Malé Svatoňovice - Studánka a Muzeum bratří Čapků

Publikováno 11.09.2023 14:22 Odbočka Trutnov


Obrázek

Začátek září byl letos neobyčejně horký a tak se nám velmi hodil cíl naplánovaného výletu do Malých Svatoňovic – studánka se zdravou vodou - sedmiramenný pramen s vodou, která v zimě nezamrzá. Po zázračném uzdravení Davida Dröschela v roce 1715 byla Studánka vyhlášena jako poutní místo. Barokní kaple nad pramenem je z roku 1732. 

Poté jsme navštívili místní muzeum, kde jsme se na komentované prohlídce dozvěděli mnoho zajímavého ze života bratří Čapků. Muzeum bratří Čapků bylo založeno v roce 1946. Tehdy byla v Malých Svatoňovicích uspořádána výstava o životě a díle bratří Čapků, která se stala základem muzea. Expozice prošly několika reinstalacemi, poslední rozsáhlé úpravy pocházejí z let 1972 – 1978. 

 Muzeum bratří Čapků tvoří samostatné expozice.

Expozice Karla Čapka umístěná v prvním patře představuje jeho publikační činnost, korespondenci, rodinné fotografie, rodnou obec a dobové dokumenty. Zajímavé jsou ukázky rukopisu Karla Čapka a jeho přátel.
Představena je i činnost novinářská, například ukázky fejetonů a originály kreseb z cestopisů.

 

Expozici Josefa Čapka ve druhém patře tvoří reprezentační soubor dvaceti olejomaleb, který je unikátním průřezem celou tvorbou od počátku umělcovy tvorby přes údobí kubistické až k závěrečnému protifašisticky laděnému dílu. Vystaveny jsou též kresby a grafika, životopisná data a přehled literární tvorby.

 

Vstupné pro klienty sociální služby bylo hrazeno z dotace města Dvůr Králové nad Labem.

 

 


Obrázky