Informátor 10/2020

Publikováno 05.10.2020 15:27 Odbočka Tábor


Vážení přátelé,

náš kalendář je nabit přímo stovkami významných dnů a výročí, ale mne zaujalo datum 1. října – Mezinárodní den seniorů. Datum otevírající poslední čtvrtletí roku a otevírající dobu a čas, kdy bychom mohli ještě pro naše seniory něco udělat. Například je navštívit, podniknout s nimi výlet, udělat jim radost.

I v naší organizaci je mnoho seniorů, kteří jsou aktivními členy a podílejí se na organizování různých aktivit pro nás ostatní. Je to pěkné. Patří jim náš obdiv a velké poděkování. Vždyť právě jejich přístup dělá naši organizaci takovou, jakou ji známe. Celostátní shromáždění organizace v říjnu jenom potvrdí, že takových lidí máme v celé republice řadu. Na každé odbočce je takový člověk, který má svůj velký životní příběh, proč pomáhá a jak pomáhá. Láska k bližnímu je právě tím nábojem, který v seniorském věku naplňuje srdce a dává smysl činnosti pro období života seniorů. Na toto období právě připadá ten pocit lásky a odpuštění, který bychom měli mít ve svých srdcích po celý život. Právě nalezení těchto hodnot patří k našim úkolům každého dne.

Pojďme dělat sobě radost navzájem, uvidíte, jak je všechno snazší.

Ivana Töröková

 

Informace pro členy od Oblastní rady táborské odbočky

 

Z důvodu nabitého říjnového programu (celostátní shromáždění, celostátní sbírka Bílá pastelka) se bude konat schůze Oblastní rady a Oblastní kontrolní komise až 2. listopadu 2020 v obvyklém čase.

Iveta Najman

Předsedkyně Oblastní rady SONS

 

 

Vážení a milí členové,

rok 2020 zřejmě nebude patřit mezi úspěšné roky vzhledem ke všem omezením a opatřením vzniklá kvůli viru COVID-19. Každý na celou situaci máme svůj názor, mě to už přijde zcela absurdní, ale musíme dodržovat to, co se po nás chce. Vzhledem k vyhlášení nouzového stavu od pondělí 5. 10. a celkové nejistotě, co se bude omezovat a zakazovat Vás budeme průběžně informovat o aktualitách, tak jak to bylo i na jaře.

Samozřejmě pevně věříme, že nedojde k omezení aktivizačních služeb a my se budeme moci nadále scházet, i když v omezeném počtu. Proto Vás teď opravdu prosím o spolupráci, která bude spočívat v tom, že se na danou akci budete telefonicky nebo emailem přihlašovat, aby nedošlo k tomu, že budete zrovna ten člověk, který kvůli naplněné kapacitě bude muset zůstat venku. To by nás velice mrzelo.

Dále prosím budeme respektovat pravidlo 3R – řádné mytí rukou, roušky a rozestupy. Při vstupu do budovy musíte mít roušku, po příchodu do budovy je po pravé ruce na stolečku desinfekce.

Jak jistě víte, po víkendu u nás v Táboře mělo proběhnout Celostátní shromáždění, kde delegáti z celé ČR měli zvolit nového prezidenta/prezidentku a další funkcionáře do vedení SONS ČR. Už podruhé nám to COVID-19 překazil a nyní čekáme na vyhlášení nového termínu.

Celostátní sbírka Bílá pastelka: 12. – 14. 10. jsou dny vymezené pro naší celostátní sbírku Bílá pastelka. Opět vzhledem k okolnostem nevíme, jak vše dopadne, nicméně pro tuto chvíli platí, že sbírka bude. S čím se ale potýkáme, je to, že vzhledem k distanční výuce na SŠ nám chybí dobrovolníci. Chtěla bych Vás požádat o spolupráci při hledání dobrovolníků či oslovení známých nebo firem, které by přijali dobrovolníky nebo si mohli vzít pokladničku do zaměstnání a vybrali finance mezi svými zaměstnanci. Samozřejmě i Vy jako členové jste jako dobrovolníci velice vítáni, ale chápu, že řada z Vás má strach a je to pochopitelné. I tak Vám velice děkuji za přízeň, kterou nám zachováváte.

Přeji nám všem pevné zdraví, hodně sil při zvládání této složité situace.

Kristýna Voborská

vedoucí pracoviště Tábor

 

 

Pohled pod pokličku lidského těla

Měsíc říjen je měsícem barevných listů a zkracujících se dní. Listy stromů a keřů začínají opadávat. Pranostika praví: „čím déle vlaštovky u nás v říjnu prodlévají, tím déle pěkné a jasné dny potrvají.“ Necháme se překvapit podzimním počasím, naše tělo si však zaslouží větší pozornost a jemnější zacházení s ním.

Žaludek a s ním spojené zažívací potíže mají mnoho příčin. Mimo jiné je také ovlivňuje psychika.

Než si povíme o nerovnováze a potížích, řekneme si nejprve o jeho úloze v našem těle. Žaludek je pružný vak, který se nachází na levé straně těla pod bránicí. Jeho úkolem je přijímat a trávit potravu. Trávení začíná již v ústech, kde enzymy obsažené ve slinách štěpí škroby v potravě na jednodušší formu cukru. Sliny rovněž zvlhčují potravu, aby snáze putovala jícnem do žaludku, kde silně kyselé trávicí šťávy rozkládají bílkoviny. Žaludek se střídavě napíná a uvolňuje, díky čemuž se potrava lépe smísí s enzymy, a ve finále vzniká trávenina. Trávenina je poslána do dvanáctníku, kde v trávení pokračují šťávy ze žlučníku a slinivky.

Žaludek považován za tzv. moře výživy, neboť je prvním klíčovým orgánem příjmu a přeměny potravy v energii. Nechává potravu zrát a rozkládat se, odděluje čisté od nečistého. Čisté pošle do sleziny, která dál rozděluje získanou energii, a nečisté putuje do tenkého střeva a je vyloučeno. Pakliže tento proces funguje správně, trávení a látková výměna jsou dokonale vyvážené a my potom máme zdravou chuť k jídlu. Partnerským orgánem je slezina.

Problémy však vyvstávají, pokud je energie žaludku v nerovnováze. Nerovnováhu energií mají za příčinu také nevyjádřené a nezpracované emoce (stres, hněv, starosti) a zároveň tato nerovnováha ovlivňuje psychiku a může způsobit pocity jako např. neklid, který neustále hlodá a nedá pokoj, nejistota, náruživá touha po soucitu, nesnášenlivost lidí, odmítavé a příliš kritické chování (neschopnost něco strávit), zatrpklost nebo věčná nespokojenost.

Přílišné zatížení a nerovnováha potom mohou vést k fyzickým příznakům a obtížím. Nejčastěji se objevují těžkosti a bolesti v oblasti žaludku, nadýmání, zácpa, vředy. Žaludek je nejaktivnější mezi 7. a 9. hodinou ranní, proto je v tuto dobu důležité poskytnout mu v potravě dostatek vitamínů. Příroda v sobě ukrývá nespočet darů prospěšných našemu zdraví, stačí je jen objevit a správně zužitkovat.

Jedním z nejvhodnějších prostředků k posílení trávení a zmírnění nevolností je čaj z čerstvého zázvoru. Stačí jej nastrouhat najemno, zalít vroucí vodou, nechat louhovat a poté osladit třtinovým cukrem. Můžete jej také povařit po dobu 20 minut, slít a vypít šálek každé ráno 30 minut před jídlem. Pokud naopak cítíte v žaludku horkost, zmírníte ji čajem z máty peprné, která navíc trávení usnadní. Pomoci mohou také bylinné čaje z fenyklu, slézu, kontryhele, řepíku, lékořice nebo heřmánku.

Energii bychom měli posilovat nějakým druhem pohybu. Pokud nejste zvyklí cvičit, cvičte zpočátku pozvolna, dopřejte si procházky na čerstvém vzduchu a věnujte pozornost správnému dýchání.

Pavla Heřmanová

 

Nepravidelné kulturní okénko

 

Vzpomínka na jaro 2019

Milí přátelé,

bylo to na jaře, v době, kdy jsme mohli jít, kam jsme chtěli, bez roušek a strachu z koronaviru.

Můj zeť s vnukem a dcera se starší vnučkou mě vzali na výlet na zámek Hluboká nad Vltavou. Mladší vnučka byla u otce, protože onemocněla a já tak mohla jet. Jinak bych se do auta nevešla.

Počasí nám přálo, bylo slunečno, jen vítr foukal. Jeli jsme cestou kolem elektrárny Temelín. Připadala jsem si jako mravenec proti těm ohromným věžím. Na parkovišti bylo místa dost, tak jsme zaparkovali. Jelikož hrady a zámky se nachází většinou na kopcích, vzala jsem si s sebou francouzské hole. Můj zdravotní stav páteře a nohou se zhoršil, a tak jsem si je vzala. Pomalým krokem jsme vyšli cestou na zámek. Asi ve dvou třetinách cesty byla lavička, kde jsem si odpočinula a pak už to byl kousek.

Nejdřív jsme absolvovali prohlídku, kde byla spousta krásných a zajímavých věcí. Pak následovala procházka parkem a dolní zahradou. Bylo tam moc příjemně. Dokonce jsem objevila mělký bazének, kde se asi točila scénka z filmu Pyšná princezna a kde princezna Krasomila do něho spadla. Na lavičce u hodně starého platanu jsme posvačili, udělali spoustu fotek a pomalu se vydali na zpáteční cestu.

Domů jsme dojeli v pořádku, jen trochu unaveni. Byla jsem ráda, že jsem mohla z rušného města aspoň na chvíli vypadnout do oázy klidu a krásy. A vám bych přála objevit taky takovou oázu klidu.

Jelínková Václava

Členka SONS

 

 

Termíny plánovaných akcí

(vše bude aktualizováno dle situace v nouzovém stavu)

ŘÍJEN 2020

 

pá.

2.

říjen

Konverzace v AJ

9:00

hod.

po+út.

5.-6.

říjen

Celostátní shromáždění SONS

?

čt.

8.

říjen

Zdravotní procházka

Bude upřesněno

pá.

9.

říjen

Konverzace v AJ

9:00

hod.

Po+út+st

12.-14.

říjen

Celostátní sbírka Bílá pastelka

12. -14. 10.

pá.

16.

říjen

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

20.

říjen

Pedig

13:00

hod.

st.

21.

říjen

Pedig

13:00

hod.

pá.

23.

říjen

Konverzace v AJ

9:00

hod.

út.

27.

říjen

Putovaly písničky

13:30

hod.

pá.

30.

říjen

Konverzace v AJ

9:00

hod.

 

LISTOPAD 2020

 

po.

2.

listopad

Jednání Oblastní rady

13:30

hod.

st.

4.

listopad

Měření

9:00

hod.

pá.

6.

listopad

Konverzace v AJ

9:00

hod.