Kroměříž, Muzeum Kroměřížska

Publikováno 30.09.2020 12:57 Hejčová Alena


Obrázek

Památka k návštěvě: Kroměříž, Muzeum Kroměřížska

Aktualizace: 2. 4. 2024

Lokalita:  mapa

Muzeum Kroměřížska se nachází na Velkém náměstí v prostorách domu č. p. 38, který byl dříve nazýván jako Vrchnostenský nebo Kapitulní. Místo je dobře dostupné autobusy MHD z vedlejšího Milíčova náměstí nebo 15 minut pěší chůzí od obou nádraží. 

Možnosti prohlídky:

Zrakově postižení návštěvníci mohou budovou projít doslova od sklepa až po půdu. Připraveno je pět stálých expozic s komentovanou prohlídkou a mnoha haptickými prvky.

První expozice nese název Historie ukrytá pod dlažbou města. Prostřednictvím průvodců a zvukových panelů si můžete projít historií Kroměříže od dob nejstaršího pravěkého osídlení až po raný novověk. Zážitek z prohlídky umocňují prostory starobylého sklepení domu, do nichž je expozice zasazena. Zajímavými haptickými prvky jsou zde: model města Kroměříže, fragmenty středověkého portálu a také plastika pohanského bůžka. Veškeré nálezy v expozici jsou původem z katastru města Kroměříže.

Expozice Strážci času představuje unikátní hodiny a hodinové strojky. Zde si můžete zkusit natáhnout závaží a rozkývat hodinové kyvadlo.

Třetí stálou expozicí je Památník Maxe Švabinského, jehož součástí je pouze jediný haptický prvek, kterým je busta Maxe Švabinského. Busta zachycuje Švabinského v mladém věku. Vyhotovil ji známý český sochař a zároveň malířův nejlepší přítel Jan Štursa. I přesto se však můžete prostřednictvím popisné komentované prohlídky seznámit s dílem Maxe Švabinského a jeho poutí životem.

Další stálou expozicí je Kroměříž v soukolí dějin 1848–1948, která zachycuje stěžejní momenty, které formovaly rozvoj Kroměříže mezi lety 1848–1948. Nevidomí či slabozrací si zde mohou poslechnout literární a hudební ukázky v audio věži či komentáře k filmu a před expozicí je umístěn model města Kroměříže, který si mohou osahat.

Nejnovější expozice Poklady staré půdy vtáhne návštěvníky do světa fantazie, který je umocněn autentickým prostředím a záhadnými zvuky. Zde jsou pro návštěvníky taktéž připraveny dotykové prvky: dřevěné rámy na obrazy, kravský zvonec, řezbované dveře, kopie románského sloupu či dermoplastický preparát bobra evropského.

Objednávání: komentovanou prohlídku objednávejte předem telefonicky či e-mailem

Kontakt: 573 338 388, e-mail: muzeum@muzeum-km.cz

Otevírací doba: denně kromě pondělí 9:00–12:00 a 12:30–17:00 hodin, v červenci a srpnu otevřeno i v pondělí. Aktuálně zde.

Vstupné: ZTP 0 Kč, ZTP/P 0 Kč, doprovod 0 Kč

Trasa:

Vlakem: před nádražní halou odbočíte vpravo a po cca 30 metrech dojdete na zastávku MHD. Odtud pojedete autobusem MHD č. 6 a vystoupíte na zastávce Milíčovo náměstí. Zde se dáte mírně vlevo, kolem kašny na přechod pro chodce bez semaforu. Za ním hned odbočíte vpravo na další přechod pro chodce bez semaforu a za ním odbočíte opět vlevo na již třetí přechod pro chodce bez semaforu, za kterým odbočíte vpravo a s pomocí signálního pásu se dostanete na levou stranu chodníku. Tudy půjdete po levém chodníku, který střídají přechody pro chodce bez semaforů, v přímém směru, cca 250 metrů. Tato trasa vás povede od Masarykova náměstí, kolem rodného domu Maxe Švabinského a ulicí Jánskou až na Velké náměstí, kde se asi uprostřed jeho levé strany nachází hlavní vchod do muzea s pokladnou.

Autobusem: po vystoupení z autobusu na Milíčově náměstí se dáte mírně vlevo, kolem kašny na přechod pro chodce bez semaforu. Za ním hned odbočíte vpravo na další přechod pro chodce bez semaforu a za ním odbočíte opět vlevo na již třetí přechod pro chodce bez semaforu, za kterým odbočíte vpravo a s pomocí signálního pásu se dostanete na levou stranu chodníku. Tudy půjdete po levém chodníku, který střídají přechody pro chodce bez semaforů, v přímém směru, cca 250 metrů.  Tato trasa vás povede od Masarykova náměstí, kolem rodného domu Maxe Švabinského a ulicí Jánskou až na Velké náměstí, kde se asi uprostřed jeho levé strany nachází hlavní vchod do muzea s pokladnou.

Vyhledat spojení

Poloha a přístup k objektu a orientace v něm – pro lepší představu nevidomých 

Muzeum Kroměřížska sídlí od roku 1976 v domě č. p. 38, v původně renesanční budově s klenbami a portálem, kterou v r. 1609 přestavěl kardinál František z Dietrichsteina v protobarokním slohu. Objekt je situován v centru města, uprostřed severozápadní strany Velkého náměstí, které má tvar čtverce. Tato dvoupatrová budova s červenou sedlovou střechou má také čtverhranný půdorys s nádvořím. Od nejbližší zastávky MHD na Milíčově náměstí je muzeum vzdáleno cca 10 minut pěší chůze.   

Vstup do objektu je prosklenými dvoukřídlými dveřmi za prostřední klenbou. Ve vstupní hale vlevo se nachází pokladna. V budově je označený a ozvučený výtah a označené schody. WC je označeno Braillovým písmem. Ke vstupu do expozic Historie ukrytá pod dlažbou města a Poklady staré půdy lze využít také speciální plošiny určené návštěvníkům se zhoršenou mobilitou.

Muzeum nabízí pět stálých expozic. V objektu jsou i výstavní prostory, kde probíhají krátkodobější výstavy a výstavy s edukačním programem. Muzeum má také svou odbornou knihovnu a studovnu. Knihovní fond v současné době čítá zhruba 42 tisíc knihovních svazků. Muzeum rovněž disponuje konferenčním sálem, kde se mohou konat přednášky, konference či odborné semináře.

Webové stránky objektu: Muzeum Kroměřížska

Web s informacemi o objektu: Muzeum Kroměřížska na Wikipedii

Přístupnost stránek prověřena programem JAWS a NVDA. Přístupnost je vyhovující.

Poznámka:  

Vodicí psi do muzea mohou.
WC pro návštěvníky je v přízemí za Galerií v podloubí a v prvním i druhém patře a je označeno Braillovým písmem.

Informace jsou platné k datu aktualizace.

Fotogalerie:  Zonerama

Audio pozvánka k přímému poslechu i ke stažení v Mp3   


Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | Muzeum Kroměřížska audiopozvánka