobusový zájezd směr „Moravský Jadran“, jak je nazývána Vranovská přehrada. Naše vize byla rýze romantická - lodí poplout k hradu Bítov a tam absolvovat prohlídku.
Jakmile jsme začali osnovat jednotlivé kroky, narazili jsme na několik komplikací. A sice cesta z lodi k hradu je absolutně nevhodná ani ne pro nevidomé, ale pro zrakově postižené seniory určitě ano. Jelikož jsme chtěli umožnit tento zájezd dostupný všem našim členům, museli jsme celou organizaci překopat. Ve výsledku jsme zařídili povolení na místním úřadě k vjezdu autobusu až k bráně hradu Bítov, zajistili jsme komentovanou prohlídku na dvě skupiny, jelikož nás bylo poměrně hodně. Hned pod hradem, kam nás opět odvezl autobus byl zajištěn oběd s jednotným meníčkem, a autobusem hurá k přehradě. Tam jsme pravda k přístavišti museli trochu šlapkat, ale jelikož cesta byla široká, pevná a rovná, s průvodci to každý dal. Tam již na nás loď čekala, stíhali jsme vše v dohodnutém čase. Počasí nám přálo a my si náležitě vychutnali hodinovou okružní plavbu po přehradě. Návrat domů byl krapet později než logistici předpokládali, ale spokojenost všech 36 účastníků hovořila jasně – díky za krásný den a prima zážitky, hezky jste nám to naplánovali.


Obrázky

Bítovský hrad z 11. století stojí na ostrovu obtékaném Želetavkou nedaleko soutoku s Dyjí. Bítovský hrad z 11. století stojí na ostrovu obtékaném Želetavkou nedaleko soutoku s Dyjí.
Unikátní atypický lustr, vyrobený z kolorovaného plechu. Unikátní atypický lustr, vyrobený z kolorovaného plechu.
Reprezentační prostory hrabat Daunů a rodiny posledního majitele barona Haase. Reprezentační prostory hrabat Daunů a rodiny posledního majitele barona Haase.
Baron J. Haas ml. založil sbírku 51 kusů vycpaných psů, největší svého druhu na světě. Každý ze psů je vycpán v poloze, kterou měl za svého života nejraději. Baron J. Haas ml. založil sbírku 51 kusů vycpaných psů, největší svého druhu na světě. Každý ze psů je vycpán v poloze, kterou měl za svého života nejraději.
Panská hradní kuchyně, kterou později baron vyhradil pouze svým psím miláčkům. Panská hradní kuchyně, kterou později baron vyhradil pouze svým psím miláčkům.
Osobní motorovou lodí POSEIDON jsme vypluli na malý vyhlídkový okruh Vranovskou přehradou. Osobní motorovou lodí POSEIDON jsme vypluli na malý vyhlídkový okruh Vranovskou přehradou.
Loď Poseidon se svou délkou 32,10m a šířkou 5,40 m pojme 200 pasažérů - nás byla jenom hrstka z nich - cca 40 kousků. Loď Poseidon se svou délkou 32,10m a šířkou 5,40 m pojme 200 pasažérů - nás byla jenom hrstka z nich - cca 40 kousků.
Dopluli jsma až k Chvalatické zátoce. Dopluli jsma až k Chvalatické zátoce.