Klub vaření - zapečené boloňské špagety a okurkový salát

Publikováno 19.10.2023 12:20 Odbočka Zlín


Obrázek

Zapečené špagety

Ingredience na 12 porcí: 650 g špaget, 500g sýra (eidam nebo gouda), 700g mletého masa (směs hovězí a vepřové), 200g černých oliv, 3x400g loupaných rajčat v plechovce, 2ks cibule, kečup dle chuti, olej, cukr, sůl, koření (směs koření na špagety nebo italské bylinky - oregano, bazalka, tymián).

Příprava: na rozpáleném oleji v hrnci osmažíme cibulku do sklovata, přidáme mleté maso a zprudka osmahneme, až se maso zatáhne a přestane být syrové. Přidáme loupaná rajčata, koření, sůl, olivy nakrájené na kolečka a trochu cukru (cca polévkovou lžíci). Dusíme 20 - 30 minut. Poté můžeme ještě přidat na dochucení kečup. Mezitím co se nám omáčka dusí, uvaříme špagety al dente. Vodu na špagety je dobré osolit a také přidat pár kapek oleje. Až je vše hotové, smícháme špagety v hrnci s omáčkou. Do pekáče dáme cca polovinu směsi a posypeme půlkou nastrouhaného sýra a promícháme. Poté přidáme navrch zbylou směs špaget a omáčky a dáme zapékat na cca 30 minut do trouby vyhřáté na 185 stupňů. Po 30-ti minutách posypeme zbylým sýrem a necháme zapékat ještě cca dalších 10 minut, dokud se sýr neroztopí a nezezlátne na povrchu.

Do směsi na špagety lze také přidat čerstvá nebo sušená rajčata, zelené olivy nebo kapary, fantazii se meze nekladou :)

Okurkový salát: 

Ingredience na 12 porcí: 3 okurky hadovky, sůl, ocet, cukr krupice, olej

Nastrouháme okurky a nasolíme, necháme chvíli odstát aby pustily vodu. Poté přidáme trochu vody a 2 - 3 lžíce cukru a mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Ocet přidáme až je cukr zcela rozpuštěný, dle chuti cca 2 polévkové lžíce. Nakonec přidáme dvě lžičky oleje a dobře promícháme.


Obrázky

Hotové špagety na talíři se salátem v misce Hotové špagety na talíři se salátem v misce
Společný oběd v naší klubovně Společný oběd v naší klubovně
Společný oběd v naší klubovně Společný oběd v naší klubovně