Informátor 12/2023

Publikováno 05.12.2023 11:26 Odbočka Tábor


Obrázek

Slovo úvodem

Vánoční nálada do domu se vkrádá, štěstí a lásku do srdcí vkládá. Ať Vás vždy provází na každém kroku, přes krásné Vánoce i během roku. Vážení členové, v prosinci Vás na odbočce čeká ještě pár zajímavých akcí, na které Vás srdečně zveme. Po svátcích tu pak zase pro Vás budeme. Do nového roku Vám přejeme: Smějte se tak moc, že i smutek se na Vás bude smát. Bojujte tak silně, že i osud přizná porážku. Milujte tak opravdově, že i nenávist půjde raději z cesty. A prožijte život na plno, že i smrt bude mít radost z toho, že žijete.

                                                                                             Hanka a Jirka

Organizační věci na odbočce

Dovolená na odbočce: 13.12.2023, 18.12.2023, 20.12.2023 – 2.1.2024

V adventním a vánočním čase je možné si poslechnout krásný zpěv v podání pěveckého sboru Nokturno. Níže jsou uvedená místa, kam si je můžete zajít poslechnout.

16.12.2023 v 15 hod. v kostele Nejsvětější Trojice v Malšicích

16.12.2023 v 17 hod. v kapli v Dražíči

17.12.2023 v 17 hod. adventní zpívání v Táboře Na kopečku

26.12.2023 ve 14 hod. v kostele sv. Petra a Pavla v Chotovinách

26.12.2023 v 16 hod. v kostele Povýšení sv. Kříže v Sezimově Ústí I.

  1. 1. 2024 v 11,30 hod. v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Táboře v Klokotech.

Další zajímavou akcí je autorské čtení v městské knihovně v Táboře 6.12.2023 od 18:15 hod.

Autorské čtení formou dialogu autorek.

Zrcadlo je knihou vzájemných rozhovorů dvou žen. Tou první je kreativní a nekonvenční farářka Církve československé husitské Kamila M. Lukasová a druhou pak hudebnice a básnířka Ludmila E. Peřinová. Témata rozhovorů se rozbíhají do velké šíře a objevují se mezi nimi i otázky víry, nejsou však těžištěm. Knihu doplňují básně a obrazy obou autorek.

Objednávka periodik

Stále si můžete u nás objednat periodika.

Objednávka kalendářů na rok 2024

Kdo z Vás si kalendáře objednal, již si je může vyzvedávat na odbočce. Stále trvá možnost objednat si kalendář na rok 2024. Cena stolního kalendáře je 60 Kč, kapesního 10 Kč a nástěnného 150 Kč. Tématem nástěnného kalendáře je Česká hračka – plastické obrázky.

Co nás čeká v prosinci?

Mikulášská ochutnávka

Jen si dovolím zopakovat, že 5. prosince to u nás vypukne. Čerti, Andělé a Mikuláš k nám zavítají a zajímavé pokrmy Vám zábavnou formou nabídnou. Možná Vás napadne, to bude jistě nějaká čertovina. Možná ano, možná ne, kdo tohle rozhodne? Já vám však pravím, tak už to na světě chodí, že Mikuláš anděla s čertem si vodí, a hodným něco dobrého přinese a zlobivé si odnese. Kdo se tedy nebojí, nechť k nám s úsměvem na rtech dorazí.

Adventní koncert pěveckého sboru Hlahol

Dne 10. prosince pro naší odbočku zazpívá smíšený pěvecký sbor Hlahol, který má za sebou více, než sto let své existence. Koncert se bude konat v 16:00 hod. v kostele církve Československé husitské – v ulici Farského (naproti střední zemědělské škole a v ulici, kde je i např. Sokolovna). Veškerý výtěžek z této akce bude věnován naší odbočce. Tak prosím dejte vědět i svým známým a přátelům.

Nákupní dopoledne dárků

Vánoce se nám pomalu, ale nezadržitelně blíží a nejeden z nás bude chtít potěšit své milé a blízké nějakým tím dárečkem. A protože nákupy bez zraku bývají opravdu náročné, pojďme se společně vydat za dárky začátkem prosince a vyřešit si tím tak tíživou otázku: „Co já letos komu dám?“ a především „Jak to nakoupím?“.

Vánoční zpívání s harmonikářem

Před Vánoci k nám zavítá harmonikář, abychom si společně zazpívali veselé písničky a případně ochutnali vánoční pečivo z domácností našich členů. Vždyť Vánoční svátky přímo k veselé mysli svádí.

Pronikáme do tajů PC

Minule jsme si procvičili práci se soubory a složkami, a proto právě nyní se zaměříme na práci s online připojením a zbyde-li čas, tak se pustíme i do základní obsluhy aplikace Outlooku, která nám nejedno zajímavé psaní přináší.

Vánoční zpívání a večírek

Popovídat si s přáteli nad dobrou kávou nebo svařáčkem, zavzpomínat na vánoční zvyky, potěšit se koledou, které si pro nás připraví Ivanka s Miluškou anebo jenom vnímat kouzlo Vánoc? Tak toto a jiné patří k oslavě vánočních svátků. Tak přijďte a pomozte nám vytvořit nezapomenutelnou atmosféru.

 

Ohlédnutí za uplynulým měsícem

Galop – představení kompenzačních pomůcek

Jungmann a Jungmann, tak se jmenovali otec a syn, kteří za firmu Galop k nám zavítali. Přivezli nejednu optickou pomůcku, braillské řádky od Fokusu a Orbitechu, telefon Blind Shell, Orcam Reader nebo software WinMenu. Představení bylo zahájeno povídáním o braillských řádcích, které jsme si mohli vyzkoušet. Avšak, jak už to bývá, ani firma Galop nezaučuje uživatele. Nicméně, slíbili, že se poptají, kdo je odborníkem na jimi nabízené řádky. Dále následovala ukázka softwaru WinMenu, které umí stáhnout a přehrát, či přečíst, jakoukoliv knihu v audiu i v txt. Pak už jsme se rozdělili na dvě skupiny. První skupina se shlukla okolo  optických a digitálních lup a druhá skupina se dále zajímala o řádky a telefon. Jeden z ukazovaných řádků je téměř v kapesním provedení a dá se připojit i mobilnímu telefonu a má svou vlastní paměť, takže slouží i jako zápisník.

Diskuse se pak stočila k tématu, kdo jsou a kdo budou klienty v budoucnosti. A jeden ze závěrů byl, že medicína kráčí mílovými kroky vpřed, a proto podíl mladistvých zrakově handicapovaných bude spíše ubývat. Na druhou stranu se dožíváme stále vyššího věku, a ve vyšším věku zrak slábne.

Abychom si užili i trochu tematické legrace, vytáhla předsedkyně svůj chytrý mobil, namířila jej na jednu naši členku. V mobilu to zarachotilo a už odečítač drmolil: Žena před vámi, opírá si hlavu o ruku, na sobě má svetr modré barvy a sedí u stolu. Za ní se nachází kuchyňská linka a rychlovarná konvice…“ A na druhý pokus, kdy byl mobil namířen na mne: „Muž před Vámi, je oblečen do tmavomodrého svetru, v ruce drží vidličku a zřejmě jí.“ Jen podotýkám, že jsem držel kávovou lžičku a na stole jsem před sebou měl láhev s vodou a hrnek s kávou. Inu moderní technologie mají svá omezení. A pro zvídavé, aplikace se jmenuje „be my eye“ v překladu „buď mé oko“ a umělá inteligence v ní funguje pouze na Ifonech.

Jak zpívá les?

Zatímco tažné ptactvo již odletělo do teplých krajin, do našich řad zavítal pan Strnad. A je to opravdu shoda okolností, že s takovým jménem se zabývá sledováním ptactva v Česku i zahraničí. Jak sám o sobě na začátku prozradil – „Mým hobby jest LSD“. Kdyby si snad někdo nyní pomyslel, že jsme se v rámci sociálně aktivizační aktivity začali zabývat psychotropními látkami, nemohl by být dále od pravdy.  Zkratka LSD totiž znamená „Liniové Sledování Dravců“. Pan Strnad si pro nás připravil povídání a audio ukázky zpěvného ptactva. Jeho výklad doplňovali zejména Laďka a Jarda svými zkušenostmi z procházek po městě, po lese anebo v rámci své farmy, kde lze potkat pestrou škálu našich zpěvných ptáků. A tak nejen Hrdliččin zval ku lásce hlas, anebo Skřivan, co musí vrznout, i kdyby měl koncem zimy zmrznout, ale i další od pěničky, až po Výra se u nás v klubovně pěvecky projevily a naše ouška pohladili.  Když zavřeli jsme oči, tu ocitli jsme se v lese, tu na rozkvetlých loukách a tu na prastarém stavení.

Zajímavou informací také bylo, že když porovnáme hnízdiště ptáků dnes a před 13 lety, zjistíme, že se v průměru posunula o 300 km severněji. Inu globální oteplování začíná ovlivňovat přírodu ve velkém.

A jak se s ptactvem můžeme setkat i v rámci SONS? S panem Strnadem jsme se domluvili, že na jaře vyrazíme společně do přírody a tam se s odborníkem zaposloucháme do zpěvu skutečných živých ptáků, kteří zatrylkují ihned po ránu. Tak neváhejte a s námi se za zpěvem přírody vydejte!

Pronikáme do tajů Blind Shell

Deštivé počasí často podzim provází, proto chopili jsme se moderních telefonů a procvičovali některé zajímavé aplikace usnadňující nám život. A začali jsme hned zostra aplikací Look out. Tato aplikace umožňuje namířit mobilní telefon na psaný text a přečíst jej. No věru potrápilo nás to. Mobil nás stále vyzíval hláškami: „Posuňte telefon vpravo dolu, vlevo nahoru, jste příliš blízko…“ a další. Než se podařilo mobil namířit správně na text, tak už nám pomalu docházela trpělivost. Nakonec se alespoň jednomu podařilo text takto přečíst. Pak jsme si vyzkoušeli internetová rádia z Asie, Afriky a Latinské Ameriky. Lokální hudba i slovo se po chvilce rozezněla našimi prostory. A nakonec jsme se pustili do jízdních řádů. Zde jsme narazili na rozdíly u Blind Shell 2 a Blind Shell 1. Novější typ už nenutí uživatele vypisovat názvy stanic ručně, zatímco u jedničky se musí napsat jméno stanice ručně, což se ukazuje, jako velmi nepraktické. Zvláště, když budete v cizím městě a nebudete vědět název zastávky. Přesto oba typy telefonu nabízí poměrně komfortní obsluhu telefonních a jiných služeb.

A došlo také na počasí. V Paříži i Tokiu prý v ten den rtuť vystoupala až na 14 stupňů, což mimochodem byla obdobná teplota v Táboře i v Přerově.

Konverzace v AJ

Listy ze stromu padají a přezimující ptactvo svým tajným jazykem švitoří. I my jsme trochu švitořili a nejednu anglickou větu vytvořili. Poslechli si příběhy nevídané, v nichž pták kukabura zpíval svou labutí píseň.  A pak zabrousili jsme do dávné historie, kdy první semafor, naplněný plynem,  ohrozil život strážníka, vydali se po turistických cestách, jejichž délka v Česku by objala celou naší planetu, anebo jsme se zaposlouchali do melodií valčíků od známého všestranného umělce Adré Riu.

Putovaly písničky

I v listopadu přišly Ivanka a Miluška s širokým repertoárem lidových písní, z let šedesátých, zahraničních i zfilmovaných. Při povědomé skladbě už víme, že byla z filmu „Bela a Sebastián“ z roku 1965 a nyní v repertoáru Pavla Vítka. Kytara a housle opět nezahálely. Obě děvčata měla stylově nádherné šaty. I ukázky na přání nechyběly.

Jako host mezi nás zavítala zpěvačka Petra z Vokál klubu a předvedla svůj hlas s doprovodem na kytaru. Nezbytnou kávu obohatil Marian o svůj sladký výrobek, který rozdal.

Příprava nacvičování a výběr repertoáru dal dost času a invence. Děkujeme za to. Písničky se mají zpívat a poslouchat. Ne o nich číst. Další setkání bude předvánoční 19. prosince. Přijďte, neprohloupíte…!

Tentokrát vás lákala Emilka

Oblastní shromáždění odbočky SONS Tábor

V první půli listopadu se nás sešlo více než polovina, abychom si zvolili nové vedení odbočky a také se dozvěděli leccos nového. Shromáždění jsme zahájili minutou ticha za zesnulé v tomto půl roku – za Evu Koubkovou  a Milana  Šedivého. Potom si už vzal slovo Jiří a zahájil moderování shromáždění. Nejdříve bylo zapotřebí schválit program a zvolit volební komisi, a už jsme mohli začít.

Volební komisi tvořili H. Pospíchalová, V. Marešová a M. Kroužková. A výsledky voleb dopadly následovně:

Do oblastní rady odbočky SONS Tábor byli zvoleni: I. Najman, M. Heřmánková, J. Čechová, J. Chomout, E. Kumherová, D. Sálusová, H. Pospíchalová

Do kontrolní komise byli zvoleni: V. Najman, M. Cibulka, J. Sálus.

Jako náhradníci byli zvoleni: M. Kroužková, R. Havlová

Po volbách pokračovala současná předsedkyně I. Najman se svojí zprávou o činnosti odbočky. Seznámila nás mimo jiné se speciálními platebními kartami, možnostmi zapůjčení kompenzačních pomůcek anebo uvedla 3 jména odboček fungujících v Jihočeském kraji (kromě naší, Č. Krumlov a Č. Budějovice). H. Pospíchalová doplnila předsedkyni a pohovořila o smyslu naší odbočky. Následovala zpráva hospodářky J. Čechové o hospodaření odbočky a vedoucí kontrolní komise E. Kumherová, která potvrdila, že účetnictví je vedeno řádně. Následně vystoupila vedoucí odbočky H. Pospíchalová a seznámila nás s činností odbočky – informace o podaných a uskutečněných projektech, o kompenzačních pomůckách na odbočce, rozmístění kasiček na Táborsku, možnost zakoupení kalendářů, navázání spolupráce s Táborskou knihovnou a mateřskou školkou a další. A na závěr přišel se svým příspěvkem pracovník v sociálních službách J. Sálus, který sdělil informace o proběhlých a plánovaných sociálně aktivizačních službách.

Ještě před diskusí si vzala slovo H. Pospíchalová a informovala o výsledcích sbírky Bílá Pastelka. Celkově za celou ČR se vybralo 4.670.551,- Kč. Za odbočku SONS Tábor – 52.245,- Kč, což je nejvíce za celou historii fungování odbočky. A protože si velice vážíme našich členů, kteří se podíleli na sbírce, došlo k jejich ocenění malou sladkou odměnou.

A jelikož někdy se chybička vloudí, chtěli bychom se velice omluvit paní Janě Čechové, která letos také velmi pomáhala při pořádání sbírky Bílá pastelka a byla jednou ze členek, která i v ulicích byla. Na oblastním shromáždění, kde jsme dvojice symbolicky ocenili a poděkovali jim za jejich ochotu a práci, nebyla zmíněna. Proto bychom to alespoň teď chtěli napravit a velice jí poděkovat. Ve dvojici vybrala  3158,. Kč a obsadila tak krásné čtvrté místo. A kdo, že se na našem společném díle podílel největší měrou? Tady jsou:

  • Kumherová a H. Cílková – 2.986,- Kč
  • Čechová a H. Pospíchalová – 3158,- Kč
  • Matoušková + rodina – 5.724,- Kč
  • Najman a H. Pospíchalová – 6.622,- Kč
  • Töröková, M. Kroužková, M. Kofroň a studentka – 16.122,- Kč

Oceněným gratulujeme a ještě jednou děkujeme všem, kteří k výše zmíněnému výsledku přispěli!

V rámci diskuse zazněly pozitivní reakce na některé aktivizační služby, vysvětlení, proč se na akcích fotí, výzva, aby se členové odbočky zapojili do pořádání aktivizačních služeb, poděkování vedení odbočky a pracovníkům odbočky.

A pak už jsme se mohli pustit do tradičních chlebíčků a do neformální diskuse.

Přednáška o včelách

Během čtvrtečního dopoledne mezi nás zavítali včelaři pan Matoušek a pan Havlíček, kteří nás poutavým způsobem seznámili se životem včel a včelařským řemeslem. Dozvěděli jsme se tak, proč včely tančí  osmičkový tanec (aby sdělili svým družkám, jak daleko, jakým směrem a v jakém množství se nachází pyl), který med je pro nás nejlépe stravitelný (květový), a který naopak má nejvíce minerálů (lesní), jak se včely brání sršňům (obklopí jej a následně svým teplem mu pěkně zavaří), že trubci nejsou žádní lenoši, ale naopak pomáhají svými svaly zahřívat budoucí dělnice a samozřejmě plní oplodňovací funkci. Kolik párů očí bychom na včelách hledaly, a jak vlastně vidí, jakým způsobem to chodí uprostřed úlu a samozřejmě došlo i na výrobky ze včelích produktů – od medu, až po mateří kašičku. A víte, jak je to s medem do čaje? Když čaj není příliš horký, pak v něm zůstanou ty správné a tělu prospěšné látky. Výklad byl doplňován možností osahat si rozličné předměty, které jsou usazeny v úlu vč. voskových pláství. Model včely velikosti 20 cm ocenili především nevidomí. A na závěr nechyběla ani ochutnávka nápoje - zvaného medovina.

ZAJÍMAVÉ INFORMACE

V půlce dubna letošního roku Komerční banka spustila novou éru bankovnictví, která sebou přinesla i spoustu novinek pro znevýhodněné klienty s různým druhem handicapu. Nejvýraznější změna pro tyto klienty je nová aplikace KB+, kterou již klienti využívají pro komunikaci s bankou a která teď ještě více vyhovuje lidem s poruchou zraku. Zároveň Komerční banka společně s Mastercard postupně zavádí nový standard designu karet s unikátními výřezy – tzv. Touch Card

Aplikace KB+ je nyní více přístupná i lidem s poruchou zraku. Aplikace umožňuje předčítání pro nevidomé, zvětšení písma nebo mód vysokého kontrastu, a to na obou mobilních platformách (iOS i Android). KB+ se stává jejich jedinou bankovní aplikací, která má v sobě zahrnutý i KB Klíč. Ověření platby a přihlášení jsou přidány také přímo. Na začátku října letošního roku aplikace KB+ překročila hranici 60 tisíc uživatelů a její využívání roste. Jen za posledních 30 dní proběhlo přes půl milionu přihlášenDalší podzimní novinou pro klienty s poruchou zraku je nový standard designu karet s unikátními výřezy – tzv. Touch Card.

„KB společně se společností Mastercard představuje jako první banka v Česku nový standard platebních karet Touch Card, jehož povrch usnadní použití lidem s úplnou nebo částečnou ztrátou zraku. S rostoucími počty nově vydávaných karet bez reliéfního embosování je pro osoby s postižením zraku obtížnější rozeznat, jaký typ karty právě drží v ruce. Toto hmatové řešení umožní klientům snadno a bezpečně určit nejen typ karty, ale i její orientaci.“ Řekla Jitka Haubová, členka představenstva a provozní ředitelka KB. Klienti KB s poruchou sluchu mají také možnost využít službu eScribe, díky které se rozhovor klienta a bankovního poradce na pobočce živě přepisuje na obrazovku monitoru. Ke konci roku 2022 měla Komerční banka 152 z celkového počtu 216 poboček v bezbariérovém režimu a z 850 bankomatů bylo 776 bezbariérově přístupných.

 

Zdroj:

https://www.kb.cz/cs/o-bance/tiskove-zpravy/nova-era-je-otevrenejsi-aplikace-kb-pro-nevidome-escribe-pro-neslysici-nebo-start-touch-card

Hledej v temnotě paměti

Hledej v temnotě paměti, je interaktivní Šachová hra Českého rozhlasu, která  zvítězila v soutěži Prix Europa. Mobilní Šachová hra, která upozorňuje na téma Alzheimerovy nemoci, vyhrála mezinárodní soutěž Prix Europa v kategorii Digital Media Interactive Project. Audiohra vznikla ve spolupráci Českého rozhlasu a Nadačního fondu Světluška se společností PlayByEars. Hráč se ve hře rozhoduje převážně na základě zvuků. Zahrát si ji tak mohou i nevidomí . V Šachové hře sledují hráči hlavní postavu jménem Klára, která pravidelně usedá se svým ošetřovatelem k šachové partii. Pomocí tahů na šachovnici protagonistce pak pomáhají rozklíčovat staré vzpomínky a zjistit, jaký je její skutečný příběh. Porotci soutěže ocenili, jakým tématem se Šachová hra zabývá. Roli hrálo také to, že je hra vhodná pro lidi se zrakovým postižením. O ocenění informují kolegové z iRozhlasu. Hra využívá binaurálního audia s technologií Sennheiser Ambeo, tedy prostorového zvuku ve sluchátkách. Tato technologie přináší hráči maximální autentický zážitek. Díky jednoduchému ovládání pomocí swipování ji lze hrát kdykoli a kdekoli. Hlasy postavám ve hře propůjčili Taťjana Medvecká, Jaroslav Plesl nebo Elizaveta Maximová. Dílo na soutěži prezentoval programátor hry Michal Zátopek. Nejprestižnější evropskou trofej pro televizní a rozhlasové vysílatele, sošku býka Tauruse, převzala v německém Berlíně kreativní producentka Kateřina Rathouská. „Mám obrovskou radost, že se nám podařilo vyhrát na festivalu Prix Europa. Ocenění se jmenuje Best European Interactive Media Project a moc se těším, že budu moci se svými kolegy Tomášem Oramusem a Michalem Zátopkem pracovat třeba i na nějakém dalším podobném interaktivním projektu,“ řekla kreativní producentka Kateřina Rathouská. „Od začátku jsme chtěli vydávat hry pro celý svět, ale zároveň jsou pro nás hráči v Česku důležití. Obzvláště pak nevidomí, u kterých může být jazyková bariéra velkým problémem,“ komentoval už dříve vznik díla herní designér Tomáš Oramus. Šachovou hru si lidé mohou nainstalovat a bezplatně zahrát na mobilních telefonech.                 autor:  Eliška Radinová

Zdroj:

https://wave.rozhlas.cz/hledej-v-temnote-pameti-interaktivni-sachova-hra-ceskeho-rozhlasu-zvitezila-v-9103367

TERMÍNY PLÁNOVANÝCH AKCÍ

PROSINEC - LEDEN

Datum

Akce

Čas

pá.

1.

prosince

Konverzace v AJ

9:00

hod.

po.

4.

prosince

Oblastní rada

13:30

hod.

út.

5.

prosince

Mikulášská ochutnávka

13:00

hod.

čt.

7.

prosince

Nákupní dopoledne

9:30

Hod.

ne.

10.

prosince

Adventní koncert - Hlahol

16:00

hod.

po.

11.

prosince

Vánoční zpívání s harmonikářem

13:00

hod.

čt.

14.

prosince

Pronikáme do tajů PC

10:00

hod.

pá.

15.

prosince

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

19.

prosince

Vánoční zpívání a večírek

13:00

hod.

po.

8.

ledna

Oblastní rada

13:30

hod.

út.

9.

ledna

Trénování paměti

10:00

hod.

čt.

 

11.

ledna

Přednáška – jak sportují nevidomí

10:00

hod.

pá.

12.

ledna

Konverzace v AJ

9:00

hod.

po.

15.

ledna

Představení kompenzačních pomůcek při inkontinenci

13:00

hod.

st.

17.

ledna

Představení Kompenzačních pomůcek a hudební vystoupení Radka Žaluda

13:00

hod.

pá.

19.

ledna

Konverzace v AJ

9:00

hod.

po.

22.

ledna

Letem světem - Holandsko

13:00

hod.

st.

24.

ledna

Pedig

13:00

hod.

pá.

26.

ledna

Konverzace v AJ

9:00

hod.

po.

29.

ledna

Letem světem - Šumava

13:00

hod.

st.

31.

ledna

Pronikáme do tajů PC

10:00

hod.

Stále Vás moc prosíme o přihlašování a odhlašování se z akcí a dodržování časového harmonogramu jednotlivých pořádaných událostí.