Jízda poslepu na mosteckém polygonu.

Publikováno 22.05.2021 11:15 Novotný Karel


Obrázek

S osobním navigátorem, Robertem Kotlabou, navštívil Petr tzv. laboratoř bezpečné jízdy v Mostě. Za účasti profesionálního instruktora, pana Marka Kohoutka, který pro ně připravil zajímavý a nevšední program, absolvovali oba vzrušující jízdu plnou různých zadání pro řidiče, kteří se ocitnou v nestandardních situacích. Petr nadšeně vypráví: „Jedním z úkolů bylo mít kontrolu nad řízením a udržet auto při sjezdu s kopce na kluzkém povrchu. Přitom jsme měli šikovně manévrovat a vyhýbat se překážkám na trati.“ Každému řidiči je jasné, že adheze pneumatik je omezená, takže drobná kolize s balíkem vycpaným molitanovými bloky byla nevyhnutelná, avšak zcela bezpečná. Dále si vyzkoušeli nouzové brzdění v přímém směru z různých rychlostí, nebo aquaplaning, tedy jízdu po povrchu, na kterém se nachází vyššího vrstva vody.

Kromě reálného řízení automobilu značky KIA, zapůjčeného společností, a praktického procvičování hbitých a správných reakcí v nestandardních situacích na kluzné ploše s hydraulickou deskou, se mohli oba účastníci podívat také do hlavního střediska, odkud je provoz jednotlivých stanovišť řízen. Jedná se o stanoviště instruktorů špičkově vybavené výpočetní technikou. Nachází se zde hned několik řídících panelů vedle sebe. Snad nejvíce Petra zaujalo zařízení, které za pomoci hydrauliky dokáže uměle vyvolat smyk. „Jedná se o desku zabudovanou v povrchu polygonu, na kterou v určité rychlosti najede auto. Deska „nechá projet“ přední nápravu, ale při styku se zadní nápravou prudce trhne a automobil se tak dostane do smyku,“ vysvětluje nevidomý řidič.

Navigátor Robert Kotlaba hodnotí návštěvu polygonu také velmi kladně: „Myslím si, že jsme se zhostili dnešního programu více než dobře. Hodně nás to oba posunulo a jako posádku vozu prověřilo. Ukázalo se, že Petr dokáže ovládnout vozidlo i v jiných jízdních situacích, než jaké jsme měli možnost do doby návštěvy polygonu Most podstoupit. Potěšilo mě, že rozuměl mým pokynům i přes nepřetržitý ruch vysílačky,“ usmívá se.

A jak hodnotí tento výjimečný zážitek Petr?: „ Jako slepý řidič jsem se cítil s navigátorem, který byl po celou dobu jízdě přítomen, maximálně bezpečně a důvěra mezi námi je nyní na té nejvyšší možné úrovni. Díky velmi přátelskému a hlavně profesionálnímu přístupu tamního personálu musím říci, že jako řidič jsem si užil program více než na 100 %. Návštěvu polygonu všem doporučuji. Zvláště začínajícím řidičům, nebo těm, kteří si chtějí dříve nabyté dovednosti obnovovat, případně se v řízení svých aut zdokonalovat. Rád bych za náš tým NEVIDOMÍ ZA VOLANTEM poděkoval paní ředitelce polygonu, Veronice Rakové, a profesionálnímu instruktorovi, Marku Kohoutkovi. Marek je opravdu člověk na svém místě, profesionál všech profesionálů. K naší prosbě, tedy nechat na polygonu „řádit“ nevidomého řidiče, se postavil jako k výzvě, ale s patřičnou dávkou zodpovědnosti a s nesmírnou odvahou. Upřímně děkuji a zdravím všechny přátele a nadšence automobilového sportu.“

Video z akce můžete shlédout zde.