Jihočeši na výstavě

Publikováno 23.08.2017 14:32 Hluší Zdeněk


Obrázek

V úterý 8. srpna se sedm držitelů vodicích psů z jihu Čech se svými čtyřnohými průvodci a několika přáteli sešlo na jedné z českobudějovických autobusových zastávek. Cílem jejich vycházky byl klášterní kostel Obětování Panny Marie na Piaristickém náměstí. Tady si poslechli poutavý a zasvěcený výklad o historii města a kláštera. Hlavním důvodem návštěvy však byla nedávno zpřístupněná hmatová expozice. Prozatím obsahuje 3D modely tří gotických konzol vypálených z hlíny a pomalovaných kontrastními akrylovými barvami.

Svatá trojice je tu zobrazena jako hlava se třemi obličeji.

Sebeobětující lásku symbolizuje pelikán, který si rve z hrudi vlastní maso, aby nakrmil mláďata. Kdo ví, jestli se to tak děje i v přírodě?

Na třetí konzoli je zpodobněn Divý muž, o němž se prý kunsthistorici nemohou dohodnout, proč je tu ztvárněn a jaký smysl jeho podoba skrývá.

Pod každým z exponátů je umístěn popisek v Braillově písmu pro nevidomé a ve zvětšené verzi pro slabozraké. Lze si ho také přehrát pomocí QR kódu.

Kromě uvedených replik konzolí se účastníci mohli potěšit i modelem Českobudějovické madony čili Panny Marie Klasové.

A protože už vznikají další zajímavé exponáty, které by měly návštěvníkům přiblížit detaily kostelní výzdoby, určitě se sem jihočeská skupinka za nějaký čas zase vrátí.

A co pejsci?

V kostele se chovali vzorně, na náměstí sklízeli zasloužený obdiv, a v pizzerii, kde bylo setkání završeno - no, tam určitě dostali od svých pánů něco dobrého.

(z vyprávění účastníků zpracovala St. Krajíčková, foto Z. Holíková)

 


Obrázky

Repliky konzol jsou vypálené z hlíny a pomalované sytými barvami, které byly v gotické době oblíbené Repliky konzol jsou vypálené z hlíny a pomalované sytými barvami, které byly v gotické době oblíbené
Panna Marie Klasová  - pečlivě prozkoumáváme každý detail Panna Marie Klasová - pečlivě prozkoumáváme každý detail