Informátor 4-6/2020

Publikováno 13.07.2020 14:40 Odbočka Tábor


Vážení a milí členové naší odbočky,

po dlouhé době se k Vám opět dostává číslo našeho časopisu Informátor. Virus COVID-19 způsobil po celém světě problémy, ale doufejme, že už se vše obrací k lepšímu a konečně se navrátíme kompletně a bez omezení ke svým životům.

 

V rámci prevence jsme museli zavřít naší odbočku a poskytování sociálně-aktivizačních služeb bylo přerušeno. Nyní už se vše uvolňuje, avšak stále chráníme naše starší občany a poskytování služby je možné jen uživatelům do 50 let. Pondělí 22. 6. by se však i toto konečně mělo změnit, proto připravíme už několik akcí s tím, že budeme věřit, že ministerstvo nevydá nějaké další dodatečné prodloužení.

Celou dobu jsme se snažili být s Vámi v kontaktu, mnozí z Vás využili i pomoc s nákupy či vyřešení dalších záležitostí, vyzvedli jste si nabídnuté desinfekce. Děkujeme, že jste nám zachovali přízeň.                                                                   

 

Velkou novinkou a pevně věřím, že i velkým přínosem, je nástup nové pracovnice v sociálních službách. Naší novou pracovnicí a kolegyní se stala Pavla Heřmanová. Většina z Vás už Pavlínku zná a pro ty, kteří ještě neměli tu čest, si o ní můžete něco přečíst.

 

Přeji ji z celého srdce, aby se jí u nás líbilo a aby nám přinesla do odbočky čerstvý náboj a hromadu nových nápadů, které budeme moci společně s Vámi realizovat.

Kristýna Voborská

vedoucí pracoviště Tábor

 

 

Kdo je Pavla?

     Mé jméno je Pavla Heřmanová. Vystudovala jsem Jihočeskou univerzitu v Českých Budějovicích, ekonomický obor. Můj životní příběh narušila cévní mozková příhoda, která zasáhla i zrak. Moje pevná vůle mě nezklamala a dala mi sílu postupovat po malých krůčcích dál.                                 

     Dostala jsem nabídku spolupracovat s touto organizací, souhlasila jsem. Mým přáním je najít společnou cestu v realizaci poslání této organizace.

     Mezi mé záliby patří cvičení jógy v denním životě, procházky přírodou, četba, fotografování, posezení s přáteli a debaty nad různými životními tématy – i když jde vše jinak než dřív, nacházím svou cestu k plnění koníčků.

 

Moje motto zní: „Vydal-li ses na cestu, nedej se odradit překážkami. Překážky jsou jako trny na růži. Není růže bez trní a není cesty bez překážek. Překonávej je a pokračuj k cíli.“

 

 

Významný den

Na 21. 6. vychází Evropský den hudby. Vznikl na popud bývalého francouzského ministra kultury Jacka Langa z roku 1981. Jedná se o celoevropský uznávaný den, který je věnován hudbě, všem, kteří se jí věnují a samozřejmě se v tento den konají různorodé kulturní akce, které jsou s hudbou spojené. 

 

Nepravidelné angličtinářské okénko

 

Studenti celou dobu pokračovali a stále pokračují ve výuce anglického jazyka, protože podmínky stále nedovolují zahájit studium v prezenční formě. Jirka nám už v březnu zaslal svůj příspěvek, tak ho konečně můžeme otisknout a moc ti Jiříku děkujeme za to, co děláš a jak vše našim studentům připravuješ.

Výuka přes internet

Autor: Jiří Sálus

Třináctý den v měsíci březen připadl letos na pátek a my se opět scházíme kvůli zdokonalení se v anglické konverzaci, protože nikdo z nás nevěří na pátek třináctého. S pilnými studenty si probereme domácí úkol, v pauze si pustíme pěknou písničku od Bryana Ferryho a povíme si zajímavosti o strojích na principu akce a reakce neboli o raketách. Následně pokračujeme v poslechu anglicky mluvících lidiček a studenti se snaží odhadnout a porozumět namluvenému příběhu. Během hodiny stačíme i pogratulovat dvěma oslavenkyním (bez podání rukou a polibků) a přiťukneme si na zdraví dobrým vínkem. V té době, již zprávy o coronaviru včetně zákazů nabírají na intenzitě a nám začíná být jasné, že konverzace nebude moct pokračovat fyzickou formou.  Zdálo by se, že až do léta končíme. Jenže my už nežijeme ve středověku a moderní technologie umožňují tzv. distanční formu výuky.  A proto jako správná UčíTelka zahajuji internetovou výuku. Studenti dostávají mnou namluvené úkoly a pak si ve svých domovech lámají hlavičky nad jejich správným vypracováním. Někteří mi vypracované úkoly vrací v audio formě a jiní je napíší do e-mailu. A celkově musím konstatovat, že už se toho naučili opravdu hodně – ruku na srdce, kdo z Vás by v anglickém jazyce dokázal odpovědět na žertovnou otázku – „Jaká je velikost chodidla u ryby?“. Ale hlavně ani zdravotní problémy, natož zlovolný virus, nevzal studentům smysl pro humor a chuť se dál zdokonalovat a vzdělávat, za což jim patří můj upřímný obdiv a uznání! Bye bye and see you later (baj, baj, sí ju lejtr - ahoj, uvidíme se později).

 

Termíny plánovaných akcí

 

ČERVEN 2020

po.

 22.

červen

Konverzace v AJ – závěrečná lekce

9:00

hod.

út.

 23.

červen

Kdo si hraje, nezlobí

10:00

hod.

čt.

 25.

červen

Zdravotní procházka–bude upřesněno

 

 

út.

 30.

červen

Trénink paměti

 10:00

hod.

 

ČERVENEC 2020

st.

 1.

červenec

Měření

 9:00

hod.

čt.

 2.

červenec

Zdravotní procházka-bude upřesněno

 

 

út.

 7.

červenec

Oblastní rada

 13:30

hod.

čt.

9.

červenec

Beseda o městě Tábor

(výročí 600 let)

 10:00

hod.

út.

14.

červenec

Šikovné ruce

 9:30

hod.

čt.

 16.

červenec

Výstava Jana Saudka (Galerie u Radnice) – sraz 10:30 na Žižkově náměstí

 10:30

hod.

 

Prosíme o přihlášení se na akce, abychom dostatečně zajistili ochranná opatření. Zdravotní procházky budou přizpůsobeny skupině přihlášených a především počasí.

 

Rekondiční pobyt

Vše nasvědčuje tomu, že rekondice bude! Prosíme o přihlášení zájemců, kteří chtějí jet.