Informátor 8/2021

Publikováno 18.08.2021 10:32 Odbočka Tábor


 Milí členové,

jak prožíváte prázdninový čas? Můžete směle navštívit akce, které pořádá město Tábor a pak nám o nich třeba povyprávět. Já byla na pouti k Panně Marii Klokotské minulou sobotu. Byť věřím, nebyla jsem na mši a nezažila vzácného hosta Mons. Pavla Posáda, pomocného biskupa českobudějovického. Ale zažila jsem kousek besedy s ním. Pouti předcházel taktéž ve farním kostele varhanní koncert, kde nechyběly skladby od G. F. Händela, W. A. Mozarta, G. Verdiho a samozřejmě nechyběl ani Ladislav Šotek s varhany.

Další vybrané akce, které pořádá město, jsou:

Táborská muzejní noc přijde 20. srpna. Tradiční akce nabídne nevšední zážitky z večerních návštěv táborských muzeí a galerií - Galerie u Radnice, Galerie 140, Husitské muzeum v Táboře a Muzeum pivovarnictví. Od 19h a 21h se rozezní mystický hudební nástroj, který disponuje jedinečným zvukem. 29. srpna proběhne zakončení léta s psíkem Gumpem, zábavný program inspirovaný úspěšnou knihou Gump - pes, který naučil lidi žít.

Od pátku 10. do neděle 12. září nás čekají Táborská setkání, letos oslavíme 30 let.

 

Psychika – Nemusíš nic

 

„Nemusíš nic. Vůbec nic. Nic se nestane. Nemusíš nic.“ Tohle jsou slova, která jsem před mou nemocí a nějaký rok po ní nechtěla slyšet. Teď jsou mi blízké, byť na ně občas pozapomenu.

V padesátých letech dvacátého století američtí kardiologové Rey H. Rosenman a Meyer Friedman podrobili své pacienty a pacienty kolegů psychologickému zkoumání. Zaměřili se na jedince, které postihla ischemická choroba srdeční. Medicínská anamnéza byla jasná, nicméně teď lékaře zajímalo, zda se nenajdou nějaké psychologické rysy, které by byly pro tyto pacienty typické.

Výsledky byly překvapující a jednoznačné. Ti, co byli infarktem postiženi, se projevovali nadměrnou snahou po výkonu a velmi výrazným úsilím splnit stanovené úkoly za každou cenu.

Tito lékaři popsali takzvané chování typu A a chování typu B. Jedná o čistý typ A i B.

Typ A

Pokud jde člověk tohoto typu plavat (nemusí jít jen o plavání), bedlivě sčítá bazény. Na sportovních hodinkách si hlídá své tempo. Zcela jistě nemůže uplavat méně než při předchozím tréninku. Dobrý pocit přichází až po uplavání stanovené vzdálenosti. Když se nedaří a výkonnost klesá (byť i z důvodů nemoci), je tento člověk nerudný, naštvaný a sám ze sebe zklamaný. Nepotřebuje žádnou vnější motivaci, dokáže se až sebebičovat. Ať se pustí do čehokoliv, vždy si najde překážku, zkoušku, výzvu, kterou chce zdolat. Tyto cíle si většinou stanovuje sám.

Typ A je z vnějšího pohledu úspěšný. Častokrát dosáhne vytyčených cílů. Má tah na branku. Co si vezme do hlavy, to vykonává s velkým úsilím. Nedbá na únavu, nedbá na volný čas. Ostatní ho mohou vnímat jako netrpělivého. Pro kamarády a rodinu má jen přesně vymezený čas. Chybí spontánnost. Vše je naplánováno, vše má svůj systém. Narušení vnímá jako stres.

Typ B

Naproti tomu, když jde plavat člověk typu B (jestli vůbec jde), rozlévá se v něm blažený pocit už při prvních tempech. Čas je relativní a nezáleží na něm. Užívá si vodu, pohyb. Pokud tělo odmítá spolupracovat a podávat sportovní výkon, nevadí. Klidně vymění bazén za saunu či vířivku. Klidně se dá do řeči s ostatními plavci. Nikam nepospíchá. V práci má rád přátelský kolektiv. Vždy si mezi svými úkoly najde čas na kávu a popovídání s kolegy. Nikdy není nic tak horké. Ostatní ho mají rádi pro jeho nadhled, životní lehkost a vřelost. Za ničím se nehoní. Rád si vychutnává život po všech stránkách. Jen zřídkakdy si stanovuje úkoly předem. Spíše čeká, co den přinese.

A teď zpátky ke mně. Tíhla jsem spíše k typu A, bazény jsem neměla ráda, ale sebebičovala jsem se jiným cvičením. Hodně mi pomohla letošní prázdninová dovolená. Zasadila hřebíček na hlavičku. Uvědomila jsem si, z čeho dříve pramenilo mé chování. Zjistila jsem, že je to strach z neúspěchu. Doprovázela mě úzkost a strach z odmítnutí a pocit, že si mě nikdo nebude vážit. Neptala jsem se svých kamarádů, jak to mají v životě oni. Musela jsem si tím projít, abych zjistila, že to chci mít jinak.

Děkuji za to, že mi nastavovali zrcadla. Myslela jsem si, že spoléhat se na vlastní intuici je něco, co se nenosí, že je výkon nejdůležitější. Opak je pravdou. Vzorce se nelehko přeměňují, ale snažení přináší ovoce. Jsem spontánní. A co vy? J

Moje motto je: „Nech se vést láskou svého srdce, štěstí Tvého života půjde za Tebou.“

(Inspirace Psychologie.cz a vlastní život)

 

Nepravidelné kulturní okénko

 

Kvíz - táborské zajímavosti

 

Děkujeme těm, kteří odeslali kvízy, pro všechny dávám vyřešení a další čtyři otázky.

13) V Sezimově Ústí si postavil vilu tento prezident:

  1. b) Eduard Beneš

14) Světoznámé svíčky do aut vyrábí táborská firma:

  1. c) Brisk a. s.

15) Kolik cukráren a kaváren se nachází na třídě 9. května?

  1. c) 6

16) Jan Hus kázal v roce 1412 na:

  1. c) Kozím hrádku

 

17) Přehradní nádrž Jordán byla vybudována ve stejném roce jako:

  1. a) objev Austrálie – 1770
  2. b) objev Ameriky – 1492
  3. c) objev planety Pluto – 1930

 

18) Kolik je nejmladšímu a nejstaršímu členovi odbočky SONS dohromady:

  1. a) 17 + 90 = 107 let
  2. b) 38 + 95 = 133 let
  3. c) 31 + 97 = 128 let

 

19) Jak se jmenovalo kino v Sezimově ústí I.:

  1. a) kino Zrak
  2. b) kino Oko
  3. c) kino Óčko

 

20) Jak se jmenuje restaurace v blízkosti SONS:

  1. a) Restaurace Na ráji
  2. b) Restaurace V ráji
  3. c) Restaurace Nový ráj

 

 

Termíny plánovacích akcí

I přes letní měsíce a čerpání dovolených pracujeme a budeme rádi, když se budete zúčastňovat našich akcí.

Víte o nějaké zajímavé akci či chtěli byste konkrétně něco navštívit? Dejte nám tipy, rádi pro Vás budeme organizovat to, co Vás bude bavit!

SRPEN

 

st.

  4.

srpen

Měření

9:00

hod.

út.

10.

srpen

Pedig

13:00

hod.

st.

11.

srpen

Pedig

13:00

hod.

po.

16.

srpen

Jednání Oblastní rady

13:30

hod.

út.

17.

srpen

Trénink paměti

10:00

hod.

čt.

19.

srpen

Zdravotní procházka

Bude upřesněno

út.

24.

srpen

Kdo si hraje, nezlobí

9:30

hod.

so.

28.

srpen

Odjezd na rekondiční pobyt

 

 

 

Stále Vás moc prosíme o přihlašování

a odhlašování se z akcí!