Mikulášská ochutnávka

Publikováno 20.12.2023 10:54 Odbočka Tábor


Obrázek

Mikulášská ochutnávka

Hanka s Jiřím uvítali členy naší odbočky a poté si šli po své práci. Na chvilku zavládla nervozita, co se bude dít. Ale jen pár minut stačilo, aby se ve dveřích objevil anděl s čertem, a začali se každého vyptávat. Anděl celý v bílém a se svatozáří nad hlavou rozevřel knihu hříchů, zatím co čertík s pravými rohy, kopytem i čertovským ocasem, kolem tázaného tančil a tu a tam jim peklem pohrozil. Každému byly přečteny jeho dobré skutky a hříchy, a aby došlo k odpuštění, musel dotazovaný zazpívat, anebo nějakou básničku k dobru dát. Ačkoli o vážnou věc se jednalo, stejně bylo pořád veselo. Hříchy nakonec byly odpuštěny a každý si domu odnášel nějaké ty drobnosti, vč. Jitušky, která ten den zrovna svátek slavila. Čertík tak s Andělem neodnesli si jedinou živou bytost ke kotlům pekelným, ale naopak s úsměvem na rtech naši klubovnu opouštěli. To už, jakoby snad náhodou, Hanka s Jiřím svou práci v kanceláři dodělali a do klubovny mezi nás opět zavítaly. Do dnes se členové přou, zda nenavštívily je ten den opravdové pohádkové bytosti.

A protože nálada byla veselá, dali jsme se do různých soutěží. Tu jsme hádali názvy filmů, tu zase názvy pohádek. Anebo dali jsme si kvíz pro děti, který nás věru potrápil. No řekněte, jaká je např. správná odpověď na tuto otázku. A podotýkám, máte na to pouhých 10 vteřin:

Otázka: „Co můžeme vidět jednou v minutě, dvakrát v momentě a nikdy v tisíciletí?“

Jestli už odpověď víte, tak si něco na zub dejte. Však i my jsme jedli, pili, hodovali. Pravý guláš od Alenky podle receptu Kolji, skvělá bábovka od Růženky a další výborné pochutiny. A protože jídla není nikdy dost, zkusili jsme hádat druhy klobás pro radost. Jeden ze vzorků nám tam ale čert zamíchal, a proto nejednomu z nás pekelný oheň na jazyku plápolal.

A možná jste slyšeli cosi o umělé inteligenci, která se na internetu zjevuje a s lidmi reálně komunikuje. Jeden z kvízečků na téma Mikuláš a čert opravdu vypracovala umělá inteligence. A jak se to vlastně dělá? Stačí zadat příkaz: Připrav mi kvíz o deseti otázkách na téma Mikuláš a čert, tak aby byly nabídnuty 3 odpovědi. 2 odpovědi budou špatné a jedna správná.“ Jakmile počítač obdržel tuto informaci, stačilo mu jen 2 vteřiny a kvíz byl na světě. Zde uvádím jednu otázečku:

„Proč Mikuláš nosí brýle?“

  1. a) Protože je to moderní doplněk k červenému plášti.
  2. b) Aby se lépe četly seznamy hodných a zlobivých dětí.
  3. c) Na ochranu před čertím žertem. (správná odpověď)

Po 2,5 hodinách a nějaké té kávičce či vínečku jsme se rozešli do našich domovů s pocitem krásně stráveného času.


Obrázky

Čert a anděl na odbočce v Táboře Čert a anděl na odbočce v Táboře
členové odbočky členové odbočky
čtení z knihy andělské a pekelné čtení z knihy andělské a pekelné
členové odbočky 2 členové odbočky 2