Informátor č. 1/2020

Publikováno 27.01.2020 10:48 Odbočka Tábor


Dobrý den,

zdravím Vás v novém roce 2020. Doufám, že jste prožili krásné vánoční svátky a stejně tak jste přežili oslavy Nového roku. Přeji Vám proto všechno nejlepší a hodně zdraví, protože to má člověk jenom jedno. Proto věřím, že se i v tomto roce, budeme scházet v kanceláři naší odbočky a na akcích se vás sejde ještě více než v loňském roce.

Děkuji.

              Vaše Iveta Najman

 předsedkyně Oblastní odbočky Tábor

 

Milí přátelé,

 

držím v ruce kalendář s nepochopitelnými čísly 2020. Vždyť nedávno jsme připíjeli na rok 2000 a už je to dvacet let!!! Tenkrát u nás ve všech zprávách probíhaly informace o tom, jak zkolabuje počítačová síť, která se nebude schopna vyrovnat s datumy začínajícími jinak než 1999 a fungování státu a jeho služeb se zhroutí.  Po celý rok 1999 jsme byli mystifikováni problémy, které vedly i k natočení katastrofického filmu „Y2K“. Černé scénáře se nakonec nenaplnily, jednak z toho důvodu, že veřejný sektor (armády, vládní organizace, školy atd.) vynaložil nemalé finanční částky na prevenci případných komplikací a většina soukromého i veřejného sektoru byla na přelomu roků 1999/2000 vybavena počítači, u kterých jejich tvůrci dílem možnost problému Y2K vyřešili. Možná si někteří z vás vzpomenou.

        

         Podobnými cestami prostřednictvím sdělovacích prostředků, šířením zpráv na internetu procházíme stále a je na nás, abychom si vždy dokázali informace utřídit a zapojili „zdravý rozum“, díky kterému nepodlehneme panice, kterou v nás některá sdělení mohou vyvolat. Prezident Zeman nám všem ve svém vánočním projevu přál, abychom dokázali o věcech přemýšlet a nepřipojovali jsme se k občasným hromadným šířením strachu a obav ve společnosti, ale zachovávali vždy klid. Mne k tomu spíš napadá známá věta Dobrého vojáka Švejka: „Proboha nestřílejte, vždyť jsou tady lidi“!, kterou bych řekla vlastními slovy „Proboha nemanipulujte, vždyť jsou to dobří a moudří lidé a nezaslouží si podsouvání takových hloupostí!“.

 

         Přejeme Vám za pracoviště Tábor klidný a radostný rok 2020, plný pevného zdraví, pěkných setkání a štěstí.

 

Přejeme Vám, abyste našli i v činnostech naší Oblastní odbočky Tábor aktivity, které Vás budou zajímat, a setkávali jste se rádi s námi. Vždyť my se tady těšíme na Vás.

 

Ivana Töröková

pracovník v sociálních službách Tábor

 

 

PŘIPRAVUJEME

 

 

Zveme Vás hned na zajímavé akce v  lednu:

 

Šikovné ruce 28. ledna v 9:30 hod.

je nová aktivita, kterou povede paní Ludmila Kořínková. Budeme se společně učit například plést šály, společně se budeme věnovat ručním pracím. Paní lektorka poctivě trénuje techniky pro nás se zavázanýma očima a je připravena nám pomáhat.

Zájemci přihlaste se v kanceláři do 22. ledna, abychom pro Vás připravili materiál. Aktivita bude probíhat pravidelně cca 1x za 2 týdny.

 

 

Pojďte si zacvičit 29. ledna v 13:15 hod.

další nová aktivita tentokrát s Janem Schönfelderem, který nám na podzim ukázal možnosti cvičení na židlích uzpůsobené pro nevidomé.  Tentokrát se protáhneme v prostoru naší kanceláře a tento zkušený profesor tělocviku nám protáhne ztuhlá těla ze zimy.

 

Z AKCÍ, KTERÉ PROBĚHLY:

 

V prosinci proběhly všechny naplánované akce. Změřili jsme si krevní tlak, hladinu cukru i cholesterolu v krvi při Měření, a tak se mnozí z nás mohli v klidu připravit na vánoční hodování.

 

Při setkání, Samet není jenom látka, jsme s panem Jiřím Návarou zavzpomínali na některé události Sametové revoluce a její dopad na Táborsku, naše srdéčka potěšili děti pěveckého sboru Sboráček se svým nádherným vánočním programem. Skupinka věnující se čtení bodového písma přečetla další články již s čísly, a podobně jako skupina Konverzace v angličtině se zaměřila na prohlubování a opakování znalostí a dovedností.

 

Vánoční posezení se členy proběhlo za doprovodu harmoniky Ládi Dohnala, společného zpívání a s teplými nápoji, které k vánoční atmosféře patří a ovoněly naši kancelář – vánoční punč a svařené víno.

 

Poslední, předvánoční týden jsme se sešli u akce Putovaly písničky-koledy s Evou Královou. Zazpívali jsme si za doprovodu varhan staré české koledy, a na pořad přišly i ty novější.

 

 

Nepravidelné technické okénko        Kamerka MyEye

Autor: Jiří Sálus

 

Rok s rokem se sešel, a proto nazrál čas podělit se o pár zkušeností s výrobkem firmy OrCam – MyEye (mé oko).  Hodnocení bych rozdělil do 3 kategorií – ovládání, čtení, ostatní funkce.

Ovládání kamerky, kterou si uživatel připne na nožičku vlastních brýlí, je opravdu jednoduché a není obtížné ani pro uživatele bez větších znalostí práce na PC. Nastavit si lze výšku hlasu, rychlost čtení, jazyk čtení (lze nechat automaticky na kameře) anebo připojení bezdrátových sluchátek či jiného audio výstupu, což umožňuje používat kameru i mezi lidmi, aniž byste je rušili.

U čtení záleží na zdroji textu. Např. čtení knihy není problém, protože ta má na každé stránce jeden souvislý text – je-li v knize obrázek s postavou, kamerka sama zahlásí její pohlaví. Máte-li knihu obráceně nebo je mimo zorné pole kamery, jste vždy upozorněni. Avšak čtení časopisů je problematické pro zcela nevidomé uživatele, protože stránka bývá často rozdělena na několik sloupců, rámečků a do toho se míchají obrázky. Můžete zvolit přečíst vše, ale pokud je stránka příliš dlouhá čtení vypadá tak, že je přečten první sloupec např. do poloviny s upozorněním, že dole může být další text, a pak se začíná číst druhý sloupec. Zde mají tedy uživatelé, kteří rozeznají jednotlivé sloupečky, výhodu, protože prostě prstem na sloupec ukáží a až dojdou do bodu, kdy přijde hláška „Dole může být další text“, jednoduše časopis zvednou a znovu ukáží na 1. sloupec. Kamerka pak oznámí „Pokračuje se ve čtení“. Čtení informačních tabulí venku je zcela funkční, pokud sklo, které je někdy překrývá není poškrábané. Totéž platí i pro čtení menu v restauracích. Problém nastává jsou-li v plastikovém obalu, který vytváří nechtěné odlesky, anebo písmo není standardní latinka, ale různě ozdobné, s čímž má kamerka problém. Protože kamera čte po sloupcích, nepřečte cenu hned, ale až po přečtení celého seznamu jídel – kdo má dobrou paměť a zapamatuje si pořadí jídel, může k nim spárovat i ceny. Čtení obrazovky na PC. Někdy se může stát, že Vám odečítač obrazovky na PC přestane fungovat a Vy nevíte, co se děje. Zde Vám kamerka určitě pomůže. Titulky v televizi přečte tehdy, pokud si stopnete daný obraz – tedy film máte nahraný např. na DVD. Pro pohodlnost sledování shledávám toto řešení nepraktickým. Nápisy či prezentace promítané na zdi – čte bez problému i na větší vzdálenost.

Ostatní funkce – rozpoznávání obličejů, předmětů, čtení čárových kódů, rozpoznání bankovek a jiné jsem zatím neshledal úplně přínosnými. Např. chodit po ulici s kamerkou a čekat, až je zachycena známá tvář a mezitím slyšet – „Muž před Vámi, žena před Vámi atd.“, to vydržíte jen chviličku. Čtení čárových kódů funguje tehdy, pokud nakupujete obvyklé výrobky, takže na nákupy chodím s průvodcem. Nicméně doma si můžete přečíst, ano beru do ruky borůvkový nebo jahodový jogurt.  Rozpoznat bankovky lze i mechanicky, ale pokud si člověk chce udělat představu, jakými bankovkami disponuje jeho peněženka, určitě kamerka dobře poslouží. Co velmi postrádám je funkce uložení čteného textu s následnou možností znovu si jej nechat přečíst či uložit.

Celkově musím konstatovat, že kamerka nabízí v případě čtení pohodlí a flexibilitu, což nenabídne ani mobil (u něj potřebujete jednu ruku volnou). Co se týče ostatních funkcí, tak zde si ještě budeme muset počkat na vylepšení. Osobně jsem ale s výrobkem spokojen, neboť mi to uspořilo spoustu času se skenováním a následným převodem textu do elektronické formy.

A protože jsme vstoupili do Nového roku, přeji všem čtenářům pevné zdraví a více nových technologií, které nám zkvalitňují život!

 

PODĚKOVÁNÍ

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, z. s. – Oblastní odbočka Tábor je nestátní organizace – spolek. Tento typ organizací obecně těžko financuje provoz. Z tohoto důvodu se stává pomoc v podobě sponzorství a darů velice důležitou složkou financování. Všem našim příznivcům, dárcům a sponzorům za to patří velký dík a uznání.

 

V ROCE 2019 NÁS PODPOŘILI:

  • Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
  • SONS ČR, z. s.
  • Město Tábor
  • Město Sezimovo Ústí
  • Město Soběslav
  • Město Veselí nad Lužnicí
  • Úřad práce Tábor
  • Lions Club Tábor
  • manželé Lacinovi
  • P. Čížek
  • FALIKO
  • Šmrhová
  • DOBRÁ OPTIKA
  • MADO-NA
  • PYROSTOP
  • AUTOPRO
  • Hotel RELAX
  • Rekreač. středisko NOVÁ LOUKA
  • Navrátilová
  • I. Kott
  • Výtahy Tábor

 

 

 

 

Termíny plánovaných akcí

 

LEDEN  2020

pá.

 3.

leden

Vánoční výstava v Galerii 140 (sraz na Žižkově náměstí)

10:30

hod.

po.

 6.

leden

Oblastní rada

13:30

hod.

st.

 8.

leden

Měření

 9:00

hod.

út.

14.

leden

Kdo si hraje, nezlobí

9:30

hod.

čt.

16.

leden

Zdravotní procházka (sraz na aut.nád.)

9:00

hod.

út.

21.

leden

Pedig

13:00

hod.

st.

22.

leden

Pedig

13:00

hod.

pá.

24.

leden

Konverzace v Aj

 9:00

hod.

út.

28.

leden

Šikovné ruce

 9:30

hod.

st.

29.

leden

Pojďte si zacvičit

13:15

hod.

pá.

31.

leden

Konverzace v Aj

 9:00

hod.

 

 

ÚNOR  2020

po.

 3.

únor

Oblastní rada

13:30

hod.

st.

 5.

únor

Měření

9:00

hod.

pá.

 7.

únor

Konverzace v Aj

 9:00

hod.

út.

11.

únor

Putovaly písničky po moravských i českých krajích

13:15

hod.

st.

12.

únor

Cestujeme kolem světa…

9:30

hod.

pá.

14.

únor

Konverzace v Aj

 9:00

hod.

út.

18.

únor

Pedig

13:00

hod.

st.

19.

únor

Pedig

13:00

hod.

pá.

21.

únor

Konverzace v Aj

 9:00

hod.

út.

25.

únor

Šikovné ruce

 9:30

hod.

čt.

27.

únor

Zdravotní procházka

9:00

hod.

pá.

28.

únor

Konverzace v Aj

 9:00

hod.

 

Moc Vás prosíme, abyste se na akce přihlašovali a především omlouvali, když nemůžete dorazit!

 

Zdravotní procházky budou připravovány s ohledem na počasí a složení skupinky. Nemusíte se bát. J

 

  1. – 17. 1. 2020 I. Töröková dovolená