Informátor 4/2021

Publikováno 14.04.2021 14:19 Odbočka Tábor


Milí členové,

"každá babička stará, dočkat se nemůže jara", říká jedno staré pořekadlo. I mladší po něm touží, snad už nahoře vymetli a přijde příjemné jaro. Jak se praví, duben, ještě tam budem, věřme, že se druhá polovina konečně umoudří.

Jaké nás čekají významné dny v měsíci dubnu a v první části května? Na 26. dubna připadá Světový den duševního vlastnictví. Má připomenout všechny inovátory, visionáře, vynálezce a tvůrce, kteří často proti hlavnímu proudu objeví či vynaleznou věci měnící náš každodenní život.  

Nápady se skrývají mezi řádky, v tazích štětce, v notových zápisech nebo třeba v divadelních hrách, ale také třeba v liniích střihu šatů. Tento den byl vyhlášen v roce 1970 podepsáním Úmluvy o zřízení Světové organizace duševního vlastnictví, která je součástí OSN. 

Všem známý Svátek práce je dnem, který připomíná vypuknutí stávky amerických dělníků ve druhé polovině 19. století a jejich požadavkem na osmihodinovou pracovní dobu. Připadá na 1. května. Povinné průvody a komunistická propaganda, tak vypadaly oslavy 1. máje před rokem 1989 a jsou již minulostí.

Z veselejšího soudku, 1. máj je dnem, kdy se líbají zamilovaní pod rozkvetlým stromem. V Česku je První máj tradičně chápán jako svátek zamilovaných a celý květen jako měsíc lásky. S tímto pojetím je tradičně spojena především noc předcházející prvnímu květnu zahrnující stavění a hlídání májek.

Slunce nám dodává energii a probouzí vše živé. Jeho životadárnou sílu si připomínáme 3. května, v den, který je stanoven jako významný Den Slunce.

Přeji vám, ať sluneční paprsky rozžehnou vaše tváře a užijete si jarní dny.

Pavla Heřmanová

pracovnice v sociálních službách

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

JANA

Začala jsem vzpomínat. A na koho? Na lidi, které už dlouho znám. A proč? Zašmátrala jsem v paměti a naskočilo mi jméno paní Jana Čechová.

Znám ji z naší odbočky přes čtyřicet let. Má na starosti jako dobrovolná funkcionářka veškeré finance, účty, peněžní doklady, příspěvky, rozpočty nákupy i odpisy. V neposlední řadě také sponzory. Vede členské schůze oblastní odbočky.  A co já vím ještě. 

Jakákoliv akce se bez její práce neobejde. Každá organizace nebo domácnost musí správně hospodařit s penězi. Ona to umí dobře.

Když začala pomáhat jako mladá paní, sama netušila, že to bude na mnoho desetiletí. Stačila vychovat dvě děti. Stará se o svou rodinu. Raduje se z vnoučat. Potýká se se zdravotními neduhy. Ale pořád neúnavně sleduje čísla a má dáti, dal.

Její zásada je – získané peníze dáme na podporu a pomoc zrakově postiženým, našim členům.

Milá Jani, děkuji Vám za Vaší bohulibou činnost a dlouholetou obětavou práci v táborské odbočce.

Pevné zdraví, spokojenost  a gratulaci k narozeninám

přeje Emilka

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vážení členové,

je to již rok, co nám do cesty přišel nepřítel s názvem COVID. Všem nám zasáhl do života. Různá omezení, zákazy, opatření, která se stále měnila a člověk pomalu ani nevěděl, co může a nemůže. Už mockrát jsme si slibovali lepší časy a ty stále nepřicházely. Při našich telefonních hovorech vyprchával optimismus a mnozí z Vás byli opravdu velmi smutní. Věřte, že ani nám se tato nálada nevyhnula. Naší prací je převážně osobní kontakt, kdy si s Vámi můžeme popovídat, můžeme Vás podpořit, poradit Vám, vzít Vás za ruku a být Vaší oporou. Naší prací je vymýšlet pro Vás aktivity, při kterých se sejdeme a je tady ruch a smích a čiší zde pohoda. Najednou je tady ticho a prázdno. A trvá to už moc dlouho. Proto prosím omluvte nás, že jsme občas byly smutné a nebyly plné radosti, ale jak už jsem zmínila, i na nás to tak trochu dolehlo, že nemůžeme dělat to, proč jsme tady.  Nyní ale konečně věřím, že už přijde doba rozvolňování a to díky očkování a testování. Mnozí z Vás už očkování podstoupilo a my jako pracovníci se musíme každý týden pravidelně testovat. Věřím, že toto je cesta, jak se brzy budeme moci opět setkávat bez strachu z toho protivného viru.

Za tu dobu došlo i k určitým změnám, které bych Vám ráda sdělila. Po dlouhodobých zdravotních problémech se vedení SONS domluvilo s naší pracovnicí v sociálních službách Ivčou Törökovou na převedení na jinou práci. Ivča se nyní bude věnovat tomu, v čem je opravdu výjimečná a to je práci pro pěvecký sbor Vokál klub. Bude pracovat z domova, takže u stolu v kanceláři ji nezastihnete. Pevně ale věříme, že se s ní budeme nadále setkávat na našich akcích. Samozřejmě telefonní číslo i email jí zůstává stejný, takže s ní můžete být nadále v kontaktu.

Dovolte mi touto cestou Ivče poděkovat za její dosavadní práci, kterou zde vykonala a za celou odbočku jí popřát především zdraví a ať se jí daří nejen s Vokál klubem, ale i v životě.

Kristýna Voborská

vedoucí pracoviště Tábor

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Vážení a milí přátelé,

je to již 5 let a další 3/4 roku, kdy jsem nastoupila jako pracovnice v sociálních službách pod vedením Kristýnky Voborské na naší odbočce Tábor. Za tu dobu jsem Vás všechny poznala, měla příležitost s Vámi mluvit a leccos zažít. Jenomže v posledním roce jsem místo do práce chodila k lékaři a musela být doma a marodila. Uzdravila jsem jednu nemoc a přišla druhá, pak třetí... V březnu jsem se konečně vrátila do práce a vedení SONS mi nabídlo pracovat pro oddělení pro oblastní odbočky a celostátní kluby v Praze v souvislosti s vedením Vokál klubu na kratší úvazek. Nabídku jsem přijala.

Chtěla bych Vám všem popřát pevné zdraví i Vašim blízkým a doufám, že se alespoň někdy potkáme. Děkuji Vám za vše dobré a pěkné, co jsem s Vámi zažila.

Přeji příjemně prožitý čas dalšího života a mnoho štěstí celé odbočce.    

Ivana Töröková

 

 

Pohled pod pokličku lidského těla - psychika

Pokud se necítíme psychicky dobře, běžné fungování nás stojí více sil, nic nás nebaví. Činnosti, které nám dříve přinášely radost, tuto devizu ztrácejí. A jsme celkově skleslý. Pokusme se být k těmto projevům všímavější a snížit jejich působení.

V dnešní koronavirové době je přirozené, že se nemusíme vždy cítit ve své kůži. Prakticky všichni se teď potýkáme se ztrátou života, na který jsme byly zvyklý v době, kdy neplatila žádná z aktuálních omezení. Přestože rad a typů bylo napsáno mnoho, dovolím si je znova shrnout.

1) Připomeňte si, co vám dělá radost a věnujte se tomu.

2) Neomezujte sociální kontakty, přesto, že může být únavné setkávat se po telefonu nebo on-line. Má to svou hodnotu.

3) Běžte ven na čerstvý vzduch. Hýbejte se.

4) Mnohdy může pomoci se ze svých pocitů vypsat.

5) Pečujte o sebe, ať to pro vás znamená cokoli. Nakonec každý z nás ví nejlépe, co mu v této době pomáhá.

 

Nepravidelné kulturní okénko

Sčítání 2021

Znovu po deseti letech se vrací sčítání lidu v České republice. Sečíst se musí každý občan a cizinec, který má v České republice trvalý nebo přechodný pobyt na 90 dnů.

Pokud na sčítání využijete elektronický formulář, máte na jeho vyplnění čas od 27. 3. do 11. 5. Pokud se rozhodnete pro listinné podání, čas na vyplnění a poslání máte od 17. 4. do 11. 5.  

Český statistický úřad pak začne zpracovávat výsledky 12. 5., závěry zveřejní v roce 2022.

Pokud byste si nevěděli rady s formulářem ať už elektronickým či listinným, neváhejte nás kontaktovat, pomůžeme Vám se sečíst.  :)

 

 

Správné odpovědi na kvíz – jihočeské výrazy

1) Co je to lokáč?

  1. b) Velká zřídkakdy vysychající louže.

2) Co dostanete, když si v Budějovicích objednáte pikador?

  1. c) Párek v rohlíku.

3) Ve kterém ročním období se používá šorna?

  1. c) V zimě. Používá se na odhrabávání sněhu.

4) Kde najdete talutu?

  1. a) U silnice. Je to příkop.

5) Co jsou to klubalky?

  1. a) Kolíčky na prádlo.

6) Jaké jídlo se skrývá pod jihočeským označením cmunda?

  1. c) Bramborák.

7) Co se stalo, když se někdo zberchal?

  1. a) Uzdravil se, vzpamatoval se z něčeho, překonal potíže.

8) Kdo v Budějovicích používá hapinu?

  1. b) Skoro všichni. Je to starší jízdní kolo, vhodné pro přepravu po městě.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Respirátory FFP2

díky Nadaci prof. Vejdovského jsme obdrželi dar v podobě respirátorů určený pro osoby se zrakovým hendikepem.

 

Respirátory si můžete vyzvednout na odbočce po předchozí telefonické domluvě na číslech: 775 085 124 nebo 381 231 447. Je možné se také domluvit na zaslání respirátorů poštou, jak už jsme je Vám všem jednou poslali.

 

Stále na odbočce máme i desinfekce, které jsou Vám také k dispozici.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rekondiční pobyt

Pokud situace dovolí a my věříme, že ano, plánujeme uskutečnit rekondiční pobyt na Nové louce v Albrechticích nad Vltavou v termínu od 28. 8. – 4. 9. 2021. Zájemci se už nyní můžou hlásit K. Voborské