Jak jsme navštívili výrobnu dekoračních mýdel Amálka

Publikováno 01.05.2022 10:11 Odbočka Náchod


Obrázek

Dne 20. 4. 2022 se vydala naše parta z OO SONS Náchod do méně známé části Náchoda Plhova. Naplánována byla komentovaná prohlídka výrobny mýdel. Byl tam přístup až po 16. hodině. Zvolili jsme tedy nejprve návštěvu restaurace Na Koupališti, známou dobrými jídly. A nemýlili jsme se. Byli jsme spokojeni s občerstvením i prostředím. Posezení u teplého krbu v chladném dni bylo velice příjemné.

Cesta k hlavnímu cíli už tak milá nebyla. Dubnový den byl deštivý a chladný. Výroba mýdel se nachází v poměrně malém domě, prostory uvnitř jsou stísněné, ale vůně květin, ovoce u zajímavých výrobků bylo hodně. Přivítal nás pan majitel Venclák a zajímavě vyprávěl o celé výrobě. Čichali jsme různé vůně mýdel i koupelnových solí. Viděli jsme krásné výrobky šikovné paní Martiny. Nádherné ručně vytvářené květy, zvířátka, andělíčci i velké dárkové mísy ozdob.

Rovněž na tuto výrobnu dolehla nešťastná doba pandemie v roce 2020. Zdálo se, že výrobu budou muset majitelé ukončit. Nebyl odbyt výrobků. V poslední chvíli však pomohla Česká televize. Nabídla reportáž z výrobny pro pořad Kamera na cestách. To byla pro Venclákovy veliká reklama a nabídky se poté ve velkém rozsahu obnovovaly.

Zajímavé je, že dříve v tomto domě voněl chléb. Byla tu pekárna. Jak je již uvedeno, došlo k výměně za výraznější vůni mýdel Amálka.

Až navštívíte Náchod Plhov, zamiřte do restaurace Na Koupališti a nezapomeňte potěšit srdce vůněmi všeho druhu ve výrobně mýdel Amálka. Budete stejně potěšeni, jako jsme byli i my v deštivém dubnovém odpoledni.

Mgr. Běla Hejzlarová, členka OO SONS Náchod


Obrázky