Krásnou přírodou na Rabštejn

Publikováno 15.07.2019 11:45 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

 

 

 

 

KRÁSNOU PŘÍRODOU ZE SKŘÍTKU NA RABŠTEJN

 

 

 

Zřícenina hradu Rabštejn a její okolí patří k jedné z nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších oblastí Hrubého Jeseníku. Pro svou polohu a jedinečné skalní útvary se toto místo stalo oblíbeným hlavně mezi horolezci a turisty. Leží nedaleko naší šumperské metropole a byla by opravdu velká ostuda, kdybychom sem s našimi lidmi alespoň jednou nevyrazili. A tak jsme cestu za poznáním uskutečnili ve čtvrtek 11. 7. 2019.

 

Ranním autobusem jsme se nechali vysadit u motorestu Skřítek, který se nachází na sedle stejného jména. Odtud nás podle ukazatelů čekala cesta dlouhá přibližně 10 km. Jakmile jsme tuto informaci strávili, nasadili jsme tempo a s vidinou cíle, kterým se stala Chata Rabštejn, nám trasa rychle ubíhala. Mohli jsme si sice zvolit i kratší cestu, ale ta přes skalku Krtinec s výhledem do údolí a přes významný orientační bod Hvězda se nám zdála být podle mapy mnohem zajímavější.

 

I když se jednalo o turisticky nenáročnou vycházku bez velkého stoupání, přesto jsme nachozené kilometry v nohách cítili. A tak není divu, že když se mezi stromy začala objevovat chata, radostí všichni jásali.

 

V restauraci jsme si objednali něco dobrého a doplnili tak spálené kalorie. Někteří z nás pokračovali ještě o kousíček dál pokochat se bohatě členěnými skalami, jež v některých místech dosahují výšky 30 – 40 metrů. Na zříceninu hradu Rabštejn jsme se z důvodu zákazu nedostali, nicméně nás malebné prostředí uchvátilo.

 

U chaty jsme využili ohniště a opekli si buřtíky. Po odpočinku následoval návrat na Skřítek, tentokrát o trošičku kratší cestou. V závěrečném kilometru už se všem nohy pletly, do cíle jsme však dorazili.

 

Dostatečná časová rezerva nám umožnila posedět v motorestu. Další odpočinek jsme si přeci zasloužili. Chytré telefony zaznamenaly 18 nachozených kilometrů a to je pro nás netrénované turisty obdivuhodný výkon.

 

Při zpáteční cestě autobusem nikdo z nás únavou ani nedutal. Po celodenním chození se všichni těšili domů.

 

 


Obrázky