LETNÍ A PODZIMNÍ DĚNÍ V HAVLÍČKOBRODSKÉ ODBOČCE

Publikováno 04.11.2019 07:49 Odbočka Havlíčkův Brod


Obrázek

   V červnu jsme navštívili výrobnu modrotisku v Olešnici, zámek Kunštát a muzeum dýmek v Proseči. Ještě v červnu jsme byli v arboretu v Luži a na hradě Košumberk. Stále sbíráme víčka na pomoc malé Ellen, na spediční firmu jsme odvezli další pytle. 

   Na návštěvu Prahy jsme se vydali v červenci. Po nákupu v Tyflopomůckách následovala i procházka a návštěva kavárny. 

   Po jednání rady za námi v září přijeli pánové s šesti motorkami Harley Davidson. Své stroje nám představili a kdo chtěl, mohl se i svézt.

   Začátkem září jsme se v Havlíčkově Brodě zúčastnili zážitkového programu Na vlastní kůži. Děti ze základních školy si mohly vyzkoušet chůzi s bílou holí, hmatem poznávat mince a různé předměty, představili jsme jim SONS a činnost naší odbočky.

   V polovině měsíce jsme byli na výletě v Polné. Po zahřátí v cukrárně jsme navštívili Židovské město, Rabínský dům a synagogu. Velice milá a ochotná paní průvodkyně nám poutavě vyprávěla o historii Židů v tomto městě. Poprvé provázela skupinu, ve které byli dva vodicí psi a byla velmi ráda.

   19. září proběhl na náměstí v Havlíčkově Brodě festival Bez bariér jsme si blíž, na kterém jsme prezentovali SONS a činnost naší odbočky široké veřejnosti. 

   V prvním říjnovém týdnu jsme už tradičně navštívili žáky ze Základní školy v Přibyslavi. V osmých ročnících si děti vyslechly, jak se žije lidem s postižením zraku a jak jim mohou pomoci. 

   Ve středu 16. října se konala sbírka Bílá pastelka. V Havlíčkově Brodě nám opět vyšla vstříc Obchodní akademie a Hotelová škola a nově v Chotěboři Gymnázium. V deštivém počasí lidé potkávali 6 dvojic studentek, které pastelky prodávaly. Děkujeme školám i slečnám za ochotu a úsměvy na tvářích a všem, kdo si pastelku zakoupili :) Děkujeme i městu Havlíčkův Brod za možnost mít stolek v Krajské knihovně a život nevidomých přiblížit a prodávat pastelky i tam. 

   Den otevřených dveří spojený s výstavou kompenzačních pomůcek pro zrakově a tělesně postižené uspořádala oblastní odbočka SONS Havlíčkův Brod v úterý 22. října. Protože nemáme vlastní kancelář, jsme velmi rádi, že nám "dveře" i s místností zapůjčuje AZ Centrum - Senior Point.   Pomůcky předvedli zástupci firem Sagitta Brno a DMA Praha, mnoho užitečných rad poskytly a ochotně předváděly pomůcky dámy z Tyfloservisu Jihlava. Této akce se každoročně zúčastňují studenti místní střední zdravotnické školy. Odborné a důležité informace, jak se chovat ke zrakově postiženým, jistě uplatní ve svém budoucím povolání. Uspokojeno bylo také několik zájemců o vyzkoušení konkrétní pomůcky. Navštívit nás přijeli i kolegyně a kolegové z odboček Jihlava a Žďár n. Sázavou. "Dveřmi" prošlo více než osmdesát osob, nálada byla výborná a všichni se těší na další spolupráci.

  


Obrázky