Mistrovství republiky 2023 v Královské dámě

Publikováno 16.10.2023 10:31 Odbočka Česká Lípa


Z České Lípy se na mistrovství v Královské dámě nakonec kvalifikovalo 7 hráčů. Akci organizovalo Společenství duševních sportů, z s. v Pobytovém rehabilitačním a rekvalifikačním středisku pro nevidomé Dědina v Praze. Jelikož je akce časově náročná, je dvoudenní. Z tohoto důvodu se někteří hráči přesunuli do Prahy již v pátek.

V sobotu ráno se všichni sešli v jídelně, která zároveň slouží jako herna. Po přípravě herních desek a prvním rozlosování hráčů se dle herního rozpisu přesně na čas začalo hrát. Každý hráč odehrál během soboty 7 zápasů se svými protivníky. Dle získaných bodů mu počítač v každém kole přiděloval protihráče. Mezi jednotlivými zápasy jsme také stihli oběd, kávu, venčení psů a hlavně si popovídat s kamarády – soupeři z jiných měst. Na večer byl připraven doplňkový program – Poznej melodii z filmů a tombola, kde každý vyhrává.

V neděli po snídani nás pak čekaly dohrávky. Jenže, to nakonec nebylo tak jednoduché a musela se odehrát ještě baráž, aby bylo možné hráče se stejnými body správně vyhodnotit. Těchto zápasů se dohromady účastnilo 7 hráčů, z Českolipské skupiny dokonce čtyři – Zuzana Duchoňová, František Duchoň v kategorii nevidomý, Zuzana Lehká a Jaroslava Hudečková v kategorii vidící a slabozrací. Po obědě už zbývalo jen vyklidit pokoje a vyhlásit výsledky. Atmosféra houstla tak, že se dala skoro krájet. Počítač naposledy propočítal výsledky a rozhodčí je naposledy zkontroloval. Tak jsme se dočkali výsledků a byly opět překvapivé. Z našich hráčů v kategorii vidící a slabozrací se na 3. místě umístila Jaroslava Hudečková, 4. místo získala Zuzana Lehká, 5. místo Marie Černá, 7. místo obsadil Tomáš Resl a 8. místo, do družstev ještě bodované, Martin Straka. V kategorii nevidomí získali 1. místo Zuzana Duchoňová a 3. místo František Duchoň. Ve večerním  kvízu  písničky z filmů byla českolipská skupina rozdělena na dvě. Což ale znamenalo, že jsme obsadili první i poslední místo, bylo to pojištěno ze všech stran. Na prvním místě v této soutěži skončilo družstvo klub SDS ve složení Marie Černá, Zuzana Lehká, Tomáš Resl. Čtvrté místo obsadilo družstvo SONS Česká Lípa ve složení Jaroslava Hudečková, Jaroslava Straková, Martin Straka, Zuzana Duchoňová a František Duchoň. Poslední vyhodnocenou kategorií byla soutěž družstev, do které se počítaly výsledky z dámy, tedy z hlavní soutěže. Tady se výsledky promíchaly a druhé místo obsadilo družstvo SONS Česká Lípa, družstvo klub SDS obsadilo místo třetí.

Byl to velmi hezký, i když chvílemi emočně dost náročný víkend. Ovšem na další akci, což bude na jaře Mistrovství ČR 2024 v Brazilské dámě, se už velmi těšíme. Děkujeme organizátorům i pomocníkům za jejich trpělivost a lásku k této práci.

 

 

Autor článku: Zuzana Duchoňová, Ilona Šolínová