IV. ON-LINE AKTIVITA - Recept na cukroví

Publikováno 14.12.2020 22:32 Odbočka Vrchlabi


Recept na tekuté cukroví nám zaslala paní Lenka. Tak se dejme do práce: 

Mandlový likér:
 
1/2 litru mléka + 2 mandlové pudinky - uvaříme. Zvlášť uvaříme silnou kávu, také 1/2 litru. Když oboje zchladne, smícháme dohromady.
Pak přimícháme 1/2 litru vodky a 2 karamelová salka. Pudink může trochu žmolkovat, takže doporučuji likér rozmixovat (stačí tyčovým mix.) a do lahví přelít přes sítko.
 
Rakytníkový likér :
Tento likér je trošku náročnější na přípravu, protože se musí začít už v létě a bohužel, nevyhneme se drobným poraněním. Takže, pokud objevíme rakytníkový keř se zralými bobulkami, doneseme si vhodnou nádobu a rychle trháme bobulky, aby nás nikdo neviděl.
Já můžu trhat i pomalu, mám totiž rakytníky na zahradě. Přestože trhám pomalu a opatrně, stejně se popíchám o trny, ale už se prý dají koupit i sazenice bez trnů. Natrháme 1 kg rakytníkových bobulí, ty omyjeme a rozmixujeme (stačí tyčový mixér), zalijeme 1 kg medu a naředíme 1 litrem vodky. Necháme louhovat 4 měsíce, občas promícháme a léčíme si škrábance od trnů. Po 4 měsících uzrálý likér přecedíme a slijeme do lahví. Užíváme při lehkém nachlazení nebo depresi. Dávkování je jednoduché - co kdo snese.
PS: Jemná tříslovina v likéru časem vystoupá k hrdlu lahve, proto před naléváním lahev protřepejte.
Na zdraví!

Obrázky