Jak jsme navštívili minipivovar na Bakově

Publikováno 24.08.2023 09:59 Odbočka Náchod


Výlet do minipivovaru na Bakově 16. 8. 2023

 

Kam nejlépe volit cestu za poznáním v srpnových dnech, kdy teplota dosahovala 30 stupňů Celsia? A výběr byl správný. Do chladných prostor minipivovaru a útulné hospůdky.

K cíli jsme dojeli objednaným malým autobusem, protože spojení sem je problematické. Přivítal nás majitel pivovaru pan David Línek a podrobně nás seznámil s vařením piva, které se tu připravuje nefiltrované, pouze ze sladu, chmele, kvasnic a vody. Může se pochlubit regionální značkou produktu Kladského pomezí. Minipivovar pan Línek začal přestavovat v roce 2010 z továrnické vily. Má k tomuto místu osobní vztah. Narodil se tu a chtěl, aby v obci bylo něco užitečného.

Vlastní vaření piva trvá 9 hodin, dále několik dní kvasí, týdny zraje a ke konzumaci se dostává až za 2 měsíce. Pivo je hodně hořké a můžete ho ochutnat v hospodě na Bakově, kam jsme zavítali i my, dobře pojedli, popili a k naší spokojenosti měli čas na popovídání s přáteli při hořkém a chutném nápoji. Vždyť pivo bylo výborným vynálezem předků. Spokojeni jsme opouštěli malou vísku s roubenými chaloupkami uprostřed staletých lip.

 A udělali jsme ještě jednu radost našemu milému příteli Jiřímu Máslovi, který se tu narodil a mohl si zavzpomínat na dětství.

Vidíme, co je v našem kraji krásných míst. Mnohdy nenápadných, neznámých a přesto jsou tak blízko. Jsme rádi, že takové výlety uskutečňujeme.

Zapsala členka OO SONS Náchod, Mgr. Běla Hejzlarová


Obrázky