Kupte si bílou pastelku a podpořte nevidomé

Publikováno 27.09.2021 16:28 Odbočka Olomouc


Obrázek
Začíná: 11.10.2021
Končí: 13.10.2021
Kde:

Ve dnech 11. až 13. října proběhne 22. ročník celonárodní veřejné sbírky Bílá pastelka. Symbolická bílá pastelka připomíná bílou hůl, která není jen znakem slepoty, ale je hlavně symbolem aktivního a důstojného života nevidomých. Sbírka podpoří služby, díky nimž mohou nevidomí a těžce zrakově postižení vést co nejvíce plnohodnotný život.

V tyto dny můžete v ulicích Olomouce potkat dobrovolníky v bílých tričkách, kteří vás za příspěvek 30 Kč odmění bílou pastelkou (s bílou i barevnou tuhou). Je možno přispět také bezhotovostně prostřednictvím QR kódu, umístěného přímo na kasičkách nebo na plakátech ke sbírce. Dobrovolníci budou vybaveni zapečetěnou kasičkou, jmenovkami s plnou mocí a na požádání předloží osvědčení o konání sbírky.

Výtěžek sbírky se využije na služby pro zrakově postižené v celém Olomouckém kraji i mimo něj. Podpoří služby, které poskytuje obecně prospěšná společnost Tyfloservis a její zakladatel zapsaný spolek Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR. Vloni činil výtěžek sbírky v celé republice více než 1 milion korun. Regionální střediska obou organizací sídlí v Olomouci na adrese I. P. Pavlova 69 (tel: 585 428 111). Bezplatné služby jsou dostupné všem, kteří mají v dospělém věku vážné potíže s viděním.

Tyfloservis pomáhá již 30 let zrakově postiženým na cestě k samostatnosti např. nácvikem orientace s bílou holí, nácvikem jakýchkoli sebeobslužných dovedností, učí nevidomé číst a psát Braillovo bodové písmo a učí psát na klávesnici počítače bez zrakové kontroly.  Výuka probíhá ambulantně nebo u klienta v domácím prostředí. Častým důvodem návštěvy v Tyfloservisu je výběr vhodné optické pomůcky, pokud brýle nepostačují.

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR v Olomouci nabízí zrakově postiženým širokou nabídku služeb a činností sociálně právním poradenstvím počínaje a volnočasovými aktivitami konče. Výtěžek sbírky se využije mimo jiné i na výcvik vodicích psů, odstraňování orientačních a informačních bariér i při vydávání časopisů pro zrakově postižené.
Organizátoři děkují všem dárcům i dobrovolníkům. Více informací na www.bilapastelka.cz, www.tyfloservis.cz, www.sons.cz