Informátor 2/2023

Publikováno 01.02.2023 08:44 Odbočka Tábor


Obrázek

INFORMÁTOR

č. 2/ 2023

 

Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých České republiky, zapsaného spolku

Oblastní odbočky Tábor

 

Vydává:

SONS Tábor

tř. Kpt. Jaroše 3106, 390 03 Tábor

Tel.: 775 085 124, 775 857 996

Email: tabor-odbocka@sons.cz

 

Časopis vychází pro vnitřní potřebu členů odbočky SONS Tábor a jejich příznivců.

 

Je neprodejný!

 

vyhotoveno 31.1.2023

Kontakty

 

Oblastní odbočka SONS Tábor

tř. Kpt. Jaroše 3106, 390 03 Tábor

 

Vedoucí pracoviště, sociální pracovnice:

Mgr. Hana Pospíchalová

Tel.: 775 085 124

E-mail: pospichalova@sons.cz

 

Pracovník v soc. službách:

Ing. Jiří Sálus

Tel.: 775 857 996     

E-mail: salus@sons.cz

 

E-mail odbočky:

tabor-odbocka@sons.cz

 

Úřední hodiny poradny

Pondělí: 8:00-12:00;12:30-16:30

Úterý:    8:00 – 14:00

Středa:  8:00 – 14:00

 

Po předchozí domluvě, lze i jindy!

Oblastní rada odbočky

SONS Tábor

 

Předsedkyně: I. Najman

Hospodářka:     J. Čechová

Členové OO:      M. Heřmánková

J. Chomout                    

H. Pospíchalová

Oblastní kontrolní komise

Předsedkyně:    E. Kumherová   

Členové KK:      J. Sálus

                             J. Müllerová

 

Úřední hodiny

Pondělí: 13:00 – 16:00

 

E-mail:

tabor-odbocka@sons.cz

 

Po předchozí domluvě, lze i jindy!

 

Naši oslavenci v měsíci únoru

 

Přijměte naše gratulace ke svým narozeninám!

 

Majerová Zdeňka

Mlüller Josef

Poucha Josef

Richterová Zdeňka

Vorlová Danuše

Organizační věci na odbočce

SMS zprávy

Vážení členové, nově jsme u nás v kanceláři zavedli zasílání SMS zpráv, kde máte seznam akcí na následující týden. Ti z Vás, kteří by o SMS zájem neměli, nechť nám dají vědět a my je ze seznamu vyškrtneme. Ti z Vás, kteří náhodou SMS nedostali a mají o ní zájem, tak ať se též ozvou a my je rádi do seznamu zavedeme. Také prosím, pokud máte změnu telefonního čísla či adresy, abyste dali vědět a my bychom si změny upravily. Děkujeme za spolupráci.  

 

Rekondiční pobyt

Vážení členové, tento rok nás čeká již tradiční rekondiční pobyt. Letos jsme více než po deseti letech změnili místo pobytu. Letošní rekondiční pobyt bude též v Jižních Čechách. Místo jsme vybrali v penzionu u zámku, který se jmenuje Pluhův Žďár a nachází se nedaleko Jindřichova Hradce. Termín pobytu je od 28. května do 2. června. Pobyt bude o něco kratší, ale věříme, že i tak si ho všichni krásně užijeme. Pobyt začíná nedělní večeří a končí páteční snídaní. Během pobytu bychom společně navštívili barokní zámek Jaroměřice nad Rokytnou, kterému se také říká moravská Versailles. Dále bychom navštívili letecké a provaznické muzeum v Deštné a kdo by měl zájem, tak i aquapark v Jindřichově Hradci. Ubytování je převážně ve dvoulůžkových a třílůžkových pokojích. Stravování je v režimu plná penze s tím, že na výlety by byly  svačinové balíčky. Cena pobytu bude cca 5.500 Kč. Jelikož počet míst je omezený, již se můžete hlásit v kanceláři a též budeme vybírat zálohu, která činní 3.000 Kč. Zálohu je potřeba zaplatit nejpozději do konce března a zbytek částky pak do konce dubna.

Zahájení plaveckého výcviku

Od 17. března opět zahajujeme plavecký výcvik, který by měl trvat do 26. května. Výcvik bude opět probíhat v táborském plaveckém stadionu pod vedením zkušených lektorů. Ti z Vás, kteří budou mít o výcvik zájem a ještě se mi nehlásili, nechť se ozvou, ať s Vámi můžeme počítat. Počet míst je omezený. Plavecký výcvik probíhá v pátek vždy od 12:30 do 13:30. Sraz je ve 12:15 před plaveckým stadionem.

Poděkování sponzorům

Na tomto místě bychom rádi poděkovali všem našim sponzorům, kteří nám v roce 2022 přispěli ať už finančním darem, věcným darem či jinou formou na zkvalitnění služeb pro osoby nevidomé a těžce zrakově postižené. Bez jejich pomoci bychom řadu aktivit nemohli uskutečnit. Velice si vážíme každé projevené podpory a pomoci. Pomáhá nám udržet a rozvíjet naši činnost a často také překlenout obtížná období, která během roku nastávají. Vaši pomoc vnímáme jako projev spolupráce, důvěry a respektu k činnosti naší organizace.  

                                                                              Pracovníci SONS Tábor

Příspěvek od našich členů

Vážení čtenáři, píši článek o tom, že i mi nevidomí můžeme používat moderní technologie jako třeba dotykové chytré mobilní telefony a chytré hodinky s hlasovým českým výstupem. Dnes to tedy bude o telefonu Iphone a chytrých hodinkách. Měla jsem z těchto moderností trochu strach, a proto jsem používala jenom tlačítkové telefony. Jednou jsem si však řekla, že když to zvládnou ostatní nevidomí, proč bych to nezvládla i já. Pořídila jsem si  dotykový telefon Iphone s českým hlasovým výstupem a začala jsem se pod dohledem zkušeného lektora telefonu věnovat a učit se. Na telefonu bylo mnoho aplikací, které jsou pro nevidomé prakticky k ničemu a tak mi je lektor zrušil a nechal mi pouze aplikace pro mě vhodné. Některé aplikace popíši níže:

-          počasí zjišťování počasí v daném městě a desetidenní předpověď

-          hodiny nastavení budíku

-          poznámky na ukládání důležitých poznámek

-          diktafon nahrávání důležitých nahrávek

-          telefon ukládání nových  kontaktu, telefonování i psaní SMS

-          zprávy přijímání zprav 

-          emaily přijímat i na ně odpovídat

-          nastavení telefonu

Do telefonu lze nainstalovat i jiné aplikace jako například Youtube, Safari což je internetový prohlížeč, Shazam na rozpoznávání písničky, Idos - odjezdy a příjezdy MHD, vlaky a autobusy mezinárodní přepravy, a v neposlední řadě i aplikaci peněženka, která slouží k placení v obchodech a všude tam kde jsou platební terminály dneska však prakticky všude.  V telefonu mám také internetové bankovnictví i to je pro nevidomé dneska již velmi jednoduché na obsluhu. Na stejné bázi jsou i chytré hodinky, které se spárují s chytrým telefonem přes bluetooth a pracují potom jako telefon. Jsou na nich stejné aplikace jako v telefonu. Pokud byste se báli o svůj telefon, že by vám ho mohl někdo ukrást, existuje mnoho fíglů jak telefon a hodinky zabezpečit třeba číselný kód, otisk prstu, scen obličeje a pokud toto nikdo nezná tak je mu telefon k ničemu. Toto všechno mě učí, a nejenom mě, lektor, který je nejenom chytrý ale i trpělivý, jeho jméno je RADEK ŽALUD z Prahy, který je vždy nápomocen nám i ostatním. Takže kdyby někdo z Vás potřeboval  nový telefon, počítač nebo i něco jiného obraťte se na odbočku. Příště Vám představím další pomůcku.

                                                                   S pozdravem IVETA NAJMAN

 

Co nás čeká v únoru?

Měření – nácvik sebe testování

Únor bývá měsícem, kdy se někteří do půstu pouštíme. Změřme si tedy startovní hodnoty cukru a cholesterolu, a na začátku března vyhodnoťme, jak nám půst pomohl. Kromě toho si pro Vás Hanka připravuje zajímavé povídání o zdraví.

Trénink paměti

Poprvé v tomto roce a podruhé u paměťových technik. Procvičíme si již naučené techniky a poodhalíme roušku tajemství, jak si zapamatovat seznam 10-ti věcí, které nutně potřebujeme vyřídit příští den. A možná dojde i na hru, ale o tom více, až přijdete.

Muzikoterapie

Zima ještě třímá v rukou žezlo a sluníčko za mraky úspěšně zahání. My ale již víme, jak se dostat do pohody a do harmonie. S hudbou přichází ta pravá terapie.

Spektra – představení kompenzačních pomůcek

Po Sagittě přichází další firma s kompenzačními pomůckami. A nemusíte se bát, zdaleka se nejedná o posledního zástupce z řad prodejců kompenzačních pomůcek. Tak přijďte a zaktualizujte si povědomí o pomůckách, které nám zlepšují život.

Čtení a psaní bodového písma - večerníčky

Je nás už hodně, které Emilka naučila číst a psát v Braillu. Ale, jak praví klasik: „Opakování matka moudrosti.“. Sejdeme se proto i v únoru, abychom si předvedli, kde všude braillovo písmo najdeme. Samozřejmě nebude chybět ani návrat ke slavným večerníčkům.

Putovaly písničky

Osvědčená akce se nám vrací. Zazpívat si lidové písničky, dát si šálek dobré kávy nebo čaje a k tomu případně něco chutného zakousnout. Ivanka s Miluškou nás naladí do dobré nálady a k tomu pěkné písničky ještě naučí.

Letem světem po cizích krajích - Francie

Hanka a Jiří si pro Vás připravují povídání o zemi proslulého kulinářského umění, o zemi, kde psali se světové dějiny a jejíž památky nás uchvacují dodnes. Tipnete si například, kde leží originál sochy Svobody, kdo je vynálezcem první podprsenky anebo kdo první usmažil hranolky?

Nákupní dopoledne

Jste nevidomí či prakticky nevidomí, a při nákupech se necítíte komfortně? Pak se určitě s námi vydejte na dopolední procházku městem Tábor, během které se Vám pokusíme pomoci. Na naší nákupní cestě se zastavíme v lékárně, v drogerii, v prodejně s oděvy a obuví, v papírnictví nebo jakéhokoliv jiného obchodu v centru dle Vašeho přání. Také nebude problém vybrat si peníze z bankomatu – kdo si vezme sluchátka, zvládne to zcela sám, jak se budete mít šanci přesvědčit. A na konci nákupního  putování si zajdeme do jedné z četných cukráren, abychom společně podebatovali o tom, jak jsme si dobře nakoupili a vše potřebné vyřídili.

Poznávání tajemství dobré kávy

Víte co je to „cupping“? Pokud ne, nevadí. Přijďte za námi ochutnat několik druhů kávy z celého světa, posoudit suché a mokré aroma každého vzorku, a především si užít společné posezení vč. povídání o výrobě a pěstování opravdu dobré kávy.

Pletení košíčků

Opět začínáme s oblíbeným pletením košíků. Kdo máte chuť a zájem tak neváhejte přijít. Zaměstnáte na chvíli ruce a uvidíte, to co vyrobíte, že Vás potěší. Výrobky bývají opravdu moc hezké a hlavně to, že to dokáži, je pro členy velký úspěch.

Ohlédnutí za uplynulým měsícem

Vánoční posezení

Vánoce jsou sice za námi, ale proč si ještě nepřipomenout krásné chvíle strávené společně u dobrého jídla a pití, které jste si sami přinesli.  K posezení nám připravily hudební program Ivanka s Miluškou, za což jim patří naše poděkování, neboť jsme si mohli společně a zvesela zazpívat vánoční koledy. Klidně si také můžete zavzpomínat, kolik vánočních zvyků z oněch 40 vyjmenovaných, jste doma praktikovali. Nicméně nejdůležitější zůstává, že jsme se dobře bavili a s úsměvem na rtech se starým rokem loučili.

Tříkrálový koncert - Sboráček

Aby nás dobrá nálada neopouštěla ani v Novém roce, zahájili jsme naše akce vystoupením dětí, které přezpívaly nejednu nádhernou Vánoční koledu. Snad nebudu příliš přehánět, když napíši, že většina členů si s nimi pobrukovala a na vánoční svátky s nostalgií vzpomínala.

Pronikáme do tajů BlindShell

Víte, kolik stupňů bylo v Tokiu, Paříži či Káhiře na Tři krále, tedy v čase kdy proběhla další akce na téma „Pronikáme do tajů BlindShell“? My ano a rádi Vám to prozradíme. Za pomoci aplikace „Počasí“ jsme se dozvěděli, že nejtepleji bylo v Káhiře (30 stupňů) a nejstudeněji v Přerově (7 stupňů), zatímco v Paříži se turisté procházeli pod Eiffelovou věží při 11 stupních. Následně jsme pronikali do tajů aplikace „Budík“ včetně vyhledání oblíbené budící melodie. A věřte tomu nebo ne, i v digitální době  kohoutí zakokrhání zvítězilo. No a pokud se vydáte do kavárny, či pojedete vlakem, není už žádný problém si telefon připojit k místní Wi-Fi a zkontrolovat si zpoždění, nebo přečíst kdy mi jede autobus či navazující spoj. A na závěr jsme si dali malou diskotéku – na YouTube si každý našel svojí nejoblíbenější písničku.

 

Čtení a psaní bodového písma - večerníčky

Braillovo písmo stále patří k základní gramotnosti nevidomého. A proto neuškodí se jednou za čas sejít a potrénovat čtení. Navíc, pokud si vezmete do ruky kalendář plný večerníčků, najdete před každým textem plastickou animaci hlavních postav.  Abychom měli historické srovnání, ukázala nám Emilka i braillský kalendář z roku 1988. A na závěr, abychom se připravili na velký karetní turnaj, jsme si do ruky vzali čertovy obrázky, a za pomoci braillských popisků určovali hodnoty jednotlivých mariášových karet.

 

Letem světem po cizích krajích - Turecko

Jakmile vešli jsme do klubovny, ozvaly se tóny pravé turecké hudby. Při zahájení povídání o Turecku, které začal Jiří, se podávala káva od Laďky na turecký způsob. Nyní již víme, že se dá připravit i bez jazzvy. A k tomu výborná bábovka od Růženky. Jiří nás, jako první vypravěč, přenesl do orientu, kde se smlouvalo a nejedno dobrodružství zažilo v ulicích Istanbulu, Bursy či na břehu jezera v Izniku. Hanka nás pak svým vyprávěním přenesla do bájné Troji, na Pamukale či vylíčila, jak vypadají Chiméry. K tomu si každý mohl osahat pravý turecký koberec, vodní dýmku, turecký polštářek anebo miliónovou bankovku (nikomu to neříkejte, ale Jiří je skrytý milionář