Komentovaná procházka zaměřená na historii plzeňských hospůdek

Publikováno 26.04.2023 11:08 Odbočka Plzeň


Obrázek

 

Ve středu 12. 4. 2023 jsme se my zrakově postižení s OO SONS Cheb, Tachov a Plzeň zúčastnili komentované procházky zaměřené na historii plzeňských hospůdek, kaváren a vináren, nacházejících se na plzeňském náměstí a v jeho okolí. Tu si pro nás připravil Mgr. Ondřej Klekner člen OO SONS Plzeň. Nápomocni mu byli pracovníci OO SONS Plzeň a dobrovolníci z plzeňské firmy Ball Beverage Packaging Czech Republic, kteří se neúnavně zrakově postiženým účastníkům po celou vycházku věnovali. Během ní nám pan Klekner vyprávěl nejen o historii pohostinství, ale také nás seznámil se zajímavými lidmi k hospůdkám se vztahujícími.

Dozvěděli jsme se např. o hostinském Knoblochovi, který byl zároveň řezníkem, číšníkem, hercem. Pan Klekner nám dále vyprávěl např. o vinárníku Němcovi, který měl zajímavou zálibu. Sbíral úmrtní parte významných osobností jako byli např. František Palacký, Alois Jirásek a další. Zajímavou postavou byl i hostinský Alois Němec, a to tím, že každou hospodu, kterou měl, pojmenoval U českého Němce. Pan Klekner nám popisoval i jak jednotlivé objekty vypadaly, kolik měly pater a z jakých malicherných důvodů byly komunisty zbourány bez ohledu na to, že tu stály třeba již od druhé poloviny 16. století.

Součástí komentované procházky byl i kvíz. Stačilo jen poslouchat výklad, neboť odpovědi na kvízové otázky se v něm nacházely. Vycházka se nám všem líbila, a i přes deštivé počasí jsme si ji velmi užili. Na závěr ti nejaktivnější z nás dostali i ceny. Někteří z nás, kteří měli zájem, zašli ještě společně do hospody u Salzmannů na dobré jídlo a pití.

Velký dík patří panu Mgr. Kleknerovi za velice příjemně strávené odpoledne a pracovníkům OO SONS Plzeň a dobrovolníkům z firmy Ball Beverage Packaging Czech Republic za to, že se nám celé odpoledne neúnavně věnovali.

Zpracoval Tomáš Vrchlavský

OO Cheb