Jak jsme navštívili komentovanou výstavu betlémů Zdeňka Farského

Publikováno 18.01.2023 12:52 Odbočka Náchod


Obrázek

Prohlídka betlémů v Muzeu Náchodska 12. 1. 2023

V lednovém dnu nového roku jsme si vybrali jako první akci návštěvu náchodského muzea, kde probíhala výstava betlémů. Paní Kateřina Šichanová pro nás připravila komentovanou prohlídku čtrnácti betlémů vyřezávaných z lipového dřeva z dílny náchodského řezbáře Zdeňka Farského. Byla to milá vzpomínka na vánoční tradice. Šlo o oslavu narození Ježíška, proto výroba a stavění betlémů bylo starším zvykem než zdobení stromků.

S paní Šichanovou jsme si popovídali o našich zážitcích z dětství, o různých druzích betlémů, kdy nám ty naše české se sněhem a zvířátky, zástupci prostých lidí byly nejbližší.

Zdeněk Farský vytváří nejen moderní plastiky, ale i betlémy tradiční.  Jsou to práce vysoké umělecké hodnoty. Svému oboru se vyučil u Břetislava Kafky v Červeném Kostelci. Později zde byl mistrem odborného výcviku. Je členem Unie výtvarných umělců České republiky. Jeho díla jsou zastoupena ve sbírkách Evropy i USA.

V budově muzea na náměstí jsme ještě navštívili další zajímavou výstavu. K 70. výročí Náchodské loutkářské společnosti zde připravili místní loutkáři ukázky své dlouhodobé tvorby.

V minulých generacích bylo loutkové divadlo v mnoha rodinách. Loutky se často vyráběly doma. Dnes volný čas nahradily počítače.

Na zakončení dopoledne nechyběl tradičně dobrý oběd v restauraci Reduta, kde jsme si popovídali v příjemném prostředí. Tak skončila první akce naší organizace v tomto roce a rozloučili jsme se s Vánocemi 2022, abychom se ve zdraví setkávali jako dobří přátelé i v roce 2023.

Zapsala Mgr. Běla Hejzlarová

členka OO SONS Náchod


Obrázky